La Morte Vivante


• Encore Filmed Entertainment •
 
 
 
 

I N F O

 

 
  


UTGIVNINGSÅR:

• 2005


REGION:

• 0 (PAL)


RATIO:

• 1,85:1 (Anamorfisk / 16:9)


SPELTID:

• 85 min.


LJUD:

2.0 (Franska)
2.0 (Tyska)


EXTRAS:

• Kommentarspår
• Intervjuer
• Slideshow
• Alternativa scener
• Trailer
• Soundtrack CD


PUBLICERAD:

• 21 December 2005 - 22:21:29 


 

Ö V R I G T

 
 
RELATERADE ARTIKLAR:
• RECENSION:
I. La Morte Vivante
• VHS RECENSIONER:
II. Redemption Benelux
• MEDIAGLUTT:
III. DVD Vs. DVD » Morte Vivante, La : Encore Filmed Entertainment Vs. Another World Entertainment
IV. DVD Vs. DVD » Morte Vivante, La : Encore Filmed Entertainment Vs. Image Entertainment


 


 
 

Encore Filmed Entertainment briljerar vidare med sina makalöst bra DVD-releaser och här är "La Morte Vivante" a.k.a. "The Living Dead Girl" - Jean Rollins mest kommersiella film. Om man nu kan använda ordet "kommersiell" alls. Det var trots allt ingen relativt stor hit. Men ändå - Vill man sätta tänder och annat i den egensinnige fransmannens poetiska skräckfilmer så är det här man ska börja. Mycket bättre blir det inte, och får man mersmak så väntar fler turer bland gamla slottsruiner och kryptor i sällskap med den ena udda karaktären efter den andra.

Det är då tre skivor allt som allt, vilket kan verka som en hel del, men det är 2 DVD:er och 1 CD. Det var nog inte för lättvindigt för Encore att hitta extramaterial till filmen eftersom... Tja... Det existerar inte?

Men på den första skivan finns alltså "La Morte Vivante" - Oklippt (Givetvis!), re-mastrad och djävligt grann i en anamorf PAL-överföring. Filmen skulle kunna vara gjord på 2000-talet. Bilden (Skärpan, kontrasterna, färgerna, svärtan och detaljrikedomen.) på Encores utgåva spöar den gamla på Redemptions / Image Entertainments och då var den ändå ruggigt bra. Med undantag för några ytterst få skador på originalnegativen så är bilden i perfekt skick.

Som ljudspår kan man antingen välja franskt eller tyskt tal. På ljudkvalitetsfronten finns heller inget att ondgöra sig över. "La Morte Vivante" är inte en film som kräver surround-högtalare och / eller en fet Subwoofer, utan ljudet är så bra det nästan kan bli. (Och även det är digitalt remastrat.) Det finns undertexter på flera olika språk, bl.a. svenska.

Filmen har även en kort inledning av Françoise "The Living Dead Girl" Blanchard. Nice!

På skivan finns slutligen trailern och... Inget mer. Lyckligtvis nog har Encore använt sig av en DVD 9 istället för en DVD 5. (Som exempelvis i "Les Démoniaques" fall.) Även om man nu använt långt ifrån hela skivans utrymme (Utan ca. 5,3 Gb.) så har man ändå inte fipplat med komprimeringen för att få plats med allt på ett lager.

På den andra DVD:n finns då allt extramaterial. Det börjar med en snutt på 12 min. där Rollin redogör för sina tankar med och bakom filmen. Sedan har vi tre intervjuer. Den första är med kompositören Philippe D'Aram - Mannen som vid ett antal tillfällen skrev musiken till Rollins filmer. (Bl.a. "Fascination" och "Two Orphan Vampires".) Han berättar lite om sitt samarbete med Rollin och om sin bakgrund.

Intervju nr. två är med Jean-Pierre Bouyxou - Ja, det är han som Catherine petar ut ögonen på några minuter in i filmen. Han är väl mest "känd" för sina roller i flertalet Rollin-filmer (Exempelvis "Les Trottoirs De Bangkok" och "Les Raisins De La Mort".) och diverse exploitation-rullar som "Special Train For Hitler" och "Bare Breasted Countess". Detta var inte direkt en intervju man förväntade sig, men visst är det småkul.

Desto mer intressant är den sista intervjuen med Stjärnan själv - Françoise Blanchard. Hon pratar om hur hon blev skådespelerska och om sin förkärlek för s.k. B-filmer... Och för all del Z-filmer. Hon har några roande anekdoter från inspelningen, några mindre roande om den omtalade slutscenen och en hel del glada minnen från sin karriär på 80-talet när hon hade stora roller i klassiker som "Les Amazones Du Temple D´or", "Revenge In The House of Usher" och sin debutroll i "Une Si Jolie Petite Fille".

Fler intressanta tankar och berättelser blir det i kommentarspåret av Blanchard. Kommentarspåret består egentligen av en knapp halvtimme väl valda scener från filmen - D.v.s. scener där hon är med i. Detta är en Feature som Encore konsekvent använt på alla deras fyra releaser nu. Men det är otroligt underhållande att lyssna på. (Eller läsa texten till om man inte är så haj på franska.)

Vidare lade Encore med tre "Alternativa scener" som helt ärligt är bedövande ointressanta. (Precis som de själva sa.) Jag kan nästan garantera att ingen saknar scenerna i filmen och man gör det definitivt inte när man har sett dem. (Och det beryktade "glada slutet" som gjordes för jänkarna är alltså inte med bland dessa.)

Skivan avslutas med en animerad slideshow som är så fin att man nästan får permanenta skador i själen.

Den tredje skivan är då CDn som innehåller filmmusiken av Philippe d´Aram. (Men låtarna av "The Fireflies" kunde de väl ändå ha slängt med? :) Skivan har "bara" sju låtar med en speltid på drygt 15 minuter, men "La Morte Vivante" har inte världens mest framträdande eller ambitiösa soundtrack direkt. Men det lilla som finns är stundtals lika vackert som många av bilderna i filmen och "less is more". Här finns även den kusliga men märkligt glada speldosemusiken.

Till sist finns i vanlig ordning en 64-sidig bok med titeln "La Morte Vivante" med en essä skriven av Jean Rollin. Det är självfallet tankar och åsikter som han hade kunnat säga i ett separat kommentarspår, men det här är ändå riktigt bra och intressanta grejer från början till slut. (Rollin hade alltid otur med mer eller mindre ärliga distributörer och man kan bara hålla med när han fastslår att T.V. gjort mer skada än nytta för den här typen av filmer.) I boken finns många, många vackra foton från filmen och från bakom kulisserna.

Har ni nu inte sett en enda film av Jean Rollin, så kan det kanske vara svårt att veta eller inse att ni saknat dem i tillvaron. Men... Ta en titt på "La Morte Vivante", bli helt uppslukad och säg att jag ta mig fan har rätt för en gångs skull...

Även denna release är tryckt i 2500 exemplar... Undrar om det inte är exakt så många i hela världen som älskar filmen...?

   

PRESENTATION :


  

VIDEO :


 
  

AUDIO :


  

EXTRAS :


 
  

PRISVÄRDE :


   
 
 

KÄLLA (FILM) : 96%
KÄLLA (MEDIA) : 100%

 
 

UPPLÖSNING : 99%
DEFINITION : 100%
ÖVERFÖRING : 100%
KOMPRIMERING : 100%

 
 

DYNAMIK : 94%
OMFÅNG : 93%
BALANS : 95%
KVALITET : 98%

 
 
Så vacker att det svider.