Dead Meat


• Conor McMahon • Irland • 2004 •
 
 
 
 

I N F O

 

 
  


SPELTID:

• 80 min.


MEDVERKANDE:

• Marian Araujo
• David Muyllaert
• Eoin Whelan
• David Ryan
• Amy Redmond
• Kathryn Toolan


MANUS:

• Conor McMahon


FOTO:

• Andrew Legge


MUSIK:

• John Gillooley


PUBLICERAD:

• 13 Maj 2006 - 11:17:54


SETT PÅ:

• DVD (X-Rental) 


 

S C R E E N S H O T S

 
 
  
  
  
  
  


 


 

Ö V R I G T

 
 
FLER SCREENSHOTS:

16 st.


RELATERADE ARTIKLAR:
• Inga artiklar.


 


 
 
  

Om man 2004 hade behövt gissa var nästa välgjorda Zombie / Splatter-utflykt kommer ifrån, så hade risken varit rätt så stor att man hade förbisett Irland än en gång. Men det är just därifrån Conor McMahons debutfilm "Dead Meat" härstammar. Och utan att säga för mycket är det nog den mest kultiga och lyckade skräckfilmen från Den Gröna Ön hittills.

Ni som med stor förtjusning sätter er ned för att se ännu en Zombie-rulle vet att handlingen får stå ett antal steg tillbaka för atmosfär, spänning, våld och blod - Allt detta har McMahon fått med på knappa 80 minuter. Men det finns en handling - Även Zombierna tvingas hänga med i världens ut- eller inveckling och klura ut nya sätt för att komma tillbaks från de döda.

På den irländska landsbygden har man matat kossor med kadaver, vilket lett till att Galna Ko-sjukan muterats. Kor har alltså börjat anfalla och bita ihjäl människor, vilka dör inom loppet av något dygn och vaknar upp som blodtörstiga Zombies.

Paret Martin och Helena är på väg någonstans när de kör på en Zombiefierad snubbe. När de undersöker honom och upptäcker att han är död beslutar de sig för att köra liket till närmaste samhälle. Det går inte riktigt som planerat - Liket vaknar till liv och tar ett saftigt bett från Martins hals. Medan Martin blöder skyndar sig Helena iväg för att hämta hjälp.

Och sedan brakar det igång... I bästa och hederligaste Kult-Splatter stil med hyllningar till 80-tals Horror som "The Evil Dead", "Bad Taste" och "Zombie Flesh Eaters". (Håll utkik efter ett nytt sätt att ta kål på Zombies - Med en dammsugare!)

Man märker hyfsat snabbt att det ligger ett stort hjärta bakom filmen. McMahon tar vara på miljöerna och lokalfärgen (Exempelvis sättet som människorna pratar på - När de nu får tid till det.), och det gör "Dead Meat" extra charmig. När väl blodet börjar stänka blir det inte så mycket över till annat än Zombie-attacker, Zombie-slakt och... En muterad kossa som terrar våra hjältar!

Filmens budget är säkert en tiondel av andra filmers budget som anses vara låg och det hela är filmat på digital video, men det är givetvis stilpoängen som "Dead Meat" vinner stort på - McMahons regi är på nivå med Raimis när han var som bäst och tempot hålls uppe hela tiden. Man hinner knappast tröttna på något av det man får ta del av. Precis som i andra lyckade skräckkomedier (T.ex. "Shaun Of The Dead") finns här även humor (Även om humorn bara är en bråkdel av filmens innehåll.) som fungerar perfekt - Främst tack vare den griniga anti-hjälten Cathal Cheunt. (Han är den klart roligaste karaktären i "Dead Meat" och gör entré halvvägs in i filmen.)

Slutakten är definitivt värd väntan och innehåller många riktigt stiliga Splatter-FX. (Vad kan man säga? Det är snyggt och köttigt!)

"Dead Meat" är en typisk film som omedelbart får en kultstämpel på sig och Conor McMahon är helt klart en lovande och innovativ regissör som gärna får återvända med mer Horror att underhålla oss med.

Se "Dead Meat" snarast...!

   

IDÉ : 81%


En frisk fläkt i "The New Wave Of European Zombie Horror".

  

STORY : 78%


Ähhh... Låt oss nu inte hänga upp oss på petitesser - Självklart kan BSE-viruset muteras.

 
  

REGI : 94%


Mästerlig. Conor McMahon har utan tvekan talang och potential för fler genre-filmer.

  

FOTO : 77%


Den irländska landsbygden återgiven i DV.

 
  

SKÅDESPELERI : 85%


Så bra man kan förvänta sig.

  

MUSIK : 51%


Ganska så intetsägande och den finns bara i bakgrunden utan att göra för mycket väsen av sig.

 
  

TEMPO : 92%


Jämnt och högt... Innan det blir ännu högre...

  

ATMOSFÄR : 69%


"Dead Meat" har några otroligt atmosfäriska skräckscener och i övrigt präglas den av en ödslig och död stämning...

 
  

UTFÖRANDE : 82%


Ett tvättäkta hantverk och sådant alltid vinner i längden.

  

REPRISVÄRDE : 89%


Passar vilken filmkväll som helst.
 
 
 

GORE :


  

“T & A” :


  

VÅLD :


 
 
 

Kossan är naturligtvis söt.

 
 

Det är fullt ös nästan hela tiden.

 
 

Varför vill man alltid att en film ska vara blodigare - Hur blodig den än är?

 
 
Störtskön Splatter-rulle.