The New York Ripper


• Blue Underground •
 
 
 
 

I N F O

 

 
  


UTGIVNINGSÅR:

• 2009


REGION:

• 0 (NTSC)


RATIO:

• 2,35:1 (1080p / 16:9)


SPELTID:

• 93 min.


LJUD:

Mono 2.0 (Engelska)
7.1 (Engelska)


EXTRAS:

• Intervju
• Featurette
• Trailer


PUBLICERAD:

• 9 Oktober 2009 - 23:21:26 


 

Ö V R I G T

 
 
RELATERADE ARTIKLAR:
• RECENSION:
I. The New York Ripper
• DVD MINI-RECENSIONER:
II. Another World Entertainment
III. Horse Creek Entertainment
• MEDIAGLUTT:
IV. DVD Vs. DVD » New York Ripper, The : Anchor Bay Entertainment Vs. Another World Entertainment
V. DVD Vs. DVD » New York Ripper, The : Anchor Bay Entertainment Vs. Horse Creek Entertainment


 


 
 

Jag är säker på att väldigt många minns när Anchor Bay Entertainment släppte sina utgåvor av "The Beyond" och "Suspiria" i början av millenniet. Lovorden verkade aldrig ta slut, och det med rätta - DVD-formatet kändes revolutionerande på alla sätt. Men det riktigt, riktigt häpnadsväckande var sällan att färska mångmiljonproduktioner såg så vassa ut, utan att 20-25 år gamla lågbudgetrullar gjorde det samma - De fick ett helt nytt liv och slutligen kunde jämföras med de övriga och betydligt mer påkostade releaserna. Det var en sensation utan dess like. Och ca. nio år senare är det dags för nästa. På ett nytt format. Denna sensation står självaste Blue Underground för på fler än ett sätt. För inte nog med att det är Lucio Fulcis (Och en av världens.) mest polariserande film "The New York Ripper" som blev den utvalda - Den har även fått en kunglig behandling av Bill Lustigs team som denna gång hade ett gäng magiker ombord. Som onekligen fick till det den här gången också.

Och ja... Vad kan man yttra i ett sånt här läge? Vad kan man fortfarande säga som inte har sagts och som inte kommer att sägas? "Rippern" ser totalt overklig ut. På ett maxat bra sätt. Hela tiden. Än en gång värmer det att se att man inte har "fixat" bilden med diverse filter och skit utan att man har dragit den rakt av från originalnegativen. 99,99% av alla skador och annat bös är borta. Blu-ray-formatet klarar ju annars av återgivningen galant och det kan helt enkelt inte finnas något sätt att få bilden att bli mer trogen "The Real Deal". Och det märker man ju omedelbart. Hela den stämningssättande scenen i början med snubben som är ute och rastar sin hund får en att häpna direkt - Detaljerna i godbiten som hunden hittar i ett buskage. Hundens päls. Allt. (Allt!) Hade det här varit en ny produktion, så hade man väl kanske på sin höjd kunnat tycka att: "Det är ju inte så konstigt att det ser bra ut i 1080p.". Men som sagt - Det är fortfarande "The New York Ripper" som i skrivande stund är snart 30 år gammal och samtidigt inte världens mest påkostade rulle.

Blue Undergrounds release är så klart oklippt - Scenen med Dr. Davis skämt är med samtidigt som villospårs-scenen med den samma glimmar lite svagt med sin frånvaro. På Anchor Bays release låg den ju duktigt malplacerad i slutet istället för i mitten. Men här slipper man den helt och hållet. Jag tror inte att speciellt många fans saknar den om man ska vara riktigt ärlig.

Det har i och för sig inte varit några nyheter sedan filmen utannonserades, men Blue Underground har även tagit vara på kritiken de fick i samband med "The Bird With The Crystal Plumage" genom att inte "missa" att ta med original-ljudspåret. Men vid sidan om det finns även en ny 7.1-mix i DTS-HD Master Audio för den med resurser och som vill ha lite mer tryck i Francesco De Masis soundtrack - Sleaze-Jazzen och Disco-rökarna hamnar precis som bilden i en helt ny dimension, och dialogen är knivskarp ned till minsta lilla snyftning. Det räcker så. Det kan inte bli så mycket bättre eller erbjuda mer variation. (Plus att man slipper mixar som leechar onödigt mycket av bitraten.)

Presentationsbetyget höjs givetvis några snäpp ytterligare för att Blue Underground inte regionkodade sin utgåva den här gången heller. Filmen fick vidare gott och väl plats på en BD-25 p.g.a. "bara" två ljudspår och inte speciellt mycket extramaterial. På tal om det, så finns det en drygt nio minuter lång snutt döpt till "I'm An Actress!" där Zora Kerova (Tjejen som blir slajsad söderöver med en trasig vinflaska.) intervjuas. Hon berättar lite kort om sin karriär och de gångerna hon samarbetade med legender som Fulci och även Umberto Lenzi i den ökända "Cannibal Ferox". Självklart kommer Gore-scenerna från respektive film på tal samt ett par mindre roliga anekdoter när hon fick bekymmer med myndighterna i hennes hemland Tjeckoslovakien. "NYC Locations Then And Now"-featuretten går så klart delvis genom staden i "Ripperns" fotspår där man ser vissa kända platser hur de ser ut idag jämfört med när filmen gjordes. Man kan inte säga annat än att: World Trade Center må inte vara sig likt nuförtiden, men det är å andra sidan inte Times Square och 42nd Street heller! Avslutningsvis får vi biotrailern - I High Definition, så klart. Sånt är jävligt tufft by default.

Något mer som Blue Underground briljerar med, då? Jodå. Deras subtitles är klara och tydliga och dessutom lite smart placerade i T.V.-rutan beroende på vem som säger en replik eller från vilket håll ljud eller musik kommer från. Riktigt funktionsdugligt och tjusigt.

Samtidigt som Blu-ray-utgåvan av "The New York Ripper" släpps, så släpps även en nyproducerad DVD-utgåva. Överföringen har hämtats från samma master, så man kan lätt gissa att det är en helt klart prisvärd uppgradering jämfört med alla föregående utgåvor. Men Blu-ray utgåvan smäller lätt högst bland de Fulci-rullar som har givits ut hitintills på digitalt format. Rippern tjafsar inte när det väl gäller. Årets release.

   

PRESENTATION :


  

VIDEO :


 
  

AUDIO :


  

EXTRAS :


 
  

PRISVÄRDE :


   
 
 

KÄLLA (FILM) : 99%
KÄLLA (MEDIA) : 100%

 
 

UPPLÖSNING : 100%
DEFINITION : 100%
ÖVERFÖRING : 100%
KOMPRIMERING : 100%

 
 

DYNAMIK : 96%
OMFÅNG : 99%
BALANS : 100%
KVALITET : 100%

 
 
Rippern. I sensationell HD!