Martyrs


• Pan Vision •
 
 
 
 

I N F O

 

 
  


UTGIVNINGSÅR:

• 2009


REGION:

• 2 (PAL)


RATIO:

• 1,78:1 (Anamorfisk / 16:9)


SPELTID:

• 96 min.


LJUD:

2.0 (Franska)
5.1 (Franska)
5.1 (Franska)


EXTRAS:

• Dokumentär
• Trailer
• Teasers


PUBLICERAD:

• 2 Augusti 2009 - 16:18:48 


 

Ö V R I G T

 
 
RELATERADE ARTIKLAR:
• RECENSION:
I. Martyrs
• BD MINI-RECENSIONER:
II. Optimum Home Entertainment


 


 
 

Det händer fortfarande inte ofta, men ibland så... Ibland blir den inhemska DVD-utgåvan flera strån vassare än de utländska bolagens motsvarigheter. Nu så är ju "Martyrs" direkt någon familje-rulle som man gör reklam för på T.V., gator och torg, men faktum kvarstår - Pan Visions release har mer att komma med än Dimensions utgåva som släpptes ett par månader tidigare.

Och som det har påpekats här och var, så är det lite märkligt att bl.a. "Hostel" har en varningstriangel på framsidan medan "Martyrs" inte har ens den minsta indikation om dess innehåll utöver några recensionscitat. Till skillnad från "Hostel" (Vad ofta den nämns, då.) har "Martyrs" faktiskt sargat människor emotionellt. Men det finns i alla fall en liten åldersgräns-rekommendation på 15 (!) år på baksidan medan filmen närapå har blivit totalförbjuden i andra länder (Bl.a. Frankrike.) och sönderklippt i ännu fler. Censur och förbud är ju aldrig begripligt i och med att en film ju är menad att vara som den är, men en 18-årsgräns och en "Se den på egen risk"-text på just "Martyrs" är verkligen inte att överdriva åt något håll.

Pan Visions utgåva är, så klart, den oklippta versionen. Till skillnad från länder som U.S.A. finns det inte en "Unrated"-version "bakom disken" (Eller snarare flera kilometer utanför disken eftersom vissa kedjor inte ens säljer den.) samt en nedtonad variant som någon alltid köper av misstag innan vederbörande får ett anfall. Och det är "tur" att man slipper censurerade versioner överhuvudtaget i dessa tider.

Överföringen till DVD-formatet har i alla fall inga störande fel, utan den håller god standard med tanke på att "Martyrs" är filmad på 16 mm. film och inte på 35. Därför är bilden också oundvikligen lite grynigare och mindre skarp ut än vad man kanske är van vid "nuförtiden". Bitraten ligger på ca. 6,5 Mb/s. Vi får hela tre ljudspår - Två Dolby Digital-spår i 2.0 respektive 5.1 samt ett 5.1 DTS-spår i 768 Kb/s. Som vanligt är det lite svårt att höra skillnaderna när det "inte händer något", men man får ändå känslan av att DTS-varianten har lite mer klös och djup i de mer dramatiska scenerna.

Och så har vi Making Of:en som är döpt till "Organic Stories". På bl.a. Dimensions DVD-version var dokumentären kortad med närmare 30 minuter, men Pan Visions skiva har hela på 85 minuter - En väldigt ärlig och oerhört fascinerande dokumentär som är helt befriad från ryggdunkande och rövslickeri. Den börjar med en rätt så kul snutt där regissören Pascal Laugier dissar de tidiga koncepten för filmens posters, men sedan blir det betydligt mer allvarsamt. Det märks att filmen inte var någon lätt match att göra med en påtagligt begränsad budget och en massa oförutsedda bekymmer. Men man får en nära inblick i hur de filmade vissa av de mer intensiva scenerna samt hur de gjorde de extremt häpnadsväckande specialeffekterna. Dokumentären är tillägnad Special FX-killen Benoît Lestang som begick självmord (!) någon gång efter att filmen blev klar. :( Ingen officiell förklaring till självmordet verkar finnas någonstans, men vissa tror att han var så inne i sitt arbete att han glömde bort resten av tillvaron. Om det är sant, och man ser vad han har åstadkommit sedan "La Morte Vivante", så är i alla fall inte det förstnämnda alltför otroligt - "Martyrs" har bland de mest imponerande special- och make-up effekterna som någonsin skådats.

Avslutningsvis finns det två teasers och en trailer för filmen. 7,7 Gb av skivans 8,5 används, vilket är bra. Då vet man att man inte har fuskat någonstans. Så avslutningsvis kan man väl egentligen bara säga att det är en ytterst varmt rekommenderad utgåva av 2008 års garanterat hårdaste rulle.

   

PRESENTATION :


  

VIDEO :


 
  

AUDIO :


  

EXTRAS :


 
  

PRISVÄRDE :


   
 
 

KÄLLA (FILM) : 92%
KÄLLA (MEDIA) : 90%

 
 

UPPLÖSNING : 91%
DEFINITION : 87%
ÖVERFÖRING : 92%
KOMPRIMERING : 87%

 
 

DYNAMIK : 88%
OMFÅNG : 97%
BALANS : 98%
KVALITET : 95%

 
 
Köp - Så fort du ser den.