Zombi 3


• Shriek Show •
 
 
 
 

I N F O

 

 
  


UTGIVNINGSÅR:

• 2002


REGION:

• 1 (NTSC)


RATIO:

• 1,85:1 (Anamorfisk / 16:9)


SPELTID:

• 95 min.


LJUD:

2.0 (Engelska)


EXTRAS:

• Kommentarspår
• Trailers
• Intervjuer
• Fotogalleri


PUBLICERAD:

• 11 Februari 2006 - 23:34:43 


 

S C R E E N S H O T S

 
 
  
  
  
  
  


 


 

Ö V R I G T

 
 
FLER SCREENSHOTS:

14 st.


RELATERADE ARTIKLAR:
• RECENSION:
I. Zombi 3


 


 
 
  

"Zombi 3" är en av de där filmerna som nästan inte blev av. Hur hade världen sett ut utan "Zombi 3"...? Den hade inte varit lika kul i alla fall - Det är en sak som är säker. Historien bakom filmen har alltid varit omdiskuterad, men i och med Shriek Shows DVD-release rätades i alla fall några av frågetecknen ut. (Mer om dessa ett par stycken längre ned.) Shriek Show fixade även nytt extramaterial till filmen i form av intervjuer samt en helt ocensurerad print - Med vissa problem, vilket mest av allt har gett mer bränsle till häxjakten mot Media Blasters.

Om vi tar problemen först. Den här versionen är 95 minuter, precis som den japanska. (Oklippta.) Bildkvalitén är för det mesta riktigt bra, då överföringen är gjord från originalnegativen. Men...? Men - Det legendariska introt och vissa av Gore-scenerna har man varit tvungen att klippa in från en smått risig s.k. "1 inch master". Det digitala formatet gör verkligen ingen nytta när kvalitén processats, utan processen har bara "förbättrat" en redan dålig bild. Därför hänger Bootleg-känslan kvar efter "Zombi 3" och är allestädes närvarande, även om den här versionen är den längsta som går att uppbringa.

Nu är det ett par stycken längre ned... Så... Åter till filmens intressanta historia.

Fulci regisserade först en version av "Zombi 3" som bara var 70 minuter lång. Synd bara att producenterna ville att den skulle vara 100. Och ändå tyckte man att filmen var för seg. När den klipptes ned med 20 minuter fick den tydligen ett acceptabelt tempo. Med ett problem kvar - Filmen var nu 50 minuter för kort istället för 30. Claudio Fragassos och Rossella Trudis manus skrotades till hälften av Fulci p.g.a. att många scener hade varit för svåra att filma. Fragasso fick skriva om stora delar och lägga till nya scener, samt fick tillsammans med Bruno Mattei dra till Filippinerna utan "originalskådisarna" och filma en "film inuti filmen" som Fragasso kallar det. Fulci var både sjuk, trött, ointresserad och brydde sig inte om filmen när väl meningsskiljaktigheterna med producenterna väl fått fyr. Han sa till Fragasso och Mattei att de kunde göra vad de kände för, och så ingenting mer med det.

Om detta och lite till berättar Fragasso i intervjun som producerades för DVD:n. (Resten av intervjun hamnade på "Zombi 4".) Han är noga med att påpeka att han medvetet tog omvägar för att inte förändra Fulcis originalfilm - Därav sidostoryn med de biokemiska experimenten, återuppväckningen av lik och alla shoot-outs.

Man häpnar allt lite grann över att filmen ens gjordes klar. Och så häpnar man ändå lite till av att se så mycket extramaterial som är relaterat till soppan "Zombi 3". Shriek Show har slängt med ett fotogalleri som i vanlig ordning består av lobby cards och olika posters. Denna del är animerad och varar bara i en minut. Trailern för filmen är med, precis som trailers för "Eaten Alive" och "Beyond The Darkness". (Båda lika vilda.)

Sedan finns här hela fem intervjuer - Den längsta är med Fragasso (19 min.) och helt klart intressantast i högen. Men nästan lika intressant är intervjun med Bruno Mattei. (10 min.) Man kan säga mycket om hans filmer, men de tråkar då aldrig ihjäl en, även om han själv säger att "Zombi 3" består av en konstnärlig del (Fulcis.) och en ful del. (Sin egen.) Varken Fragasso eller Mattei verkar vara speciellt stolta över filmen eller det faktum att de kallades in för att fixa till någon annans film - Fulcis film till råga på allt. Och ingen vet var kritiken mot duon kommer ifrån, eftersom ingen någonsin egentligen har vetat vilka bitar som Fulci resp. Mattei / Fragasso gjorde.

Nästa tre intervjuer är med skådespelare - Marina Loi (6 min.), Ottaviano Dell´Acqua och Massimo Vanni. (Som sitter tillsammans.) Alla tre svarar på samma frågor och hinner berätta ett par anekdoter.

Den sista intervjun är med Special FX snubben Franco Di Girolamo. Även han är smått sur över att datorer ersatt det äkta hantverket inom den här typen av film. Girolamo visar en enkel Gore effekt (En kniv genom en hand med tillhörande blodflöde.), Zombie-huvudet samt ett par masker från "Zombi 3" och sådant som han har gjort för Fulci, Lenzi och Mattei. Jag vet inte vad intervjuaren har för bekymmer, men på den här korta stunden hinner han två gånger fråga om en sak som Girolamo just visade för några sekunder sedan. (?) Det här måste nästan bero på ett bristande intresse och / eller uppmärksamhet.

Sist av allt har vi ett kommentarspår med Deran Sarafian och Beatrice Ring. De medverkar även i en kort, filmad intro som visar vad man kan förvänta sig av kommentarspåret - Mycket humor och nonsens. Och visst är det också ett stundtals asroligt spår med några svackor. Bäst är så klart alla historier från inspelningen och en bit där Sarafian improviserar fram egen dialog till en scen. (Humor på toppnivå!) Men det är lättsamt och trevligt annars också. (Vid ett tillfälle börjar båda två sjunga James Bond-låten, så räkna inte med att höra utlägg om ljussättning och kameravinklar.)

Detta avrundar skivan och man får vara mer än nöjd. Det märks att en hel del ansträngningar har gjorts för att få fram utgåvan. Tack vare allt extramaterial hamnar också filmen i ett lite annorlunda ljus då den äntligen har återfått sin funktion / plats i historien.

Och ni vet redan om den även är värd en plats i DVD-hyllan.

   

PRESENTATION :


  

VIDEO :


 
  

AUDIO :


  

EXTRAS :


 
  

PRISVÄRDE :


   
 
 

KÄLLA (FILM) : 73%
KÄLLA (MEDIA) : 78%

 
 

UPPLÖSNING : 70%
DEFINITION : 84%
ÖVERFÖRING : 83%
KOMPRIMERING : 83%

 
 

DYNAMIK : 74%
OMFÅNG : 73%
BALANS : 80%
KVALITET : 76%

 
 
Fansen bryr sig inte om några små ojämnheter.