Nochnoy Dozor


• 20th Century Fox Home Entertainment •
 
 
 
 

I N F O

 

 
  


UTGIVNINGSÅR:

• 2006


REGION:

• 2 (PAL)


RATIO:

• 1,85:1 (Anamorfisk / 16:9)


SPELTID:

• 110 min.


LJUD:

5.1 (Ryska)
5.1 (Ungerska)
5.1 (Turkiska)


EXTRAS:

• Kommentarspår
• Textkommentarer
• Bortklippta scener
• Featurettes
• Making Of
• Fotogalleri
• Promos


PUBLICERAD:

• 6 Juli 2007 - 20:11:00 


 

Ö V R I G T

 
 
RELATERADE ARTIKLAR:
• RECENSION:
I. Nochnoy Dozor


 


 
 

Ibland... Bara ibland tänker man: "Nu har jag ta mig fan köpt en liten bootleg!"

Men affärer säljer ju inte bootlegs. Inte i min fantasivärld i alla fall. Men i varje hushåll där det finns ett flertal DVD-filmer, så finns det säkert minst en skandinavisk "Region 2"-release som på något sätt antingen är lite eller mycket sämre än övriga releaser av samma film. "Nattens Väktare : Special Edition" är ytterligare en i raden, och den mest relevanta "sämre än"-jämförelsen man kan göra är med den brittiska utgåvan som borde vara identisk med den skandinaviska. Men inte. Den här gången heller.

Det är illa nog att de inte kunde klämma fram den ryska originalversionen för en s.k. "Special Edition", men detta kan man ha förståelse för p.g.a. rättigheter hit, dit och bulls-hit. Den brittiska dubbeldisken har i vilket fall två "olika" versioner av den internationella versionen - Den vanliga som släpptes först och så den engelsktextade där man på ett smart och unikt sätt har integrerat filmens subtitles i själva bilden. (De här måste man se för att förstå hur de funkar. Och man får turligt nog se lite av dem i en av featuretterna.)

Vad man däremot kan undra över är vad Fox hade för värdelös ursäkt för att utelämna den andra versionen i den skandinaviska releasen. Det fanns uppenbarligen plats på skivan (Hur fick de annars med den på den brittiska utgåvan?), men pundhuvudena sket helt enkelt i det. Precis som hälften av bilderna i "Exclusive Edition Poster Album". Det finns 19 st. allt som allt, men bara åtta kunde de besvära sig med att skicka med. Ja, jag vet. Några bilder hit och dit kanske är en piss i Mississippi, men tillräckligt många blir Gula Floden. Det här sammanfattar det förbannade lurendrejeri som är genomgående för var och varannan DVD-release häromkring. Värdelöst i det stora hela och det här är inte första gången Fox gör bort sig... (Men vi har väl antagligen inte förtjänat en lika bra release som alla andra...)

Nåväl. Sedan kommer man till en nio minuter lång animerad "Comic Book Still Gallery" där man får se en ett antal sammanhängande bildrutor från den tecknade serien. (Som inte helt oväntat är på ryska.) Gissa då om Fox kom ihåg att inkludera engelsk text till den här sektionen? Glöm det. Inte svensk heller. Men däremot nederländsk, spansk, italiensk, fransk och tysk.

Resten av extramaterialet är i alla fall intressant och riktigt bra. "Featurettes"-sektionen består av sex st. Featurettes, varav "The Making Of Night Watch" är en 39 minuter lång dokumentär om filminspelningen. Den är ungefär som man kan förvänta sig och även den är helt och hållet på ryska. (Den har alltså inte engelska subtitles som menyn påstår av någon anledning.) Gissa då om Fox kom ihåg att inkludera engelsk text till den här delen, då? Glöm det också. Inte svensk heller... Men däremot nederländsk, spansk, italiensk, fransk och tysk...

Ja... Vad ska man säga än en gång mer än: "Snyggt jobbat, jävla Fox."

De övriga featuretterna går under namnen: "Characters, Story And Subtitles", "Characters And Themes", "Day Watch Preview", "Day Watch Promos" (Vilken består av nio stycken ytterst coola snuttar som verkligen inte sänker några av de förväntningar som man kan tänkas ha på filmen.) och "Night Watch Trilogy". Alla förutom "Day Watch Promos" är på engelska.

Sedan har vi "Deleted / Alternate Scenes". Det finns sju stycken - "Star", "Anton´s Brought In", "Surgery & Heartbeat", "Anton & Olga", "The Cup", "The Fight" och "The Roof". Det blir sammanlagt 28 minuter och man kan stundtals förstå att de antingen blev trimmade eller bortklippta för tempots skull. Men det är ändå trevliga och stämningsfulla scener som man gott kan se om man älskar filmen. Märk väl att dessa scener inte är de som klipptes bort för den internationella versionen. (IMDb listar några av dessa under "Alternate Versions".) De bortklippta scenerna kan ses på ryska (Utan text.), dubbade till engelska eller med ett kommentarspår av regissören Timur Bekmambetov.

På den första skivan finns ett informativt och lättlyssnat kommentarspår på engelska av Bekmambetov och textkommentarer av författaren till boken - Sergei Lukyanenko. Och så finns här även ett par trailers för den animerade serieboken "Broken Saints". Vi får med avsnitt 3 och 4, så jag antar att Fox trollade bort de två första eller något.

Men självaste filmen är ju asbra.

Så det är med ett par negativa och några fler positiva känslor man kan rekommendera den här utgåvan. Missarna sänker inte releasen till botten på långa vägar, men det är allt irriterande att inte kunna se filmens häftiga textning eller huvud-dokumentären med antingen engelsk eller svensk text. Men någon katastrof är det väl inte. För DVD:n är ju billig.

   

PRESENTATION :


  

VIDEO :


 
  

AUDIO :


  

EXTRAS :


 
  

PRISVÄRDE :


   
 
 

KÄLLA (FILM) : 91%
KÄLLA (MEDIA) : 89%

 
 

UPPLÖSNING : 93%
DEFINITION : 94%
ÖVERFÖRING : 91%
KOMPRIMERING : 86%

 
 

DYNAMIK : 95%
OMFÅNG : 89%
BALANS : 87%
KVALITET : 90%

 
 
En ruggigt bra utgåva, men det saknas en hel del smått och gott.