Les Raisins De La Mort


• Njutafilms •
 
 
 
 

I N F O

 

 
  


UTGIVNINGSÅR:

• 2009


REGION:

• 2 (PAL)


RATIO:

• 1,66:1 (Anamorfisk / 16:9)


SPELTID:

• 89 min.


LJUD:

2.0 (Franska)


EXTRAS:

• Trailers
• Fotogalleri


PUBLICERAD:

• 30 Augusti 2009 - 09:36:57 


 

Ö V R I G T

 
 
RELATERADE ARTIKLAR:
• RECENSION:
I. Les Raisins De La Mort


 


 
 

"Grapes Of Death" var en av de där filmerna som man förundrades lite extra över när det annonserades att den skulle släppas... På DVD! Sagt och gjort - Synapses utgåva kom 2002 och man tänkte: "Fan, vad tufft. Den släpptes verkligen." 2009 släpper Njutafilms en Skandinavien-anpassad release, vilket är ett steg i strävan efter att vara jävligt asbra eftersom bolaget faktiskt har langat ut de flesta av Jean Rollins nyckelfilmer vid det här laget - INGEN annan hade gjort det. Och än en gång tänkte man: "Fan, vad tufft igen. Den släpptes verkligen."

Nu så är inte dessa releaser direkt översållade med extramaterial, men de är å andra sidan så snuskigt billiga att man blir sjuk, och ungefär därför är de aningen mer prisvärda än exempelvis Redemptions releaser. Men "Grapes Of Death" som release fortsätter ändå att föra vissa traditioner vidare som man har vant sig vid. Precis som i fallet med "La Morte Vivante", "Requiem For A Vampire" och ett par andra av klassikerna, så tycker jag att Njutafilms omslag (Som är de samma i andra Skandinaviska länder.) till nämnda filmer lätt ligger bland de läckrare som de har förärats. Någonsin. Och "Grapes Of Death" = Inget undantag. Och för någon som vill bli ett Rollin-freak finns det knappast ett bättre utgångsläge. (Om man nu fortfarande inte sitter med VHS och känner en massa bootleggers här och var. För X-rentals för samma låga priser är bara att glömma.)

Den oklippta överföringen av "Les Raisins De La Mort" är så gott som felfri från en källa som dock inte var felfri på långa vägar. (Repor, smuts, skador och det gamla vanliga köret.) Nu kan man ju inte klanka på bilden för att vissa scener är ur fokus i och med att de garanterat var det på originalnegativen också. Men det tekniska hänger med bra - Man ser liksom aldrig några störande detaljer som man direkt kan skylla på MPEG-formatet, och man har heller inte "fixat" till bilden.

Nu har jag inte tillgång till Synapses release av filmen längre (Tider är så tuffa ibland att man t.o.m. måste sälja ett par Rollin-godbitar, även om det kommer jävligt sist på listan.), men jag kan inte erinra mig att Synapses version hade så pass mycket bättre bild att det handlar om "dag och natt"-skillnader. Den såg skitfin ut, och det gör ju Njutafilms utgåva också för det allra mesta. T.o.m. i de mörka utomhusscenerna blir man ofta överraskad p.g.a. skärpan och detaljrikedomen. Men visst - Det är lite surt när man inte kan jämföra utgåvorna sida vid sida. Vi får i vilket fall en 16:9 förbättrad bild i 1,66:1 och det franska original-ljudspåret i Stereo. Och vad mer kan man begära? Att förvänta sig att filmen ska se ut som den vore filmad på digital video år 2009 är som att ta körkort, köpa en Volkswagen-bubbla och sedan gnälla på trafikskolan om att landsvägskörning "inte är i närheten som i arkadspelet Out Run 2006".

Extramaterialet består av en fin liten slideshow samt trailers för "Grapes Of Death" plus en handfull andra Rollin-rullar som också Njutafilms har släppt. (Det är lite märkligt - Varje gång man ser trailern till "Les Démoniaques", så vill man se om filmen... Japp... Det är nog dags. Igen.)

Nu finns det i alla fall ingen anledning att inte köpa "Grapes Of Death" heller. För hur mycket man än vill hylla filmer som "The Living Dead At Manchester Morgue", så kommer man inte bort från det faktum att "Grapes Of Death" kom lite innan "den andra vågen" av alla vilda Zombie-utflykter. Att filmen sedan är totalt fullpackad med själ och skönhet gör inte saken sämre. Och sist men inte minst - "Grapes Of Death" är en perfekt "första Rollin" om man inte har sett något annat av Frankrikes Horror-Poet tidigare.

   

PRESENTATION :


  

VIDEO :


 
  

AUDIO :


  

EXTRAS :


 
  

PRISVÄRDE :


   
 
 

KÄLLA (FILM) : 84%
KÄLLA (MEDIA) : 91%

 
 

UPPLÖSNING : 85%
DEFINITION : 78%
ÖVERFÖRING : 90%
KOMPRIMERING : 95%

 
 

DYNAMIK : 79%
OMFÅNG : 83%
BALANS : 97%
KVALITET : 99%

 
 
Äntligen.