Phenomena


• Dragon Entertainment •
 
 
 
 

I N F O

 

 
  


UTGIVNINGSÅR:

• 2001


REGION:

• 0 (PAL)


RATIO:

• 1,66:1


SPELTID:

• 111 min.


LJUD:

2.0 (Engelska)
2.0 (Tyska)
2.0 (Italienska)


EXTRAS:

• Musikvideos
• Behind The Scenes
• Trailer
• Intervju : Dario Argento
• Intervju : Claudio Simonetti
• Intervju : Luigi Cozzi
• Fotogalleri


PUBLICERAD:

• 10 Mars 2005 - 20:40:30 


 

Ö V R I G T

 
 
RELATERADE ARTIKLAR:
• RECENSION:
I. Phenomena
• DVD RECENSIONER:
II. Dario Argento Collection
III. Anchor Bay Entertainment
• BD RECENSIONER:
IV. Arrow Films
• MEDIAGLUTT:
V. DVD Vs. DVD » Phenomena : Anchor Bay Entertainment Vs. Anchor Bay Entertainment
VI. DVD Vs. DVD » Phenomena : Anchor Bay Entertainment Vs. Medusa
VII. DVD Vs. DVD » Phenomena : Italian Shock Video Vs. Dragon Entertainment
VIII. DVD Vs. DVD » Phenomena : Italian Shock Video Vs. Medusa


 


 
 

Dario Argentos filmer brukar vanligtvis cirkulera i dussintals olika versioner och felet ligger nästan alltid hos distributörer som är heltända på saxar. Därför klipper de omdömeslöst lite hur de vill och det är inte ovanligt att en kvart eller två försvinner i processen. "Opera" var länge skräckexemplet nummer två. Vilken är då nummer ett? Jajamensan - ingen annan än Argentos mest personliga film "Phenomena" eller "Creepers" som den också är känd som.

Redan 1999 släppte Anchor Bay Entertainment den oklippta "Director´s Cut" av Phenomena (109 minuter i NTSC vilket i vårt PAL-system skulle bli runt 105.), men den längsta versionen är ändå en italiensk print på 111 minuter (116 ifall det hade varit i NTSC-formatet.) som går under det mystiska namnet "Integral Hard" som fanns både på laserdisk och på DVD sedan ett par år tillbaks. Någon typ av "Integral Hard"-version finns också att beställa från olika bootleggers, men de ska man passa sig för...

Men av vilken anledning ska man kasta sig efter "Integral Hard" när Anchor Bay redan gjort sitt bästa för att få ut filmen på marknaden?

Den enda anledningen man behöver är de 6 minuter extra som klipptes bort inför utlandsdistributionen. Ifall detta var på Argentos begäran, så är alltså den kortare utgåvan den som är "Director´s Cut".

Rörigt, ja.

"Integral Hard", då...

Jag kan bara säga att 6 minuter först och främst gör en ordentlig skillnad. Oftast sitter man bara och undrar varför någon överhuvudtaget besvärade sig med att klippa bort något alls. Det handlar om korta scener lite här och var, lite dialog och annat, men det är i grund och botten... 6 extra minuter... Medan den "korta" versionen känns som den har ett lite stadigare tempo så skapar trots allt extraminuterna nya dimensioner till vissa nyckelscener i filmen. Speciellt--

(SPOILERS I FÖLJANDE STYCKET)

--mobbarna på Jennifers skola är elakare, själva detektivarbetet har mejslats ut lite, ett par dialogscener är längre och framförallt märker man av "Integral Hard" i slutet när Jennifer är i Frau Bruckners hus och det visar sig att det var en rätt dålig idé att följa med henne dit.

(SLUT PÅ SPOILERS)

Så vitt jag vet så är det två bolag (hittills) som släppt denna version på DVD, nämligen tyska "Dragon Entertainment" och holländska "Italian Shock". Dragon släppte först en begränsad dubbel-DVD i 3000 exemplar och när den (snabbt) tog slut, så släppte de en "Single Disk Edition".

Dragons skiva har bilden i formatet icke-anamorfisk 1,66:1 precis som Anchor Bays, men med den fördelen att den är i PAL. Tyvärr så hjälper det inte mycket då bilden är både mörkare och blekare och med färre nyanser i färgskalan. (Plus att det finns en del MPEG-artefakter här och var.) Det är ändå så bra man kan förvänta sig - Ganska grynigt och för mörkt ibland men också riktigt strålande emellanåt. Anchor Bays "Phenomena" hade ett engelskt ljudspår i Dolby 5.1. / 2.0. och ett franskt i 2.0. Dragon Film Entertainments skiva har tre Surround spår i 2.0. - Ett engelskt, ett tyskt och ett italienskt. Som ni ser kompletterar releasen varandra ganska så väl.

Det ska sägas att vissa scener saknar, har alltid saknat och kommer alltid att sakna engelskt tal, så under de korta stunder slår det om till italienska eller tyska.

Bonusskivan på Dragons första släpp har en hel del extramaterial att skylta med även om den del av detta också finns på Anchor Bays skiva (Som de två musikvideorna "Jennifer" och "Valley" samt "Behind the scenes"-snutten som först fanns på "Dario Argento´s World Of Horror".) Det exklusiva materialet inkluderar bl.a. tre olika intervjuer med Dario Argento (19 min.), Claudio Simonetti (15 min.) och Luigi Cozzi (25 min).

I en separat sekvens spelar Simonetti låten "Jennifer" på ett piano. Alltid lysande. Och till sist finns två olika fotogallerier - Ett på "Phenomena" (Drygt 8 min.) och ett på Jennifer Connelly. (Drygt 3 min.) Dessa är "animerade" och ackompanjeras av musik från filmen.

Medföljer gör också ett 16-sidigt häfte med en hel del information om filmen. (Det ska sägas att den är helt på tyska.)

Skivan från "Italian Shock" har inte mycket utöver den ascoola trailern och en kort slideshow. På denna utgåva har man tagit det engelska ljudspåret och inkluderat (valfria) holländska subtitles. Medan man direkt ser att både Dragon och Italian Shock använt samma originalmaster (Samma små problem med mörka scener och kontraster.), så är det ett faktum att Italian Shock använt en RSDL-DVD till filmen. (Och jämfört med Dragons utgåva har ju hela två ljudspår försvunnit.) Men ändå verkar "Phenomena" se lite, lite skarpare och bättre ut på utgåvan från "Italian Shock". Vid en direkt jämförelse, alltså.

Allt det här är egentligen av sekundär betydelse, för bara det faktum att man kan få se den definitiva versionen av Argentos (I mitt tycke.) absolut bästa film kan man nästan inte sätta ett pris på... Eller jo, det går, men...

   

PRESENTATION :


  

VIDEO :


 
  

AUDIO :


  

EXTRAS :


 
  

PRISVÄRDE :


   
 
 

KÄLLA (FILM) : 97%
KÄLLA (MEDIA) : 79%

 
 

UPPLÖSNING : 86%
DEFINITION : 77%
ÖVERFÖRING : 83%
KOMPRIMERING : 84%

 
 

DYNAMIK : 70%
OMFÅNG : 72%
BALANS : 79%
KVALITET : 85%

 
 
Dragon Entertainment visade hur man producerar eftertraktade DVD:er.