The Wicker Man


• Warner Home Video •
 
 
 
 

I N F O

 

 
  


UTGIVNINGSÅR:

• 2002


REGION:

• 2 (PAL)


RATIO:

• 1,85:1 (Anamorfisk / 16:9)


SPELTID:

• 99 min.


LJUD:

5.1 (Engelska)
Mono 2.0 (Engelska)


EXTRAS:

• Kommentarspår
• Featurette
• Intervjuer
• T.V. Spot
• Radio Spots
• Biografier


PUBLICERAD:

• 18 December 2006 - 15:01:52 


 

Ö V R I G T

 
 
RELATERADE ARTIKLAR:
• RECENSION:
I. The Wicker Man


 


 
 

Det är inte lätt att hålla spyorna och gallan nere när man läser recensioner och kommentarer om re-maken till Robin Hardys fenomenalt originella, nej, unika skräckfilm grundad i religiösa kollisioner av den värsta sorten - "The Wicker Man". Man har för egen maskin nått en nolltolerans när det gäller nyinspelningar. De mentala tredje gradens brännskador som de har orsakat har lett till att man inte vill ge dem en ärlig chans längre. De automatiskt överlägset bättre förlagorna finns ju tillgängliga och det är de som ska höjas till skyarna och som för evigt förtjänar att bli ihågkomna.

För hur mycket än kreatörerna försvarar re-maken av "The Wicker Man" och bortförklarar magnituden i dess vedervärdighet, så är den filmen ett enda dödfött totalhaveri som bara stjäl för mycket uppmärksamhet från originalet (Ni vet - "Original" som i "Overkligt Och Infernaliskt Mycket Bättre".) på ett orättvist sätt och får den dessutom att hamna i rätt så dåligt ljus. (Vilket är så förbannat onödigt.) Det är nog så illa att storyn är käpprätt åt helvete och att hela originalidén (IDÉN!) är utplånad till "förmån" för något som ingen verkar känna till eller ha någon koll på.

Turligt nog (Visst har man ofta turen med sig?) har då distributionsbolag som Warner Home Video och Anchor Bay Entertainment släppt originalet i fina DVD-utgåvor för att säkra filmens framtid.

Hur som helst. Det är som väntat ingen sjaskig överföring man gjort från något dammigt, till hälften söndertuggat VHS-band, utan man har lagt ned ett gediget arbete på att restaurera både bild och ljud. (Kom det som en överraskning? I så fall kan jag berätta att det finns T.V.-apparater som visar rörliga bilder i färg.)

Den brittiska R2-utgåvan från Warner Home Video / Canal+ är en dubbeldisk-release - På den första skivan ligger "Theatrical Version" på 84 minuter och på den andra ligger således en mer attraktiv och intressant "Director´s Cut" på 99 minuter. Det ser vid första anblicken ut att vara 15 minuters skillnad, men någon klurade ut att "Director´s Cut" är en NTSC-överföring medan "Theatrical Version" härstammar från en PAL-källa. Så egentligen är det "bara" tolv minuters skillnad. Men vem som helst räknar ut att tolv minuter mer av "The Wicker Man" förändrar filmens genomslagskraft i grunden och skapar en annorlunda, djupare och rikare helhetsupplevelse.

"Theatrical Version" är så klart raskare i tempot, men det faktum att hela scener och snuttar dyker upp i ett helt annat sammanhang i "Director´s Cut" gör att den är att föredra. Man får helt enkelt mer kött på benen som förstärker både det ena och det andra. Efter att man sett regissörens version känns inte bioversionen lika helgjuten som den kanske gjorde tidigare.

Vilken förbannad "tur" då att man kan välja mellan att se båda versioner. Varför skulle man då vilja göra det? (Mer än av nostalgiska eller kanske invanda skäl?) Det är nämligen så att det bara är "Theatrical Version" som restaurerats och tillägnats en Dolby 5.1 mix. I "Director´s Cut" har man behållit mono ljudspåret och klippt in de extra tolv minuterna från en master vars kvalitet är långt ifrån upphetsande. Resten av materialet kommer från "Theatrical Version". Det är inte bäddat för katastrof att lösa de här "problemen" på detta sätt, men det är heller ingenting som man kommer att bli maxat euforisk över. Men det väger i vilket fall tungt att man får se "Director´s Cut" och att båda versioner presenteras i sitt originalformat - 1,85:1. (Med anamorfisk bild.)

Extramaterialet börjar med ett kommentarspår av Robin Hardy, Christopher Lee och Edward Woodward. Mark Kermode "styr" spåret i rätt riktning hela tiden och det är ett ytterst informativt, kul och intressant spår.

Halvtimmesdokumentären "The Wicker Man Enigma" tar upp fler aspekter kring filmen och många av de problem filmskaparna och distributörerna stötte på efter att filmen hade premiär. Men ur detta föddes en tvättäkta "The Wicker Man"-kult och fanskaran bara växer sakta men säkert.

Nästa Extra är en intervju med Christopher Lee och Robin Hardy från tiden det begav sig. (Sånt är ju alltid lite kul.)

Sedan finns det vanliga köret - Trailern, T.V.- och Radio Spots, biografier och en tjusig Promo-broschyr som man kommer åt via DVD-spelaren i datorn.

Är då DVD-utgåvan av "The Wicker Man" något att satsa på? Jodå. Det är som sagt ett unikt stycke Horror och liknar ingenting annat. Se bara till att du får med "Director´s Cut" och att regissören heter Robin Hardy och inget annat.

   

PRESENTATION :


  

VIDEO :


 
  

AUDIO :


  

EXTRAS :


 
  

PRISVÄRDE :


   
 
 

KÄLLA (FILM) : 74%
KÄLLA (MEDIA) : 92%

 
 

UPPLÖSNING : 85%
DEFINITION : 81%
ÖVERFÖRING : 80%
KOMPRIMERING : 91%

 
 

DYNAMIK : 80%
OMFÅNG : 77%
BALANS : 89%
KVALITET : 92%

 
 
Två versioner av en tvättäkta klassiker kan och bör tolkas som ett definitivt måste.