Shrooms


• Sony Pictures Home Entertainment •
 
 
 
 

I N F O

 

 
  


UTGIVNINGSÅR:

• 2008


REGION:

• 0 (PAL)


RATIO:

• 2,40:1 (1080p / 16:9)


SPELTID:

• 88 min.


LJUD:

2.0 (Engelska)
5.1 (Engelska)


EXTRAS:

• Intervjuer
• Kommentarspår
• Alternativa slut
• Bortklippta scener
• Alternativa scener
• Bloopers
• Trailer


PUBLICERAD:

• 6 Augusti 2009 - 21:23:53 


 

Ö V R I G T

 
 
RELATERADE ARTIKLAR:
• RECENSION:
I. Shrooms


 


 
 

"Shrooms" blev trots sin lite annorlunda mix mellan diverse skräckfilmsgenrer inte den hit som man kanske hade trott med tanke på allt som har gjorts under 2000-talet och som dessutom har tagits emot med mycket mer öppna armar. Många påstår att slutet i "Shrooms" är stulet rakt av från en annan betydligt mer känd film (Ett tips: Om du inte har sett filmen och ämnar göra det - Gå inte in på IMDb:s forum och läs inte ens rubrikerna.) och filmen har fått kritik för dess seglivade ooriginalitet. Jag uppmärksammade filmen för ca. ett år sedan (Hösten 2008.) och påstår, då som nu, att det är en mer än helt okej, trippad Slasher där karaktäriseringen inte är det primära. Det väsentliga är snarare hur filmens tema invecklas genom att den skyltar med en Slasher-fasad innan den visar sitt rätta tryne. För man får ju inte veta vad som är hallucinationer och vad som är på riktigt förrän den röda tråden avslöjas alldeles i slutet.

Men av någon orsak släpptes en s.k. "Extended Cut" / "Unseen Edition" på Blu-ray år 2008. På fodralet står det att filmen är 88 minuter. Och DVD-utgåvan som Atlantic släppte här var bara 81. Men det är alltså med s.k. PAL-speedup, så en Blu-ray utgåva av den kortare versionen hade hamnat någonstans kring 84 minuter. (P.g.a. 24 fps under uppspelningen.) Men det är ändå ca. tre minuter som skiljer de två versionerna åt. En Splatter-Geek hade så klart föredragit att varenda sekund var nedsölad med Gore, men dessa tre minuter inkluderar som väntat ett par dialogscener samt en snutt som förmodligen saxades bort p.g.a. att den var för lättsam vid fel tillfälle. Men på tal om just Gore - Lite extra och mycket välkommet sådant får man åtminstone, även om det inte är några otroliga skillnader. (Vi snackar om ett fåtal sekunder.)

Bilden får långt över godkänt då man inte ser några anmärkningsvärda fel någonstans - Detaljerna sitter där de ska och den naturtrogna färgpaletten verkar ha klarat sig vid överföringen utan bieffekter. Men ibland känns det som om man har trixat lite med bilden för att få den att se mer slipad ut på konstgjord väg. Det är inte alltid lyckat, och det märker man speciellt i mörka scener. Medan det inte är direkt störande, så kan man ändå med gott samvete säga att det finns BD-överföringar som ser bättre ut.

Två Dolby-ljudmixar finns att tillgå - Ett i 2.0 och ett i 5.1. Det är inget speciellt med dessa mixar, utan de funkar bra utan att vara överproducerade. Det finns lite feta s.k. "Directional Sounds" och effekter under svamp-tripparna. Och så ett fint och passande ljudlandskap för svampskogen och resten av omgivningarna. (Allt detta går mer eller mindre förlorat i Stereo-mixen, så klart.)

Extramaterialet består av ett informativt kommentarspår som delas av regissören Paddy Breathnach, författaren Pearse Elliott och producenten Paddy McDonald. Trion går igenom allting som man kan ha intresse av om man nu uppskattade filmen. Vilket även gäller "Behind The Scenes"-snutten på 17 minuter som visar just det - Varken mer eller mindre.

Intervju-sektionen är på 33 minuter, vilket kan låta som väldigt mycket, men denna dryga halvtimmen är uppdelad mellan elva personer. (Regissören, skådisarna och producenterna.) Detta betyder att alla bara får ca. tre minuter i snitt att berätta om filmen, sin roll i filmen och lite om saker som skräckfilms-renässansen. Så man kan inte påstå att någon hinner gå in speciellt djupt inom något område, men å andra sidan blir det rätt så segt med alla upprepningar och fakta som man redan fick veta i antingen kommentarspåret eller "Behind The Scenes"-featuretten.

Lite mer intressant blir det i "Deleted And Alternative Scenes" och "Alternate Endings" på ca. 17 respektive fyra minuter. De alternativa tagningarna är så klart kul att se minst en gång, men de bortklippta scenerna som inte ens alltså är med i "Extended Cut" klarar man sig nog utan, vilket filmskaparna uppenbarligen också tyckte. Men de två alternativa sluten till filmen är trevliga och hade funkat minst lika bra som den ordinarie eftersom de har lite fler creepy och trevliga detaljer.

På en DVD eller BD-skiva brukar man ju få med trailern till filmen, och där är "Shrooms" inget undantag.

Ifall du efter att ha sett "Shrooms" svor som en dåre över att det inte fanns en lite längre version plus lite extramaterial om filmen med ännu fler bortklippta scener samt hela två alternativa slut, så kan man inte påstå något annat än att sökandet är över.

   

PRESENTATION :


  

VIDEO :


 
  

AUDIO :


  

EXTRAS :


 
  

PRISVÄRDE :


   
 
 

KÄLLA (FILM) : 89%
KÄLLA (MEDIA) : 84%

 
 

UPPLÖSNING : 91%
DEFINITION : 82%
ÖVERFÖRING : 90%
KOMPRIMERING : 89%

 
 

DYNAMIK : 87%
OMFÅNG : 87%
BALANS : 88%
KVALITET : 93%

 
 
Tja, den... Är för de som... Jag vet inte-- Älskar filmen...?