The Bird With The Crystal Plumage


• Blue Underground •
 
 
 
 

I N F O

 

 
  


UTGIVNINGSÅR:

• 2009


REGION:

• 0 (NTSC)


RATIO:

• 2,35:1 (1080p / 16:9)


SPELTID:

• 98 min.


LJUD:

5.1 EX (Italienska)
5.1 EX (Engelska)
Master Audio 7.1 (Engelska)
7.1 (Engelska)


EXTRAS:

• Kommentarspår
• Trailers
• T.V.-Spots
• Intervjuer


PUBLICERAD:

• 26 Maj 2009 - 08:58:56 


 

Ö V R I G T

 
 
RELATERADE ARTIKLAR:
• RECENSION:
I. The Bird With The Crystal Plumage
• BD RECENSIONER:
II. Arrow Films


 


 
 

Man återvänder ständigt med glädje till Argentos "The Bird With The Crystal Plumage". Och nu har glädjen bara förstärkts flera gånger om tack vare Blue Underground. Att de släppte filmen i en definitiv DVD-utgåva för ett par år sedan är givetvis värt en eloge, men att de redan tidigt annonserade att de skulle släppa filmen på Blu-ray blev bara för mycket att hantera. Och i dessa tider när "Suspiria" våldtas och lustmördas inför ögonen på de som älskar den (You fucking assholes!!!) kan man inte bli annat än lite lyckligare över att vissa bolag i alla fall försöker och gör sitt bästa. (Även om de också gör sina tabbar ibland. Mer om detta fruktansvärt lite längre ned.)

Och det är inget snack om saken - Överföringen till Blu-ray-formatet blev helt spektakulär. Det finns inga som helst brister med bilden, utan återges på ett sätt som man med rätta kan anta att den såg ut på vita duken. Blue Underground har tacksamt nog gjort en helt ny överföring och inte fuskat som VISSA i branschen har för vana att göra. En oklippt version i Widescreen 2,35:1 är det som gäller, och det finns ingenting mer att säga - Bilden är perfekt, och det kommer aldrig att se bättre ut än så här.

Men så kommer vi till ljudet, och det är här problemen ligger. Om man får en perfekt "originalbild", så är det inte för långsökt att man vill ha ett lika perfekt "originalljud". Det är där det skiter sig - Blue Underground har lagt med en italiensk Dolby Digital 5.1 EX mix, och tre engelska spår: Ett i DTS-HD Master Audio 7.1, ett i Dolby TrueHD 7.1 och ett i Dolby Digital 5.1 EX. Inget monospår. Mixarna är snorbra, men vad fan, gubbar. Hur tänker man när man gör en sådan här blunder? (Plus att ett 1.0 spår fanns ju med på DVD-utgåvan!)

Det är alltså ingen katastrof som sådan - Ljudet ÄR ändå lika fint som bilden, men att de är mixade för hemmabiosystem. Och orsaken till att monospåret utelämnades var alltså enligt bolaget att bitraten redan låg nära maxgränsen på grund av de andra mixarna. (Inte att det inte fick plats på skivan, för det hade det gjort.) Jag vet inte varför de inte skippade den engelska Dolby 5.1-varianten när det redan fanns ett optimalt spår i TrueHD 7.1!

Extramaterial, då? Jodå - Vi får ett kommentarspår av Alan Jones och Kim Newman. Som vanligt är Blue Undergrounds kommentarspår av bra klass och underhållande att lyssna på. Jones är ju något av en Argento-expert, så det gör ju inte saken sämre. Sedan har vi fyra olika intervjuer med Dario Argento, Ennio Morricone, Vittorio Storaro samt Eva Renzi. (R.I.P.) De tre förstnämnda pratar så klart om sina respektive områden när filmen spelades in (Regi, musik respektive foto.) och Renzi (Som spelar Monica.) är sådär härligt bitter och sur på allt och alla - Hon var tydligen gift med någon jävla stolle som var orsaken till att hennes karriär inte gick speciellt bra. (Säga vad man vill om just det, men det finns de som sabbar för andra, och de som låter andra sabba för en själv.)

Skivan avslutas med två trailers (Den internationella och den italienska.) och två T.V.-Spots.

När man (Eller om man någonsin kommer att ha råd.) skaffar en BD-spelare + HDTV, så borde man i affären bli tvingad att köpa den här utgåvan av "The Bird With The Crystal Plumage" också. För då är man ju, i egenskap av en tursam jävel, i en situation där man kan se en av världens bästa Gialli. I full HD...!

   

PRESENTATION :


  

VIDEO :


 
  

AUDIO :


  

EXTRAS :


 
  

PRISVÄRDE :


   
 
 

KÄLLA (FILM) : 99%
KÄLLA (MEDIA) : 100%

 
 

UPPLÖSNING : 100%
DEFINITION : 99%
ÖVERFÖRING : 100%
KOMPRIMERING : 100%

 
 

DYNAMIK : 100%
OMFÅNG : 100%
BALANS : 100%
KVALITET : 66%

 
 
En utmärkt utgåva av en utmärkt film som inte når riktigt ända fram p.g.a. missen med original-ljudspåret.