Satan´s Slave


• Norman J. Warren • Storbritannien • 1976 •
 
 
 
 

I N F O

 

 
  


SPELTID:

• 84 min.


MEDVERKANDE:

• Michael Gough
• Martin Potter
• Candace Glendenning
• Barbara Kellerman
• Michael Craze
• Gloria Maley
• James Bree
• Celia Hewitt
• David McGillivray


MANUS:

• David McGillivray


FOTO:

• Denis Balkin / Steve Haskett / m.fl.


MUSIK:

• John Scott


PUBLICERAD:

• 6 Oktober 2005 - 11:01:16


SETT PÅ:

• DVD (Köpfilm) 


 

Ö V R I G T

 
 
RELATERADE ARTIKLAR:
• Inga artiklar.


 


 
 

Efter att Pete Walker och David McGillivray fått slut på upplägg att chockera 70-talets skräckfilmspublik med, så skrev den sistnämnda manuset till Norman J. Warrens första skräckfilm - Den då ökända och fortfarande (tyvärr) rätt okända Satanist-rullen "Satan´s Slave". Duon slösar inte bort dyrbara minuter för att hamra in vad vi kan förvänta oss. Efter en ritual med en naken tjej som offer, så får vi stifta bekantskap med Stephen Yorke som inte bara är en potentiell våldtäktsman utan dessutom en förvirrad och sinnessjuk mördare. Ingen alltför härlig lirare, alltså.

Ungefär samtidigt ska Catherine och hennes föräldrar åka iväg och hälsa på farbror Alexander med familj. (Som hon aldrig har träffat.) Turen dit är ett riktigt nedköp då de krockar med bilen och fanskapet exploderar när Catherine springer iväg för att hämta hjälp. Föräldrarna blir innebrända och Catherine, ja, hon tar det inte bra... Hon vaknar senare upp i Alexanders hus. Där bor han med sin son - Psykfallet Stephen och Alexanders sekreterare Frances.

Välkommen hem till familjen Yorke.

Catherine är förstås djupt chockad över sina föräldrars död (De begravs på Yorke-familjens ägor.) och det blir inte bättre av att hon möjligtvis får en förvarning om sin egen i samband med en hallucinatorisk dröm.

Gissa om det där bara är början?

Det finns en hel del man skulle kunna berätta om förvecklingarna i "Satan´s Slave", men jag måste sluta här av olika anledningar. Jag kan bara säga att det är en otroligt atmosfärstyngd och helt "genombrittisk" skräckfilm med en hel del chockerande scener som oftast kommer väldigt plötsligt och utan att Warren behöver ta till några plötsliga ljudeffekter som är 120 db högre än bakgrundsmusiken. Några av morden och tortyrscenerna kunde nästan vara "rippade" från vilken Fulci-film som helst. Här finns också, med tanke på tillvägagångssättet, ett ovanligt söligt självmord och en scen med en nagelfil som man verkligen rycker till av.

Storyn försöker inte under en sekund att vara unik i kölvattnet av bl.a. "The Omen" och andra "liknande" rullar som gjordes då, men den står lätt på egna ben. Och den är så klart starkt kryddad med lite krucifix, brännmärkningar och annat som hör till. "Satan´s Slave" är heller ingen Splatter, men flödet av "Kensington Gore" och Max Factors blod räcker gott och väl i den stundtals ganska så sleazy atmosfären. Och inte vore just en sådan här film riktigt hel utan det lilla extra - Twisten på slutet. Tyvärr så kan man nästan räkna ut den eftersom filmen har samma dunkla och olycksbådande stämning rätt igenom. D.v.s. man vet inte vad som kommer, men att det kommer.

Fotot förtjänar däremot mest beröm - Yorkes hus med dess gotiska interiörer och den engelska landsbygden har något speciellt över sig som gör att det kan se vackert och hotfullt ut på samma gång - Starkt och ändå på ett så lågmält sätt. Detta utnyttjas sannerligen fullt ut i Cinemascope-formatet. Riktigt läckert.

"Satan´s Slave" fick givetvis bekymmer med BBFC som saxade bort drygt en minut. Men nu har de mjuknat (Eller blivit avtrubbade.) och släppt igenom filmen ocensurerad. En scen som fortfarande är borta är "sovrumsscenen" som Warren inte vill kännas vid och som filmbolaget bara ville ha med för den europeiska och japanska marknaden.

"Satan´s Slave" rekommenderas utan förbehåll för... Dig...!

   

IDÉ : 85%


Med en så här bra grundidé kan det inte misslyckas.

  

STORY : 83%


David McGillivrays manus har en del svaga punkter, men den känns hel och konsekvent trots dess hallucinatoriska approach.

 
  

REGI : 88%


Och Norman J. Warren är fenomenal på att skapa svår oro och terror.

  

FOTO : 89%


En kvintett fotografer på plats och det blev snyggt som Satan.

 
  

SKÅDESPELERI : 89%


Förstklassigt. Något annat kan man inte säga.

  

MUSIK : 77%


En av veteranen John Scotts många scores. Musiken är bra, men inte så mycket mer.

 
  

TEMPO : 81%


När historien väl kommer igång efter några minuter, så bävar man för hur det ska sluta.

  

ATMOSFÄR : 90%


Oerhört tät och olycksbådande. (Våldet och blodet hjälper som vanligt till med att bättra på stämningen, givetvis.)

 
  

UTFÖRANDE : 88%


Nästan på gränsen till djävulskt bra.

  

REPRISVÄRDE : 84%


Väldigt högt. Det tar aldrig emot att se om den här.
 
 
 

GORE :


  

“T & A” :


  

VÅLD :


 
 
 

Man vill ha stånd - Ett par på ett torg där man kan sälja inramade bilder från filmen.

 
 

Warrens känsla för vad som gör en film "nasty".

 
 

Kom igen... "Sovrumsscenen"... Få se den nu?

 
 
Satanist, javisst.

RECOMMENDED CINEMA