Premutos - Der Gefallene Engel


• Olaf Ittenbach • Tyskland • 1997 •
 
 
 
 

I N F O

 

 
  


ALTERNATIV TITEL:

• Premutos - The Fallen Angel


SPELTID:

• 107 min.


MEDVERKANDE:

• Fidelis Atuma
• Anke Fabre
• Ingid Fischer
• Ronald Fuhrmann
• Susanne Grüter
• Olaf Ittenbach
• Heike Münstermann
• Christopher Stacey
• Andre Stryi
• Ella Wellmann


MANUS:

• Olaf Ittenbach


FOTO:

• Michael B. Müller


MUSIK:

• A.G. Striedl


PUBLICERAD:

• 6 Oktober 2004 - 14:11:35


SETT PÅ:

• DVD (Köpfilm) 


 

S C R E E N S H O T S

 
 
  
  
  
  
  


 


 

Ö V R I G T

 
 
FLER SCREENSHOTS:

30 st.


RELATERADE ARTIKLAR:
• DVD RECENSIONER:
I. Shock-O-Rama


 


 
 
  

Innan Lucifer fanns en annan ängel som hade förvisats till Jorden från Guds sida. Hans namn var Premutos och hans anhängare kallade Premutos för den sanna skaparen av liv eftersom han kunde få liv i döda kroppar.

Där krig har rasat, där har också Premutos varit närvarande i mänsklig form. På 1000-talet i Indien lyckades man förhindra den fallna ängeln från att orsaka total ödeläggelse. Premutos var även på plats när Jesus dinglade på korset och under de blodiga slagen på de skotska högländerna på 1500-talet.

Men så har vi begreppet "nutid" och den tyska småstaden Ingolstadt.

Matthias (Olaf Ittenbach) är en smått plågad ung man som verkar få en rätt dålig dag. Först och främst dundrar han omkull med cykeln när han hälsar på granntjejen och under en fotbollsmatch får han en hård boll i skrevet. Och sedan en glidande spark som träffar precis på samma ställe. (Dags för en liten tupplur.)

Samma dag fyller Matthias militär- och vapenfixerade styvfarsa Walter år och har därför bjudit dit en del excentriska typer. Samma dag planterar Walter ett träd i sin trädgård och råkar hitta en nedgrävd bok (Med titeln "Premutos".) och några flaskor gul "dundermedicin". (En stadig sup och skallen exploderar!)

I 40-talets Ingolstadt fanns nämligen en hatad outsider som grävde ned boken och dundermedicinen innan en klantig och otursförföljd lynchmobb tog kål på honom. (Och nästan sig själva.) Lynchmobben såg nämligen inte med blida ögon att den konstiga mannen grejade med att försöka återuppväcka döingar.

Matthias har det inte lätt heller. Han råkar få lite gul, brännande sörja - återigen exakt på samma ställe där han fick sparken. (Ny tupplur.) Och när han ligger däckad så upplever han flashbacks från tider då Premutos antingen egenhändigt försökte minska på befolkningen eller blev stoppad i sista sekunden. Matthias ser sig själv (Eller kanske en avlägsen släkting.) bl.a. under andra världskrigets strider utanför Stalingrad och när han blir hackad i småbitar i 1200-talets Bayern i samband med en häxbränning.

Detta är inte så konstigt - Matthias är tydligen en av Premutos jordiska släktingar och just denna kväll, när Walter firar sin födelsedag, nedstiger Premutos och har med sig en armé levande döda. Med andra ord ligger alla rätt pyrt till.

Visst låter "Premutos" som en ganska svårbegriplig film, men det är inget annat än tung Splatter med en liten gnutta humor. Det är bara under början av andra akten (I nutid.) när de egentliga huvudpersonerna på Walters födelsedagsfest presenteras rätt så utförligt. Annars varvas handlingen med flashbacks, drömmar och mardrömmar innan non-stop slaktandet av Zombies drar igång - "Hjältarna" använder allt från pistoler, hagelgevär och knivar till motorsågar, yxor och... En stridsvagn! (I slutet av filmen får man t.o.m. se en "Body count"-mätare som går upp till 139!)

Detta är Olaf Ittenbachs tredje film och är fotad på 16 mm istället för video. Hela filmen har en grynig, mörk look och Splattereffekterna är ibland realistiska, men oftast "over the top". Tack vare att handlingen gör tvära hopp från nutid till dåtid så tappar den aldrig tempot, utan man väntar spänt på finalen som förmodligen har någon typ av svårslaget rekord i Gore-stänk.

Att p.g.a. "Premutos - Der Gefallene Engel"s minimala budget inte erkänna att är allt är oerhört noggrant utfört och super-välgjort är att idiotförklara sig själv rätt duktigt. Det här är en uppvisning i både uppfinningsrikedom och uthållighet som inte många filmskapare på denna planet ens skulle våga försöka sig på. (Peter Jackson gjorde det med "Bad Taste", Sam Raimi likaså med "The Evil Dead", men sedan blir den listan ganska så kort.) Ittenbach lade ned fyra års fritid på att få filmen klar och utöver att skriva manus, producera och regissera så gjorde han som vanligt all make-up och alla specialeffekter själv. (Och de är många till antalet.)

Medan själva filmmusiken är så duglig som en elektronisk sådan kan bli, är inte soundtracket av ett par garage-band inte för uppseendeväckande. Men det fyller liksom sin funktion och det stör inte på något sätt.

En film som "Premutos" gör man inte för att bli rik eller för att få en biljett till Hollywood, utan detta sker helt kompromisslöst och med sann kärlek för konstnärligt skapande. (Och hinkvis med fake-blod och latex.) Särskilt i Tyskland med en hård censur vore det kommersiellt självmord att försöka tjäna pengar på denna typ av Horror. Det är ändå inte tu tal om att det här är en monumental bragd från Ittenbachs sida - En "Once In A Lifetime Achievement".

   

IDÉ : 97%


En stenhård Splatter är alltid en bra idé, men en som utspelas vid olika tidpunkter i historien är ta mig fan genial...

  

STORY : 92%


...Och manuset är nästan lika genialiskt.

 
  

REGI : 99%


Olaf Ittenbach utför stordåd. Jag skulle vilja se någon uppblåst Hollywood-regissör lägga ned lika mycket jobb på en och samma film.

  

FOTO : 78%


Varje Splatter-epok har sin speciella look.

 
  

SKÅDESPELERI : 83%


T.o.m. Ittenbach är oväntat bra som en riktigt plågad själ.

  

MUSIK : 80%


Garage rock och billig (Som i "inte dyr".) filmmusik.

 
  

TEMPO : 97%


Det sackar verkligen inte. Klippningen är otroligt effektiv.

  

ATMOSFÄR : 91%


Majestätisk.

 
  

UTFÖRANDE : 94%


Ittenbach har gjort en fullkomligt unik film som ingen kan efterapa.

  

REPRISVÄRDE : 100%


När som helst - Var som helst.
 
 
 

GORE :


  

“T & A” :


  

VÅLD :


 
 
 

ALL HAIL KING OLAF!!! ALL HAIL KING OLAF!!!

 
 

ALL HAIL KING OLAF!!! ALL HAIL KING OLAF!!!

 
 

ALL--!!! ... Det som ska föreställa den engelska dubbningen är fan ta mig totalt värdelös...

 
 
Ittenbachs mästerverk.

RECOMMENDED CINEMA