Antropophagus


• Beat Records •
 
 
 
 

I N F O

 

 
  


UTGIVNINGSÅR:

• 2005


REGION:

• 2 (PAL)


RATIO:

• 1,66:1 (Anamorfisk / 16:9)


SPELTID:

• 87 min.


LJUD:

Stereo 2.0 (Italienska)
Stereo 2.0 (Engelska)
Stereo 2.0 (Spanska)


EXTRAS:

• Trailer
• Fotogalleri
• Filmografi
• Intervjuer
• "Best Of Joe D´Amato" CD Preview


PUBLICERAD:

• 31 Augusti 2005 - 11:05:36 


 

Ö V R I G T

 
 
RELATERADE ARTIKLAR:
• RECENSION:
I. Antropophagus


 


 
 

Femtielva turer senare med undermåliga DVD:er av riktigt pissig kvalitet, antingen sönderklippta och / eller där bilden är lika dålig som kvalitén på de otextade våldsfilmer man lånade av sina halvskumma kompisar på 80-talet, så sätter italienska Big Fish (Och distributören Beat Records.) punkt för träbensvitsen "Antropophagus på DVD." och klämmer till med en dubbeldisk-utgåva av Joe D´amatos (R.I.P.) ökända Splatter. Den har cirkulerat på bootlegs i över två decennier och den tidigare dubbel-DVD:n från tyska Relax var inte på något sätt definitiv.

Så hur är det då med Beat Records utgåva?

Det viktigaste först - Den är för det första oklippt. (87 minuter och 17 sekunder.) De omtalade Splatter-scenerna är med - Varenda liten bildruta. "Antropophagus" är även i den bemärkelsen en ovanlig film. Det finns lika många klippta och censurerade versioner av den som den har alternativa titlar : "Man Eater", "The Anthropophagous Beast", "Savage Island", o.s.v. Helgalet. Men så har den alltid haft sitt rykte som att vara en av de allra värsta. Det är så klart inte sant, men när Joe D´amato bestämde sig för att göra en genre-film så tog han med allt som måste vara med. ("Beyond The Darkness" är ett utmärkt exempel på detta.)

Men det första man uppriktigt sagt blir förvånad över är att filmen överhuvudtaget kunde se så här bra ut. "Antropophagus" är först och främst helt och hållet filmad på 16 mm. film. Originalnegativen kunde sedan säkert ha lagrats bättre, så man inte kräva att bilden ska vara perfekt. Men det kanske är just det den är under omständigheterna. Big Fish har i vilket fall gjort en utmärkt anamorfisk överföring i 1,66:1. Det var den bästa nyheten.

Ljudet är en lite annorlunda historia. Det finns tre ljudspår - Engelska, italienska och spanska i Dolby Stereo 2.0. Inget av dem är speciellt bra och stundtals låter det katastrofalt burkigt och dovt. (De tyska turisterna i början av filmen slöar på en strand, men det låter som de sitter i en ståltank och pratar.) Så jag påstår att det bästa alternativet är italienska med engelsk text. Soundtracket låter marginellt bättre. Det hade dock inte gått att re-mastra det eftersom det är helt borta, vilket är synd då det är extremt charmigt och påminner ibland om instrumentala suparvisor tolkade av någon sydlänning.

När man sett klart kan man trycka i Disc 2 och se vad Beat Records har för smått och gott att bjuda på. Att tyngdpunkten hamnar på smått märker man direkt. Men inte heller här kan man kräva guld och gröna skogar. (Hur mycket extramaterial kan det existera till en film som "Antropophagus"...?!)

Det animerade fotogalleriet med 16 bilder har en lite originell look, men alla bilder har man redan sett vid något tillfälle. (Om man nu är bekant med filmen sedan tidigare, det vill säga. Och det är man nog om man köpt den här utgåvan. Inte en suck att någon köper "Antropophagus" på impuls. Eller?)

Sedan har vi två featurettes - Den första heter "Cortometraggio" (12 min.) och följer bl.a. Joe D´amato under inspelningen av "The Monk". Den funkar lite grann som en intervju och han berättar lite om allt möjligt. Han framstår här som en schysst och egensinnig snubbe som inte pratade för mycket i onödan.

Den andra är "Interview with George Eastman" (12 min.) - Detta är en helt ny intervju med Luigi Montefiore. (Som han egentligen heter.) Han berättar om sin karriär vid den här tidpunkten (Om manuset och sin huvudroll i filmen.) och om hans långvariga samarbete med D´amato. Eastman nämner även "Stagefright" (Som han skrev manuset till.) och lite annat som han uppenbart är stolt över. (Dit räknas dock inte den här rullen.) Väldigt kul, men 12 minuter går fort.

Sektionen "Best Of" är en lite ovanlig Extra och innehåller några låtar från dubbel-CDn "Best Of Joe D´amato" som släpps i December 2005. Fem stycken får man här "gratis", bl.a. Nico Fidencos fantastiska "A Picture Of Love" från "Emanuelle, Perchè Violenza Alle Donne?". (De skriver fan inte sådana rökare nuförtiden!)

"Curiositá" är en 15 sidor lång trivia om filmen. Ganska kul, men det står mest om var filmen spelades in.

Trailern är... Ja, det ser ut som en trailer...

Den sista delen "Extramaterial" är nog förmodligen det mest meningslösa jag har stött på hittills - En 30 minuter lång sekvens med en filmklappa där texten byts ut. Texten är i det här fallet namnet på alla filmer som D´amato gjorde genom åren. (Långt över 100 st.) I en halvtimme kan man alltså sitta och titta på filmtitlar. (Det är heller ingen musik i den här sektionen.)

Medföljer gör också ett litet häfte med några fina foton och postern i mini-format.

Fansen vet vad som gäller angående införskaffandet av denna release. Ni andra bör nog ta en titt på filmen innan och inse varför D´amato räknas till en av de största inom Spaghetti-Horror.

   

PRESENTATION :


  

VIDEO :


 
  

AUDIO :


  

EXTRAS :


 
  

PRISVÄRDE :


   
 
 

KÄLLA (FILM) : 79%
KÄLLA (MEDIA) : 92%

 
 

UPPLÖSNING : 81%
DEFINITION : 79%
ÖVERFÖRING : 85%
KOMPRIMERING : 83%

 
 

DYNAMIK : 20%
OMFÅNG : 35%
BALANS : 71%
KVALITET : 84%

 
 
Helt okej, men en del extramaterial kunde ha varit bättre.