Hunchback Of The Morgue


• Anolis Entertainment •
 
 
 
 

I N F O

 

 
  


UTGIVNINGSÅR:

• 2006


REGION:

• 2 (PAL)


RATIO:

• 1,85:1 (Anamorfisk / 16:9)


SPELTID:

• 82 min.


LJUD:

Mono 1.0 (Spanska)
Mono 1.0 (Engelska)
Mono 1.0 (Tyska)


EXTRAS:

• Kommentarspår
• Trailer
• Alternativa scener
• Fotogallerier
• "Super 8 Fassung"
• Featurette
• Dokumentär


PUBLICERAD:

• 31 Januari 2009 - 11:27:50 


 

Ö V R I G T

 
 
RELATERADE ARTIKLAR:
• RECENSION:
I. Hunchback Of The Morgue


 


 
 

"Anything worth doing, is worth doing right." heter det ju ibland. Omedvetet eller ej - Det här ordspråket har i alla fall Anolis Entertainment tagit till sig eftersom de ligger bakom den första riktiga DVD-releasen av Javier Aguirres "Paul Naschy"-rulle "Hunchback Of The Morgue". I det här fallet finns det egentligen bara ett bekymmer (Och det är om man inte råkar kunna tyska någorlunda bra.), för detta är en väldigt "tysk" release. Men Anolis har ändå tänkt en hel del på den internationella marknaden och åtminstone fixat engelska subtitles till en del av extramaterialet. (Men långt ifrån allt.)

Filmen är först och främst släppt som "Die Stunde Der Grausamen Leichen" och det finns inte mycket i just den titeln (Eller på fodralet till filmen som egentligen är en liten bok med hårda pärmar.) som avslöjar att det är "El Jorobado De La Morgue". Man får nästan känna till det sedan tidigare eller Googla på det.

Boken, ja. Det är en 32-sidig historia med en essä om filmen av Mirek Lipinksi från "The Mark Of Naschy"-sajten (www.naschy.com) och en annan text av Christian Kessler. (Bara Lipinskis text är översatt till engelska.) På insidan av pärmens baksida finns själva DVD:n och ett kapitel-index som står tryckt på sista sidan av boken.

Skivan börjar med en läcker meny, och det första man brukar göra är väl att kika på själva filmen. Och den börjar med ett nyproducerat intro där Naschy själv kommer in i ett rum, går fram till en bokhylla och plockar fram "Die Stunde Der Grausamen Leichen" (En 8 mm. print på original!) bland en massa andra kultrullar som han har medverkat i. Sedan laddar han projektorn och filmen drar igång.

(Och den är ju, i brist på bättre ord, svinbra.)

Själva filmen kan man se på antingen engelska, tyska eller spanska. Då det enbart finns tyska subtitles, så är det väl det engelska spåret som gäller för... "Gemene snubb/e/a som varken kan tyska eller spanska"... Eller så kan man slå på kommentarspåret med Naschy + intervjuare. Även det här ljudspåret är på tyska, men här har Anolis översatt det med engelska subtitles - Vilket är tur, eftersom det är ett oerhört avslappnat, intressant och underhållande spår. Det finns lite dödtid under vissa scener, men ingenting som stör nämnvärt. Naschy berättar bl.a. om hur filmen blev till, presenterar alla skådisar i de större rollerna (Varav många nuförtiden är antingen döda eller inte längre aktiva inom film.) och berättar anekdoter om allt från de ökända brinnande råttorna, det riktiga liket (Som Naschy fick skära i halsen - Något som han inte kunde med utan ett par groggar i kroppen!) och hans karaktär som baserades på en riktig, puckelryggig nekrofil som passande nog jobbade på ett bårhus. (Som dock åkte dit för att han... Förenade nytta med nöje, kan vi väl säga!)

Själva överföringen av filmen är riktigt bra - Den är så klart oklippt och i originalformat, men man märker att originalnegativen inte har varit i världens bästa skick på ett bra tag. (Och Anolis har nog inte haft möjlighet / råd att flasha till bilden på "Anchor Bay"-manér.) Ljudet är som man kan förvänta sig också - Lite svajigt och i Mono. Men man slipper i alla fall obehagliga MPEG-överraskningar.

Sedan har man ju själva extramaterialet kvar, vilket börjar med trailern... ("Ein toller nervenschocker"...! Trailers var definitivt hårdare förr i tiden.) Anolis har även lagt med de amerikanska och spanska för- och eftertexterna i två segment. Sedan finns en "nakenscen" som är en historia för sig. Aguirre filmade en kärleksscen mellan Naschy och Rosanna Yanni som sedan förstördes eftersom den ansågs vara för kontroversiell. (En vacker kvinna småhånglar med ett "freak"...) Aguirre gjorde därför två andra versioner där Naschy är fullt påklädd. (Läs: Man ser inte puckeln, vilket man tydligen gjorde i den ursprungliga scenen.) Skillnaden är att Yanni har ett nattlinne på sig i en av dem. Det är i vilket fall en rätt så romantisk och smakfull scen, så i dessa tider är det lite omöjligt att se kontroversen i det hela.

Och så över till bildgalleriet. Det är animerat, varar i ca. fyra minuter och har den där irriterande hurtiga och tralliga musiken från filmens förtexter. (Vid det här laget har den satt sig så svårt på hjärnan att den förmodligen inte ens går att blåsas bort med hjälp av lite tysk Thrash Metal.) Galleriet består inte helt oväntat av flyers, posters och stillbilder. (Här finns en bild från den ovan nämnda förstörda scenen.) Och det är förbannat tjusigt. Lika tjusiga är "Filmprogramm" och "Werbeflyer". Även dessa är animerade och visar helt enkelt sidorna i dessa häften. (Text och bilder zoomas in eftersom det annars hade varit ganska svårt att se detaljer respektive läsa texten. Men man får pausa här om man ska hinna läsa något.)

"Reise Nach Feldkirch" är en fyra minuters Featurette där Naschy + familj åker till Feldkirch 30 år efter att filmen gjordes. (2002) Sånt här är alltid charmigt och det är kul att se några av inspelningsplatserna i modern tid.

"Paul Naschy Zu Gast Beim “Buio Omega - Der Geheimnisvolle Filmclub”" är betydligt längre (Ca. en timme.) och det är här man på fullaste allvar börjar förbanna sig själv för att man kanske skolkade från en tyska-lektion för mycket på högstadiet. I Oktober 2002 gästade nämligen Naschy "Buio Omega"-festivalen i Gelsenkirchen, och den här "Q & A"-sessionen är verkligen guld värd. Men tyvärr finns det inga subtitles till den här delen, så tyska-kunskaper är ett krav om man ska få ut det mesta av den.

Det i mitt tycke coolaste extramaterialet på skivan är "Super 8 Fassung" som är i två delar - "Die Stunde Der Grausamen Leichen" och "Der Nervenhammer". Det gavs nämligen ut långfilmer på Super 8, men då en 90-minuters film hade tagit upp minst fem-sex filmrullar, så kortade man ned dessa till exempelvis två stycken. "Super 8 Fassung" är alltså en överföring av "Super 8"-versionen till DVD. "Hunchback Of The Morgue" på 16 x 2 minuter är kanske ingenting som man kan föredra framför originalversionen, men det var ändå jäkligt coolt av Anolis att lägga med den som kuriosa. Denna version är på tyska och utan text, och den är i anamorfisk Widescreen. (!) Dock är den inte i prima skick längre.

Sist av allt har Anolis lagt med sex trailers till andra Naschy-filmer som Easter Eggs. Dessa kommer man åt via filmografi sektionen som också rundar av skivan.

Just det - Regissören själv, Javier Aguirre, lyser konstant med sin frånvaro på den här utgåvan, men Naschys del i filmen är ändå störst / mest avgörande. Och förmodligen, och främst av allt, har han varit mer lättillgänglig genom åren än många av de han jobbade med under den här nya eran inom spansk Horror. Det bästa av allt är att man lätt märker hur mycket filmen betyder för Naschy (Han ser den som en tidlös klassiker.), och han passar på att berömma alla som hade med ett finger i produktionen.

Denna utgåva är limiterad till 3000 exemplar. Priset är av förståeliga skäl lite brant, men om inte det och den eventuella "språkbarriären" är något hinder, så är den värd att håva hem. Ja, om du anser att filmen är en favvo, alltså.

   

PRESENTATION :


  

VIDEO :


 
  

AUDIO :


  

EXTRAS :


 
  

PRISVÄRDE :


   
 
 

KÄLLA (FILM) : 76%
KÄLLA (MEDIA) : 97%

 
 

UPPLÖSNING : 90%
DEFINITION : 84%
ÖVERFÖRING : 87%
KOMPRIMERING : 95%

 
 

DYNAMIK : 77%
OMFÅNG : 87%
BALANS : 97%
KVALITET : 94%

 
 
Äntligen fick en av Javier Aguirres / Paul Naschys bättre filmer en riktig DVD-utgåva.