Låt Den Rätte Komma In


• Sandrew Metronome •
 
 
 
 

I N F O

 

 
  


UTGIVNINGSÅR:

• 2009


REGION:

• B (PAL)


RATIO:

• 2,35:1 (1080p / 16:9)


SPELTID:

• 114 min.


LJUD:

5.1 (Svenska)
5.1 (Svenska)


EXTRAS:

• Kommentarspår
• "Descriptive Audio Commentary"
• Fotogalleri
• Trailers
• DVD-utgåvan


PUBLICERAD:

• 6 September 2009 - 10:07:29 


 

Ö V R I G T

 
 
RELATERADE ARTIKLAR:
• RECENSION:
I. Låt Den Rätte Komma In


 


 
 

"Låt Den Rätte Komma In" fick en oväntat snabb DVD- / BD-release i Sverige. Bara någon enstaka månad efter att den hade visats på biograferna för sista gången, så fanns den ute. Det fina med BD-versionen är att man får med DVD-versionen på köpet. Och ändå skiljer sig inte priset så värst mycket mellan utgåvorna. Och vilken version det är sedan - Båda utgåvor visar hur bra bild formaten kan leverera när man gör det rätt från början och inte låter någon leka för mycket med diverse program. Överföringen är perfekt, och återgivningen är felfri. Och tveklöst ser den lika vass ut i 1080p som den gjorde på bio. (Jag minns speciellt Oscars tidningsurklipp från vita duken och motsvarande detaljrikedom i BD-utgåvans bild.)

BD-versionen har två ljudspår - Ett i Dolby Digital 5.1 och ett i DTS 5.1. DVD-utgåvan har "bara" Dolby-spåret, men båda är onekligen kalasbra och det är helt enkelt svårt att hitta något som inte känns fullkomligt. Ljudmixen är omsorgsfullt gjord och den återges utan bekymmer. För synskadade finns dessutom ett s.k. "Descriptive Audio Commentary", vilket enklast kan beskrivas som en slags ljudbok där någon beskriver handlingen när ingen pratar i filmen.

Det var de goda nyheterna. För sedan kommer vi till presentationen. Här är det stora bekymret att man blankt sket i att ta med det DTS-HD 5.1-spår som finns på den amerikanska utgåvan - Vi bara får ett ordinärt. Skitstövlar. Det kan fortfarande inte finnas någon godtagbar ursäkt bakom ett sånt här "val", vilket betyder att "Region B" än en gång får nöja sig med att något saknas. (Det blir många minuspoäng för det.)

Extramaterialet lämnar lite blandade intryck av brahet och tomhet - Det finns ett "riktigt" kommentarspår av Tomas Alfredsson och John Ajvide Lindqvist. (Det är både intressant och faktaspäckat samtidigt som det är ett smärre textboksexempel på hur ett kommentarspår ska vara upplagt.) Annars finns det bara ett animerat fotogalleri och fyra trailers av varierande längd. (Mellan 20 och 80 sekunder.) Produktionsfotona är dock av lika bra kvalitet som allt annat med filmen.

Det som annars lyser med sin frånvaro är dokumentärer och sånt som de gott kunde ha klämt med. Med tanke på filmens popularitet och produktion, så borde det ha funnits massvis av material att tillgå. För att inte tala om de bortklippta scenerna som inte heller kom med och som faktiskt finns på den amerikanska utgåvan. Skitsvagt. Hur många gånger kan någon klanta sig och ändå ha kvar sitt jobb?

(DVD-versionen har exakt samma extramaterial som BD-varianten.)

   

PRESENTATION :


  

VIDEO :


 
  

AUDIO :


  

EXTRAS :


 
  

PRISVÄRDE :


   
 
 

KÄLLA (FILM) : 100%
KÄLLA (MEDIA) : 100%

 
 

UPPLÖSNING : 100%
DEFINITION : 100%
ÖVERFÖRING : 100%
KOMPRIMERING : 100%

 
 

DYNAMIK : 100%
OMFÅNG : 100%
BALANS : 100%
KVALITET : 80%

 
 
Den bästa svenska filmen någonsin fick en strålande behandling - Som sig bör.