Deep Red


• Another World Entertainment •
 
 
 
 

I N F O

 

 
  


UTGIVNINGSÅR:

• 2008


REGION:

• 2 (PAL)


RATIO:

• 2,35:1 (Anamorfisk / 16:9)


SPELTID:

• 231 min.


LJUD:

2.0 (Italienska)
5.1 (Italienska)
2.0 (Engelska)
5.1 (Engelska)


EXTRAS:

• Trailers
• Bildgalleri
• Kommentarspår
• Dokumentär


PUBLICERAD:

• 10 December 2008 - 15:52:25 


 

Ö V R I G T

 
 
RELATERADE ARTIKLAR:
• RECENSION:
I. Deep Red
• BD RECENSIONER:
II. Arrow Films
• MEDIAGLUTT:
III. DVD Vs. DVD » Deep Red : Anchor Bay Entertainment Vs. Another World Entertainment


 


 
 

Det tog ett och kanske t.o.m. två små tag innan den släpptes i en definitiv utgåva, men det var värt väntan. Another World Entertainment och Studio S Entertainment har gjort ytterligare en kulturgärning i Skandinavien och släppt en dubbeldisk-utgåva av Dario Argentos topp-Giallo "Deep Red". Jag har själv tappat räkningen (Och ingen annan har räknat, förhoppningsvis.) hur många gånger jag har sett den, men en sak är säker - Det går verkligen inte att tröttna på den. Den är perfekt konstruerad runt en av de mest kluriga och smarta historier som någonsin har hamnat i ett filmmanus.

Som alla vet, så har filmen i huvudsak existerat i två versioner (Bortsett från alla censurerade varianter.) - En "Director's Cut" och en "Export Version" som är ca. 20 minuter kortare. Det är ingenting annat än djävluskt mycket och inkluderar bl.a. följande förändringar:

Introt är det samma. Sedan kommer de engelska förtexterna som Anchor Bay Entertainment använde sig av. Därefter börjar filmen med parapsykologi-konferensen. Redan här märker man att filmen är kortad. Konferensen följs av mordet på Helga Ullman, så vi får alltså inte se Marc Daly för första gången förrän han ser Carlo sitta och supa skallen i bitar vid fontänen. En hel del dialog har även klippts bort här. Det samma gäller scenen när den konstant ätande deckaren förhör Marc i Helgas lägenhet. (Efter mordet.)

Allt som kan klassas som humoristiska inslag är också bortklippt, t.ex. den krånglande dörren i Giannas bil och scenen där Gianna kastar fotot av Marcs gamla tjej, men också korta snuttar som bumerang-skämtet, den strejkande Cola-automaten / detektivens utbrott, o.s.v. Mellan Marc och Gianna saknas också en hel del dialog, vilket oundvikligen förtar en väsentlig del av karaktäriseringen och följaktligen en bit av parallellhandlingen som länkas till "Det skrikande barnets hus".

"Export Version" är trots allt godkänd av Argento själv och har i alla fall ett tajtare tempo om inget annat. Men det är ju på bekostnad av diverse nyanseringar och när man väl har sett "Director's Cut" är det svårt att hitta några djupare kvalitéer med en kortare version.

"Director's Cut" (126 minuter.) ligger på den första skivan och man kan bara säga: Det här är versionen som gäller - Nyrestaurerad, märkbart finare än Anchor Bays release och med original-ljudspåret i behåll. Men för hemmabio-system finns det i vanlig ordning en 5.1-mix på italienska. Det finns även ett engelskt 2.0-spår med vissa bitar på italienska eftersom all dialog inte finns dubbad till engelska. Ingen större förlust, direkt.

Thomas Rostock, Argento-fantast / filmare / skribent för "Inferno", har bidragit med ett kommentarspår på engelska. Det är väldigt sakligt och det finns alltid något (Eller en massa snarare.) som man inte visste. Kalasbra.

Och så har AWE slängt med original-trailers både på italienska och engelska. Sånt är ju alltid kul eftersom de ofta fångar något sorts fragment av en speciell zeitgeist.

På den andra skivan ligger "Export Version" på 105 minuter. Vissa föredrar denna och vissa inte. Så det är bara fint att man kan välja. Även denna version har både 2.0 och 5.1-mixar. (På engelska.) Den är minst lika fin som "Director's Cut" rent visuellt med bra skärpa, detaljrikedom och färger.

En lite överraskande men ändå relevant bonus är Argento-dokumentären "An Eye For Horror" från 2000. Denna finns även i Atlantics "Dario Argento Collection" och har även visats på SVT. Har man alltså missat den, så är det här nästa ypperliga tillfälle att få se den.

Bildgalleriet är uppdelat i åtta sektioner, men det kunde lika gärna varit en enda i och med att det inte finns så mycket att se. Men det finns säkert ett par bilder som man inte har sett tidigare.

Trivia-bitarna och biografierna är sådant som man kan snoka fram via Internet, men det är ju bättre att ha det samlat på ett ställe. Så det här är egentligen bara lite mer god grädde på grädden som redan ligger på moset.

"Deep Red" är hur som helst en film som du bara ska ha hemma. Och det här är utgåvan som representerar den bäst på alla möjliga sätt.

   

PRESENTATION :


  

VIDEO :


 
  

AUDIO :


  

EXTRAS :


 
  

PRISVÄRDE :


   
 
 

KÄLLA (FILM) : 93%
KÄLLA (MEDIA) : 100%

 
 

UPPLÖSNING : 94%
DEFINITION : 96%
ÖVERFÖRING : 98%
KOMPRIMERING : 97%

 
 

DYNAMIK : 94%
OMFÅNG : 93%
BALANS : 92%
KVALITET : 94%

 
 
Det finns inga ursäkter att missa den här utgåvan.