Pan´s Labyrinth


• Optimum Releasing •
 
 
 
 

I N F O

 

 
  


UTGIVNINGSÅR:

• 2007


REGION:

• 2 (PAL)


RATIO:

• 1,85:1 (Anamorfisk / 16:9)


SPELTID:

• 114 min.


LJUD:

2.0 (Spanska)
5.1 (Spanska)


EXTRAS:

• Trailers
• Kommentarspår
• Featurettes
• Storyboards
• Director´s Notebook
• Fotogalleri


PUBLICERAD:

• 29 Mars 2007 - 11:48:16 


 

Ö V R I G T

 
 
RELATERADE ARTIKLAR:
• RECENSIONER:
• Inga artiklar. 


 
 

Det är bara att gå igenom "Plot keywords" på IMDb och inse att det finns element i "Pan´s Labyrinth" som är jetbränsle för vilken skräckfilm som helst. Vem som helst med lite inlevelseförmåga borde begripa det, och speciellt från en 12-årig flickas synvinkel är många av händelserna i Guillermo Del Toros film absolut horribla.

Vad som däremot inte är lika horribelt är att Optimum Releasing bara drygt tre månader efter biopremiären i Storbritannien släpper en dubbeldisk-utgåva av "Pan´s Labyrinth". Till att börja med är det glädjande att detta är Del Toros originalversion, "Director´s Cut", och att ingen har hackat i den. Det har spekulerats om olika speltider och diskuterats huruvida distributörer här och var kortat den eller inte, men det verkar av allt att döma bara finnas en version.

Själva överföringen till DVD är ju alltid en intressant fråga och i detta fall är den föga överraskande nog en teknisk briljant sådan. Bilden är i sitt rätta format (1,85:1), ljudspåren är på spanska (Man kan välja mellan Dolby Digital 5.1 eller 2.0. Däremot finns det inget DTS-spår som på vissa andra releaser.) och bitraten ligger på ordentligt höga 8,62 MB/s. Att nya filmer pushar DVD-formatet till sitt yttersta är i Mars 2007 inga sensationella nyheter, men Optimum Releasing ska ändå ha en eloge för sin release. Det här är referensklass och det är stört omöjligt att hitta några fel i varken definition, upplösning eller komprimering.

Ljudet är lika bra det. Ett Dolby Digital 5.1 kan omöjligt låta bättre och "Pan´s Labyrinth" har ett otroligt rikt ljudlandskap som tas till vara på. Vissa andra utgåvor (B.la. den spanska.) har som sagt ett DTS-spår, vilket säkerligen känns lite djupare och fylligare. Toppklass definitivt - Oavsett vilket.

Kommentarspåret till filmen är även det i toppklass - Guillermo Del Toro är väldigt intressant att lyssna på och gör att filmen känns som en rikare upplevelse efter att man har fått ta del av hans tankar kring filmens tekniska och estetiska uppbyggnad. Det märks att han framförallt är en berättare av historier parallellt med att han är en jäkligt duktig filmskapare.

Och så har vi skiva två som börjar med "Video Prologue By Guillermo Del Toro", vilket är exakt vad det låter som. Denna följs av en intressant halvtimmes intervju med Del Toro gjord av Mark Kermode på National Film Theatre. Efter detta kan man kika på fyra featurettes: "The Power of Myth", "El Fauno Y Las Hadas", "The Colour And The Shape" och "The Melody Echoes The Fairytale". Dessa behandlar just myter / sagor, varelserna i filmen, hur de tre olika världarna i "Pan´s Labyrinth" har en egen färg, respektive musiken och dess betydelse.

"Director´s Notebook" är uppdelad i flera sektioner och visar hur Del Toros originalanteckningar (Från så länge sedan som 1993.) utvecklades och till slut förvekligades i filmen. Den här delen är sammanlagt en kvart lång.

"DVD Comic Sketches: The Pale, The Fairies, The Giant Toad And Pan" är ett animerat fotogalleri med illustrationer från några kända sagor.

"Storyboard / Thumbnails Compares" är också vad det låter som och även den är indelad i några undersektioner, bl.a. när Ofelia för första gången går in i labyrinten.

"Mercedes´ Lullaby" är ett ca. två minuter långt animerat fotogalleri ackompanjerat av den vaggvisa som återkommer i filmen i olika versioner.

"Poster Gallery" består av åtta statiska... Posters... Alla är naturligtvis skitsnygga och skulle passa fint på vilken vägg som helst.

Till sist får vi originaltrailern för filmen samt trailern för systerfilmen "The Devil´s Backbone". (Som ligger på den första skivan... Trailern, alltså. Inte hela filmen...)

När man då har gått igenom extramaterialet (Vilket tar ett par timmar.) har man kvar känslan som man brukar ha - Att det borde finnas antingen lite eller mycket mer. Jag är säker på att det finns mer material säkerligen reserverat för någon Ultra Deluxe Edition, men det här duger rätt så gott.

Den sista frågan är då i vanlig ordning om man ska investera i denna utgåva? Om inte DTS-spårets frånvaro ger en sömn- och ätstörningar, så absolut - Man kan bara inse att detta är en release i demonstrationsklass. Med en del kompakt extramaterial som alltid är välkommet.

   

PRESENTATION :


  

VIDEO :


 
  

AUDIO :


  

EXTRAS :


 
  

PRISVÄRDE :


   
 
 

KÄLLA (FILM) : 100%
KÄLLA (MEDIA) : 100%

 
 

UPPLÖSNING : 100%
DEFINITION : 100%
ÖVERFÖRING : 100%
KOMPRIMERING : 100%

 
 

DYNAMIK : 98%
OMFÅNG : 100%
BALANS : 100%
KVALITET : 100%

 
 
Inte många fel här inte.