The Blind Dead Collection


• Blue Underground •
 
 
 
 

I N F O

 

 
  


UTGIVNINGSÅR:

• 2005


REGION:

• 1 (NTSC)


RATIO:

• -


SPELTID:

• 573 min.


LJUD:

2.0 (Spanska)
2.0 (Engelska)


EXTRAS:

• Fotogalleri
• Trailers
• Radio Spots
• Intervjuer
• Dokumentär
• "Revenge From Planet Ape"


PUBLICERAD:

• 15 December 2005 - 15:03:52 


 

Ö V R I G T

 
 
RELATERADE ARTIKLAR:
• RECENSIONER:
I. Ghost Galleon
II. Night Of The Seagulls
III. Return Of The Evil Dead
IV. Tombs Of The Blind Dead


 


 
 

Blue Underground har ju varit det hetaste namnet inom DVD-utgåvor ett par år redan och kan nog fortfarande anses vara en av få herrar på täppan. "The Blind Dead Collection" är en av många anledningar varför de säkrat sin plats som Kungarna och utan att för många kan hota deras position som sådana.

Detta, mina damer och herrar, är alltså Amando De Ossorios fyra mästerverk som alla handlar om de blinda döda som då och då återvänder från sina gravar för lite rajtan-tajtan - I deras fall innebär det att jaga levande människor, snitta dem lite nya kroppsöppningar och dricka blod direkt från artärerna. De har för vana att ta det väldigt lugnt och när det blir för tradigt att hasa sig fram till närmaste by har de alltid sina Zombie-hästar som fortskaffningsmedel. Och så har de ju t.o.m. varit ombord på ett fartyg och klöst i folk - Hur många zombifierade, anti-kristna Tempelriddare kan skryta med det på krogen?!

Ur skräckfilmshistorisk synvinkel var även "The Blind Dead"-serien långt före sin tid - Det var praktiskt taget en unik Zombie-film och då var inte ens "The Living Dead At Manchester Morgue" påtänkt. Inte nog med det - De Ossorio klämde fram fyra filmer på lika många år. Snacka om en svårslagen Tour De Force. Sedan gjorde det så klart inget att man fick en redig dos blod, naket och Sleaze på köpet. Vad mer kan man begära? Inte ett piss. Så på med kåporna, slipa svärden och iväg på havremopederna för att ställa till med lite prima djävelskap.

"Tombs Of The Blind Dead" är alltså den första i serien och skulle man inte få berömma Blue Underground (Och på köpet göra lite gratisreklam för dem!), så skulle den här texten bli ganska så kort. Presentationen av filmerna är först och främst så nära perfekt det går att komma. Eller rättare sagt - Det är perfekt och det skulle inte kunna vara bättre.

På den första skivan ligger nämligen både "Tombs Of The Blind Dead" och "La Noche Del Terror Ciego" - Den sistnämnda är den spanska, helt oklippta versionen som är bra många minuter längre än den engelskspråkiga. Här har inte Blue Underground använt någon "Seamless Branching" utan det är verkligen två separata versioner. Båda två ser riktigt, riktigt bra ut och detta är tveklöst den definitiva versionen av filmen. De Ossorio hade varit stolt eftersom dessa filmer är hans livsverk.

Tvåan, "Return Of The Evil Dead", har samma feature med två olika versioner på skivan och den spanska versionen, "El Ataque De Los Muertos Sin Ojos", är både längre, blodigare och sleazigare. Länge var den ocensurerade utgåvan svår att få tag på och Anchor Bays "oklippta" version var totalt sönderhackad. Samma sak gäller här - Båda versioner ser kanonbra ut och gör nog ingen besviken.

Den tredje och fjärde filmen, "Ghost Galleon" a.k.a. "Horror Of The Zombies" samt "Night Of The Seagulls", har "bara" en version var. Skillnaden är att de är i Widescreen 1,85:1 istället för 1,66:1 som de två första. Och ja, även de ser jävligt fina ut. Bättre hade det nog inte gått att få bilden och har man tidigare varit van vid olika gradens suddiga och brusiga VHS-versioner så kommer man att bli oerhört positivt överraskad.

Ljudet finns i Dolby Digital Mono - Antingen kan man välja att se filmerna på spanska eller engelska. (Med eller utan text.)

På extramaterialfronten har det som väntat inte funnits ett överflöd att direkt välja och vraka från, men Blue Underground har trots det varit väldigt konsekventa på den fronten och lagt med trailers och hyfsat stora fotogallerier till alla filmer. På en separat skiva finns en kort intervju med De Ossorio och en lite längre dokumentär som handlar om honom, hans arbete med filmerna och lite om skräckfilmens storhetstid i España... Har man tillgång till en DVD-ROM, så kan man läsa lite mer om regissören i fråga på en datorskärm nära dig.

I boxen finns till sist ett 40-sidigt häfte som även den handlar om... Ja, ni vet vad. Det är intressant läsning från början till slut och är man inte ett fan innan man läst texten och sett en eller två av filmerna så blir man det helt säkert sedan.

På "Tombs Of The Blind Dead"-skivan finns en bisarr sak till och... Fan, gott folk - Det här är humor...!

Ni känner säkert till att det 1968 gjordes en film vid namn "Planet Of The Apes". (Ja, den med Charlton Heston.) Den var ju en stor hit världen över, så någon smart och klurig pajsare kom på att det gick att sälja "Tombs Of The Blind Dead" som en uppföljare till "Apornas Planet" och... Ja... Kolla själv: (Och klicka på bilden för säkerhets skull.)

Har ni skrattat oavbrutet i ca. två minuter så är ni ungefär lika lättroade som jag... Vad i Gudars Helvete tänkte de på?! Var de helt galna av lappsjuka...?! "Revenge From Planet Ape"...!!! (Det betyder ju för fan inte ens något...!)

Revenge From Planet Ape!

Japp - Denna rektalkrampsframkallande Extra-feature finns alltså med - Förtexterna till filmen med en speakerröst som berättar om att aporna (Ja, de vore väl från PLANETEN då...!!!) stiger upp ur sina gravar för att utkräva hämnd på mänskligheten...!

Många extrapoäng blir det för den...! *torkar tårarna*

Phew...

Det återstår bara att bänka sig framför T.V:n och njuta en hel natt - Här är närmare sex och en halv timme makalöst coolt och härligt "Templar Zombie"-röj som garanterat räddar vilken helg som helst.

Se bara till så att du inte somnar och vaknar upp på PLANET APE! (Ja, ja. Jag slutar nu...)

UPPDATERING: Den spanska versionen av "Return Of The Evil Dead" har (Ca. 22 minuter in i filmen.) ett litet fel på soundtracket som orsakar lite bajs i byxorna om man har på ljudet för högt. (Blue Underground har enligt uppgift fixat detta och byter ut de defekta skivorna utan extra kostnad.)

   

PRESENTATION :


  

VIDEO :


 
  

AUDIO :


  

EXTRAS :


 
  

PRISVÄRDE :


   
 
 

KÄLLA (FILM) : 90%
KÄLLA (MEDIA) : 92%

 
 

UPPLÖSNING : 94%
DEFINITION : 95%
ÖVERFÖRING : 95%
KOMPRIMERING : 87%

 
 

DYNAMIK : 76%
OMFÅNG : 74%
BALANS : 92%
KVALITET : 91%

 
 
The Shit.