The Descent


• Pathé Distribution •
 
 
 
 

I N F O

 

 
  


UTGIVNINGSÅR:

• 2006


REGION:

• 2 (PAL)


RATIO:

• 2,35:1 (Anamorfisk / 16:9)


SPELTID:

• 96 min.


LJUD:

5.1 (Engelska)
6.1 (Engelska)


EXTRAS:

• Kommentarspår
• Dokumentär
• Bortklippta Scener
• Outtakes
• Trailers
• Fotogalleri


PUBLICERAD:

• 13 November 2005 - 21:46:36 


 

Ö V R I G T

 
 
RELATERADE ARTIKLAR:
• RECENSION:
I. The Descent
• BD MINI-RECENSIONER:
II. SF
• MEDIAGLUTT:
III. DVD Vs. DVD » Descent, The : Pathé Distribution Vs. SF


 


 
 

Jag ska försöka undvika att drunkna i mina egna dregel-pölar och börja med novell-långa utlägg om hur exceptionellt genomlyckad och hur vedervärdigt nära perfekt "The Descent" är som ett stycke "Balls To The Wall"-Horror Cinema... Eller hur den bara blir bättre och bättre för varje titt. (Jo. Jag har fått omvärdera den en aning och hävdar att det då inte finns så många filmer som är, och framför allt känns, mer fulländade.) Men - Den grymma sanningen är ändå den att: "Alla kan bara inte vara bäst".

Men den här svarta pärlan ligger inte långt ifrån.

Ta bara introt och ta bara hur filmens personer presenteras på det mest naturliga och trovärdiga sätt man kan tänka sig. Ta sedan den mest klaustrofobiska andra akt som fångats av en kamera och så akt tre med sitt skenande lokomotiv till Gore-fest... Och slutscenerna... Fan ta Marshall och company flera gånger om. Jag börjar skaka av abstinens bara jag tänker på filmen. (På ett, milt uttyckt, bra sätt - Om det nu gick att missförstå.)

Brittiska Pathé Distribution kommer här då med dubbel-DVD utgåvan av "The Descent" och... Det är nästan så att man måste ta fram hästsprutan med Valium för att man inte skall bli överexalterad. (Det här gäller givetvis någon extremt lättpåverkad person som inte lämnar lägenheten alltför ofta. Men nog om mig nu.)

Nåväl. I med den första skivan. Gissa ca. en gång vad den innehåller...? Jajamän, och det är glädjande nog en så-nära-perfekt-man-kan-komma överföring i Cinemascope 2,35:1. Då "The Descent" är en väldigt mörk film är det A och O att kolmörkret och kontrasterna återges på bästa möjliga sätt utan färgblödningar och annat. Och det gör de sannerligen. Så bilden kan bara inte få annat än full poäng. Möjligen finns det några andra filmer på DVD som har lite bättre bild, men... Ja, vi låter det vara så...

Sedan kommer vi till avdelningen "Ljud" och det är till och med ännu bättre. (Några små snäpp bättre i alla fall.) Som ofta kan man välja mellan antingen ett Dolby Digital 5.1.-spår eller DTS. Man kan inte säga annat än att det är två otroligt maxade ljudspår som använder alla kanaler på bästa möjliga sätt. Djupet och fylligheten i ljudbilden, det dynamiska omfånget i effekterna och musiken kommer till sin absolut fulla rätt och förstärker stämningen så mycket det bara går. DTS-varianten känns även strået vassare. Perfekt. Det är bara att låta sig sugas in...

Extramaterialet har det inte direkt snålats med. Det börjar med ett kommentarspår med Neil Marshall, MyAnna Buring, Molly Kayll, Shauna Macdonald, Saskia Mulder, Nora-Jane Noone och Alex Reid. (Natalie Mendoza kunde inte deltaga.) Stämningen är på topp redan från den inledande minuten och det är ett både lättsamt och jordnära spår med en massa skratt, anekdoter och skämt. Även fast sju pers delar på det så blir det aldrig kaotiskt - Ingen pratar i mun på varandra för ofta och det märks att de hade riktigt kul medan de gjorde filmen.

I det andra kommentarspåret får Marshall sällskap av Christian Colson (producent), Simon Bowles (produktionsdesign), John Harris och Catriona Richardson (klippning). Detta spår handlar mer om de tekniska bitarna och har en given allvarligare ton, men den är varje bit lika intressant och ett bra komplement till det första.

Två mer eller mindre utmärkta kommentarspår alltså. Och inget fusk.

Över till disk 2.

"The Making Of The Descent" a.k.a. "The Descent - Beneath The Scenes" - En drygt 40 minuter lång dokumentär om inspelningen. Det här är med god marginal det bästa extramaterialet på hela skivan. Det är ingen vanlig "ryggdunkar"-featurette utan den fokuserar turligt nog på arbetet med filmen. Men man hinner så klart med en del kul glimtar från bakom kulisserna, en titt på make-up / effekter, intervjuer och lite hederligt trams. Har det inte framgått att filmen var ett totallyckat projekt, så får man det bekräftat här. Det blir bäst när människor brinner för och älskar det de jobbar med. Punkt slut.

Extended And Deleted Scenes - "The Descent" har ett så makalöst välbalanserat tempo att man redan innan man sett de förlängda och bortklippta scenerna inser att en del oundvikligen måste ha hamnat på klipprummets golv. Här finns nio scener. (I icke-anamorfisk Widescreen 2,35:1.) De flesta är under minuten och några är runt två minuter. Den längsta scenen på tre minuter (I stugan där tjejerna pratar och relaxar.) hade de kunnat låta kvar i filmen, men resten saknar man inte direkt och de hade inte gjort filmen mer spännande. (Det är ytterst tveksamt om det ens hade gått.)

Out Takes - A.k.a. "The Blooper Reel". Fem minuter prima idiotgrejer och ett par missöden från inspelningen.

Stills Gallery - Denna del är uppdelad i sektionerna "Crawler Concepts", "Behind The Scenes", "Film Stills" och "Meg". (Hunden som filmen är tillägnad.) Det finns inte så magiskt många bilder (Det rör sig sammanlagt om dryga 30-talet.) i någon av delarna, men de flesta är ändå riktigt tjusiga.

Storyboards - Sekvenser som sammanlagt 10 minuter där storyboards jämförs med scener i den färdiga filmen.

Teaser Trailer + Trailers - "The Descent" har en äckligt uppmärksamhetsstjälande trailer. Här finns två varianter av den. (Båda under minuten.) Och teasern kan nog få vem som helst intresserad. Av filmen.

Och så finns slutligen "Cast & Crew Biographies" som ju är ett måste på var och varannan DVD-utgåva.

Så om man ska sammanfatta det hela då - Med ren fakta följt av ett gott råd:

"The Descent" finns att köpa... Så... FÖRSVINN HÄRIFRÅN! NU!! TILL EN NÄTBUTIK SOM SÄLJER DEN...! Och... KÖP!!!

   

PRESENTATION :


  

VIDEO :


 
  

AUDIO :


  

EXTRAS :


 
  

PRISVÄRDE :


   
 
 

KÄLLA (FILM) : 100%
KÄLLA (MEDIA) : 99%

 
 

UPPLÖSNING : 99%
DEFINITION : 100%
ÖVERFÖRING : 100%
KOMPRIMERING : 98%

 
 

DYNAMIK : 100%
OMFÅNG : 100%
BALANS : 100%
KVALITET : 100%

 
 
Det här är en DVD-release.