Aftermath / Genesis


• Unearthed Films •
 
 
 
 

I N F O

 

 
  


UTGIVNINGSÅR:

• 2005


REGION:

• 1 (NTSC)


RATIO:

• -


SPELTID:

• 70 min.


LJUD:

5.1 (-)


EXTRAS:

• Kommentarspår
• Storyboards
• Fotogallerier
• Intervjuer
• Featurette


PUBLICERAD:

• 7 Mars 2007 - 10:52:46 


 

Ö V R I G T

 
 
RELATERADE ARTIKLAR:
• RECENSIONER:
I. Aftermath
II. Genesis


 


 
 

I avdelningen "Filmer som man bara ser med sina nära och kära under hot." har vi kommit till Nacho Cerdàs ökända och bara i vissa kretsar kända "Dödstrilogi". Unearthed Films DVD-release vid namn "Aftermath / Genesis" består alltså av tre kortfilmer som på lite olika sätt handlar om det som kommer efter livet.

Filmerna "The Awakening", "Aftermath" och "Genesis" är gjorda mellan 1990-1998 och har hela tiden reflekterat Cerdàs mångsidighet och noggrannhet som en av modern tids mest innovativa och våghalsiga filmskapare. (Och framförallt extremt provocerande med "Aftermath".) "Aftermaths" rykte föregick filmen bra länge när den kretsade på bootlegs och när man väl fick sett den visade det sig att den var ännu mer fantastiskt bisarr, omskakande och häpnadsväckande än vad man trott. Få lyckas med det konststycket.

Men det hela börjar med "The Awakening" som är en svartvit film på bara några minuter. Filmen handlar om en student som somnar i sitt klassrum, vaknar upp lite senare och märker att allting har stannat i tiden - Människor, klockor, allt. Kanske har han all eller ingen tid i världen på sig att ta reda på vad som hänt, men vi som tittar behöver bara vänta en kort stund på twisten. Storyn är småklurig och filmen själv är ganska så välgjord med tanke på att Cerdà säkert inte hade högar med pengar att röra sig med.

Sedan kommer vi då till "Aftermath". I vilket format man än sett filmen tidigare (Sannolikt på VHS.), så är det en slags fröjd (Om man verkligen försöker bortse från ämnet i sig.) att se Cerdàs bårhus återgivet i digitalt format med sina starka färger, skuggor och kontraster. Det märks att "Aftermath" är fotad på riktig 35mm film och på DVD kommer det sannerligen till sin rätt.

Avslutande "Genesis" är inget annat än ett mästerverk och på många sätt raka motsatsen till "Aftermath". Båda två är isolerande filmer rent berättarmässigt, men där "Aftermath" är morbid är "Genesis" sorglig (Huvudpersonen är totalt ensam - Antingen övergiven eller introvert.), och där "Aftermath" är iskall och obehagligt påträngande är "Genesis" betydligt varmare och inbjudande på det sättet att man lättare kan begripa huvudpersonens sinnesstämning, o.s.v. Sedan så har ju "Genesis" ett helt annat perspektiv på livet och döden. Cerdà lade ned extremt mycket jobb även på den här filmen, och det är solklart i varenda bildruta och sättet han pratar om den på kommentarspåret. Vad man än har för inställning till "Aftermath", så förlorar man inget på att se bortom den en stund för att kunna ta till sig "Genesis". (Man behöver ju inte se "Aftermath" bara för att den ligger på samma skiva, menar jag.) Det vore så helvetiskt synd att missa den.

Unearthed Films har dragit över samtliga filmer från originalnegativen och det märks speciellt i fallen "Aftermath" och "Genesis" att man lagt ned mycket jobb på att försöka få det så bra som möjligt. På något sätt har man lyckats trolla bort allt MPEG-skit. Snyggt som Satan. "The Awakening" kommer enligt uppgifter från 16mm film, så detaljrikedomen är inte exakt lika bra som i de två andra rullarna. Självklart snackar vi anamorfiska överföringar för "Aftermath" (1,85:1) och Genesis (2,35:1). "The Awakening" är i 1,33:1.

Ljudet återges i Dolby Digital 5.1. Det yttras inte ett enda ord i filmerna, så då tänker man ofta mer på ljudlandskapen som p.g.a. dess betydelse designats minst lika omsorgsfullt som bilderna. DVD:n återger dem till perfektion och det finns absolut ingenting att anmärka på här.

Förhoppningsvis gillar man extramaterial, för här finns det i massor. Cerdà levererar ett kommentarspår var till varje film och på så kort speltid finns det inte utrymme för en massa kallprat - Det här är kort och gott tre väldigt informativa, jordnära och intressanta spår som förstärker upplevelsen av filmerna avsevärt. Det mesta av extramaterialet tillhör annars "Aftermath" och "Genesis" (Inte så oväntat, kanske.)

För "Aftermaths" del finns det först och främst en engelsktextad "Making Of"-featurette på ca. 25 minuter som man bara inte kan låta bli att titta på - Detta är helt klart en av de mer intressanta featurettes som existerar och man får en inblick i produktionen bakom en väldigt, väldigt udda film. Sedan kommer en intervju med Cerdà där intervjuaren är ingen annan än Jörg Buttgereit. Denna varar i en kvart och är riktigt underhållande. Därefter får vi en längre intervju med Cerdà. (Det här "bara" är en ljudupptagning, så man får titta på lite bilder från filmerna under tiden.) Avslutningsvis finns det en del "Production Stills" uppdelade i fyra delar - "Location", "FX Pre-production", "Continuity" och "Movie".

Sedan har vi extramaterialet för "Genesis", vilket mestadels inkluderar "Production Stills" - Det finns fem sektioner döpta till "Continuity", "Set Design", "Back-story", "FX Pre-production", "Movie" and "Production". (Mycket bilder minsann!) Storyboards finns för samtliga filmer och slänger man in skivan i datorns DVD-läsare, så hittar man bildmanus och lite annat smått och gott.

Det är svårt att säga annat än: En av de coolaste DVD:er som släppts.

   

PRESENTATION :


  

VIDEO :


 
  

AUDIO :


  

EXTRAS :


 
  

PRISVÄRDE :


   
 
 

KÄLLA (FILM) : 85%
KÄLLA (MEDIA) : 100%

 
 

UPPLÖSNING : 86%
DEFINITION : 95%
ÖVERFÖRING : 100%
KOMPRIMERING : 97%

 
 

DYNAMIK : 99%
OMFÅNG : 99%
BALANS : 100%
KVALITET : 100%

 
 
Ett givet inköp.