Les Démoniaques


• Encore Filmed Entertainment •
 
 
 
 

I N F O

 

 
  


UTGIVNINGSÅR:

• 2005


REGION:

• 0 (PAL)


RATIO:

• 1,85:1 (Anamorfisk / 16:9)


SPELTID:

• 92 min.


LJUD:

2.0 (Franska)


EXTRAS:

• Kommentarspår
• Trailer
• Fotogalleri
• Bortklippta scener
• Intervju


PUBLICERAD:

• 30 Oktober 2005 - 15:58:45 


 

Ö V R I G T

 
 
RELATERADE ARTIKLAR:
• RECENSION:
I. Les Démoniaques


 


 
 

Man gick väl egentligen inte omkring och varken drömde eller hoppades. Men holländska Encore Filmed Entertainment släppte den - En trippel-DVD av Jean Rollins "Les Démoniaques". På många sätt är detta en milstolpe, även om få kommer att se den. För äntligen får en Rollin-film den respekt den förtjänar, och nu hoppas man bara att detta varken är den första eller den sista. (Det ska mycket till om något annat bolag ens ska komma i närheten av att slå det här.)

"The Demoniacs" är, som Rollin själv uttrycker det, en "expressionistisk film" och är det någon rulle som omdefinierar begreppet inom rörliga bilder så är det väl den här. Rollin hämtade som bekant inspiration från många håll.

Men vi tar och går igenom skivorna.

På DVD Nr. 1 finns, ja ni räknade säkert ut det, "The Demoniacs". Till skillnad från Redemptions utgåva är filmen återgiven i anamorfisk 1,85:1. Bilden är i stort sett felfri, men har en del minimala problem med svärtan i nattscenerna. Det pixlar till sig lite, men just mörka scener finns det inte så många av - Turligt nog. En sak är ändå säker - "The Demoniacs" har aldrig sett bättre ut. (Och det är frågan om den någonsin kommer att göra det.) Ljudet är i original Mono och det är både klart och tydligt.

Annars finns det inget mer på skivan förutom subtitles på en mängd olika språk, bl.a. svenska. Och sådant är ju alltid trevligt att kunna välja.

På den andra skivan finns drygt 50 minuter av filmen i repris. Skillnaden är att denna gång har "filmen" ett kommentarspår av Rollin. (På engelska, men märk väl att snubben är fransman.) Detta är en något udda lösning Encore valt, men man ville antagligen undvika 40 minuters tystnad i "huvudfilmen" och klumpade samman scenerna på en annan skiva istället. Medan kommentarspåret är både kul, informativt och underhållande att lyssna på, så är det uppenbart att Rollins hälsa vacklar ordentligt. Så det är ofta lätt att hålla sig för skratt.

Sedan har vi en smått intressant 12 minuters intervju med Willie Braque. ("Bosco" i filmen.) Både kommentarspåret och intervjun är inspelade i Juni 2005.

En DVD-utgåva utan filmtrailern vore inte komplett, så den finns här - Anamorfisk - Och den ser minst lika strålande ut som filmen.

På den tredje skivan har vi mer godbitar. Först ett animerat fotogalleri på drygt fyra minuter och det är självskrivet att det är skamligt snyggt. Därefter - Fyra sällsynta, bortklippta scener på sammanlagt 18 minuter, bl.a. en väldigt lång sexscen som från början togs bort på Rollins begäran p.g.a. bråk med distributören. Även finalen på stranden finns här i ocensurerad form där det är ganska uppenbart att Tina är lite tokig. Det enda "The Demoniacs" hade blivit med dessa 18 minuter insatta är en sak - Sleazigare. (Men fortfarande inte XXX-rated - Vad man än kan tro.) Inte segare i alla fall - Det är en sak som säker.

Och det finns mer! Som bonus får vi med Rollins kortfilm "Les Pays Loins". (16 min.) Det är en svartvit liten pärla för fansen gjord ca. två år innan den ökända debuten med "Le Viol Du Vampire". En extra kul detalj är att filmen aldrig varit tillgänglig tidigare. "Les Pays Loins" har även det ett kommentarspår.

Var det allt, då?

Inte riktigt. I boxen ligger även en 64 sidors bok som... Ja, det är omöjligt att inte sträckläsa den. Den har dussinals fina bilder från Rollins privata samling, nyskrivna essäer på "The Demoniacs" resp. "Les Pays Loins" samt en intervju. "The Demoniacs" var en extremt besvärlig produktion och Rollin hade problem med allt från den minimala budgeten och att få pli på skådespelarna till att ta kommandot över filmen. Fotografen Jean-Jacques Renon gick Rollin på nerverna och han skulle lättast kunna beskrivas som "besvärlig" med tanke på hur han behandlade människorna runt sig. (Men det gäller så klart att skilja kocken från soppan.) Man blir ändå lite förvånad över att filmen blev klar överhuvudtaget. (Rollin verkar för övrigt förvånad på kommentarspåret över att det finns människor som gillar den.)

Utan att bli sentimental är Mike Lebbings artikel om regissören väldigt rörande. Det samma gäller intervjun när Rollin reflekterar över tiden då han gjorde "Les Pays Loins" och när problemen med ekonomin började efter "The Demoniacs" och "La Rose De Fer". Ödmjuk, humoristisk och inte den minsta tillstymmelse till att vara dryg - Rollin är ständigt intressant att lyssna på.

Det som är lite märkligt (Men inte helt oförståeligt.) är att världen är uppdelad i två grupper - Rollin-fans och alla andra. I och med att många räknar "The Demoniacs" till Rollins bästa film så kommer främst fansen att köpa DVD:n. Inte så snuskigt extraordinärt egentligen. Men alltid finns det någon intet ont anande person där ute som väntar på att bli ägd av fransosens expressionistiska verk.

   

PRESENTATION :


  

VIDEO :


 
  

AUDIO :


  

EXTRAS :


 
  

PRISVÄRDE :


   
 
 

KÄLLA (FILM) : 94%
KÄLLA (MEDIA) : 95%

 
 

UPPLÖSNING : 98%
DEFINITION : 98%
ÖVERFÖRING : 100%
KOMPRIMERING : 93%

 
 

DYNAMIK : 84%
OMFÅNG : 84%
BALANS : 92%
KVALITET : 96%

 
 
För bra och fin för att vara sann nästan.