Lèvres De Sang


• Encore Filmed Entertainment •
 
 
 
 

I N F O

 

 
  


UTGIVNINGSÅR:

• 2005


REGION:

• 0 (PAL)


RATIO:

• 1,85:1 (Anamorfisk / 16:9)


SPELTID:

• 84 min.


LJUD:

2.0 (Franska)


EXTRAS:

• Kommentarspår
• Trailers
• Intervjuer
• Slideshow
• Kortfilm


PUBLICERAD:

• 25 December 2005 - 23:20:57 


 

Ö V R I G T

 
 
RELATERADE ARTIKLAR:
• RECENSION:
I. Lèvres De Sang


 


 
 

Fortsätter jag berömma Encore Filmed Entertainment ännu mer, så kommer jag bara att verka mutad och ännu tjatigare. Med andra ord är det kanske dags att bara rakt upp och ned gå igenom deras utm-- DVD-utgåva av "Lèvres De Sang". Den har inte helt överraskande fått samma kungliga behandling som de övriga (Hittills.) tre utgåvorna och efter "Les Démoniaques" har "Lèvres De Sang" mest extramaterial. Men vi börjar väl med den första skivan (av tre).

Filmen är först och främst 16:9 enhanced i Widescreen 1,85:1 (Precis som de tidigare.) och det är en överföring som oftast får en att tappa hakan. De vita fläckar och minimala skador som flimrar till i rutan någon enstaka gång har inget med DVD-formatet att göra, och det finns ingen film från 1975 som inte har minst ett par sådana här. Skärpan, färgskalan och kontrasterna sitter som en välplacerad knytnäve i ögat - Inget att anmärka på, alltså.

UPPDATERING (2006-01-19): Hur bra bilden än må vara estetiskt sett, så är den dessvärre fel återgiven. Den är croppad för lågt ned i överkanten, så att en betydande del av bilden gått förlorad. Encore ska enligt uppgifter rätta till det här någon gång.

Precis som bilden, så har även ljudet re-mastrats. (Konstigt vore väl annat.) Men det har inte gjorts några 5.1-mixar eller annat. På den här typen av filmer skulle en DTS-mix inte göra någon nytta alls. Oavsett vad, så vill man ha det så nära originalet som möjligt. Det verkar som om Encore begripit det till skillnad från Anchor Bay Entertainment som börjar bli riktigt duktiga på att göra onödigt många DTS-mixar till filmer som egentligen inte ska ha det. (Ja, många var vi som blev eld och lågor över hur "The Beyond" och "Suspiria" lät, men där lät det också bra.)

Ljudspåret är givetvis på franska och subtitles finns på engelska, svenska, finska, norska, danska, tyska, holländska, italienska, spanska, portugisiska och polska.

På den andra skivan ska det bl.a. handla om en... Strand! Det är alltså inte vilken strand som helst utan "Jean Rollins strand" som han "upptäckte" när han var liten. Stranden vid Pourville (På Normandies kust.) var för honom ett magiskt ställe och således den som triggade igång hans fantasier. Rollin lovade sig själv att en gång spela in en film på just den stranden. Och det gjorde han ca. 10 år senare - "Les Amours Jaunes". (Mer om denna lite längre ned.)

Så i featuretten "Cette Plage Qui Me Suit" ("Den här stranden som följer mig.") besöker Rollin stranden och säger att den har haft kopplingar till flera filmer han gjort. ("Lèvres De Sang" och "La Rose De Fer" bl.a.) Han berättar även hur den känslomässigt påverkat (Och fortsätter att påverka.) honom än idag och vad den har betytt för honom - Både personligen och rent konstnärligt. Det är uppenbart att det är hans älsklingsplats och efter sluttexterna finns en riktigt rörande snutt.

Jag tror bestämt att jag måste åka till den stranden en dag och hämta hem några stenar...

På DVD:n finns sedan fyra intervjuer med Jean-Loup Philippe, Nathalie Perrey, Serge Rollin och Cathy Tricot (Som under sin karriär använde pseudonymen Cathy Castel.) Alla berättar lite om sitt arbete med filmen och hur de kom i kontakt med Rollin. Eftersom det gått 30 år, så är en del minnen något luddiga. Men det är ändå alltid intressant att höra dessa "okända" skådespelare vädra sina åsikter. Serge (Jeans son.) minns att han främst av allt ville se hur det gick till när man spelade in film, och han fick följaktligen rollen som Frederic. (Som barn.)

Men den intervju som sticker ut mest är den med Tricot. Hon är något bitter på sin tvillingsyster och har inte så värst många snälla saker att säga om varken henne... Eller Jean Rollin. (Som sitter bredvid henne utanför kameran!) Det förekom mycket rivalitet mellan systrarna och trots de uppenbara banden mellan dem, så verkar det som om den absoluta förståelsen inte fanns mellan dem. Cathy berättar att hon faktiskt ville bli skådespelerska - Om det inte hade varit för hennes syster som "alltid fanns i bakgrunden" och "förstörde för henne". (Nej, hon inte ser speciellt glad ut när hon säger detta.) Hon spyr också lite galla på porrfilmindustrin som den är idag.

Skivan avslutas med ett animerat fotogalleri som ju inte är helt fel - Inte när det finns så läckra bilder i filmen.

Så har vi en skiva kvar. På den finns ett, alltid lika välkommet, kommentarspår av Jean Rollin - Även denna gång är det inte hela filmen, utan 30 minuter med diverse utvalda scener. Som vanligt delar Rollin med sig av historier, minnen och tankar. Stämningen är lika bra som vanligt, och det är en mycket trevlig stund för fansen.

Nästa bit extramaterial är Rollins första kortfilm - "Les Amours Jaunes" som spelades in på ovan nämnda strand. Och det är precis ungefär vad det är - En ca. 11 minuter lång svartvit amatörfilm som enligt Rollin egentligen borde vara försvunnen sedan länge. Även om man nog inte kommer att se "Les Amours Jaunes" varje vecka så är det enbart kul att den är med.

DVD-utgåvan av "Lèvres De Sang" avslutas med tre trailers - En för filmen själv plus en för "Les Démoniaques" respektive "Requiem Pour Un Vampire". (De här är säkert ämnade för de som inte har skaffat filmerna än och som behöver komma på bättre tankar. :)

Även "Lèvres De Sang" har en 64-sidig bok med i fodralet. Boken består av en essä skriven av Rollin, texten som speakerrösten läser i "Les Amours Jaunes" samt en del märkliga teckningar som syns i just den filmen. Och en massa trevliga foton.

Rollin-fansen har alltså en riktig högtidsstund framför sig och av Encores fyra släpp kan jag bara rekommendera allihop. (Även om de kostar en bra slant.) En "nybörjare" bör definitivt skaffa någon billigare utgåva av exempelvis "Requiem Pour Un Vampire" eller vara helt bergsäker på att filmerna är så fantastiska som vissa försöker påskina innan han / hon skaffar dem. Men risken att hamna i en mycket egendomlig och vacker parallellvärld kvarstår.

"...and in their wake
the swell carries their song to the beach
muttering tonelessly on its way back
everything´s been paid for, my beauty
and we won't return..."

   

PRESENTATION :


  

VIDEO :


 
  

AUDIO :


  

EXTRAS :


 
  

PRISVÄRDE :


   
 
 

KÄLLA (FILM) : 97%
KÄLLA (MEDIA) : 83%

 
 

UPPLÖSNING : 100%
DEFINITION : 98%
ÖVERFÖRING : 97%
KOMPRIMERING : 93%

 
 

DYNAMIK : 88%
OMFÅNG : 91%
BALANS : 88%
KVALITET : 97%

 
 
En tabbe sabbar inte en hel release.