The Tigon Collection


• Anchor Bay Entertainment •
 
 
 
 

I N F O

 

 
  


UTGIVNINGSÅR:

• 2005


REGION:

• 2 (PAL)


RATIO:

• -


SPELTID:

• 532 min.


LJUD:

1.0 (Engelska)
2.0 (Engelska)
5.1 (Engelska)
5.1 (Engelska)


EXTRAS:

• Kommentarspår
• Trailers
• Featurettes
• Fotogalleri
• Radio Spots
• Film Notes


PUBLICERAD:

• 30 Augusti 2005 - 16:04:43 


 

Ö V R I G T

 
 
RELATERADE ARTIKLAR:
• RECENSIONER:
I. The Beast In The Cellar
II. Blood On Satan´s Claw
III. The Body Stealers
IV. The Haunted House Of Horror
V. Virgin Witch
VI. Witchfinder General


 


 
 

På 60-talet var Hammer synonymt med brittisk Horror. Men det fanns andra ambitiösa eldsjälar som ville in i leken - Exempelvis herrarna Tony Tenser och Michael Klinger som drog igång Tigon Pictures när stålarna rullade för Hammer. (Namnet kommer från TIGer och liON.) Tensers idé var att göra vad Hammer gjorde, men visa det de inte vågade - D.v.s. mer naket och mer skräck. Idén var så klart att tjäna lite pengar och efter guldkalven Michael Reeves två filmer (Innan han dog.) "The Sorcerers" respektive "Witchfinder General" så hann det kortlivade bolaget att ge ut över ett dussin titlar.

Tyvärr var många av dem uppenbara felsatsningar. Och produktionerna kantades ofta av problem. Men när de gjorde prima horror så gjorde de det riktigt bra.

Anchor Bay släppte i år (2005) "The Tigon Collection" - En DVD-box med sex filmer (Inte sex-filmer!) från bolaget. Här finns två stentuffa Horror-klassiker "Witchfinder General" och "Blood On Satan´s Claw", den schyssta Giallo-liknande "The Haunted House Of Horror", ett taskigt försök till att göra Sleaze i "Virgin Witch", en rätt så intetsägande rysare vid namn "The Beast In The Cellar" och ett skitfjantigt Sci-Fi actionäventyr som nästan är så långt från Horror-domäner man kan komma - "The Body Stealers". (Det var i och för sig avsiktligt, men det är aldrig schysst att slänga med sånt här i Horror-samlingar.)

Då har vi då själva skivorna... Och de kan med fördel tas i bokstavsordning. Först är i så fall:

The Beast In The Cellar

(Filmrecensionen finns att läsa här.)

I vanlig ordning har Anchor Bay fixat till bilden så mycket det går. Vilket betyder bra färger, bra skärpa, bra detaljer och bra kontraster. Det finns inget annat att säga. Synd bara att allt det här jobbet känns så totalt bortkastat på just den här filmen. Lika bortkastat känns Dolby Digital 5.1 och DTS-spåren. (Man kan häpna för mindre. Har de verkligen inget annat att göra för sina pengar än att bränna dem på sånt här?) Men även ett "original" 2.0 spår finns tillgängligt för fansen som vill ha det som det var då.

Det enda extramaterialet som är värt att nämnas är kommentarspåret, men jag orkade ärligt talat inte engagera mig i det mer än 30 minuter. John Hamilton, Tony Tenser och Christopher Neame pratar så klart om filmen och turbulenserna kring den, men... Är det någon som ens orkar bry sig? Är det någon som ärligt kan säga: "Ja, jag gillar verkligen filmen. Nu ska jag se den en gång till med kommentarspåret på!"...?

Resten av extramaterialet är mer eller mindre ett olustigt skämt som ingen minns mer än 10 sekunder - En trailer, ett par radio spots och lite produktionsanteckningar. Och allt är lika ointressant.

Tjusigt.

PRESENTATION: 3 · VIDEO: 7 · AUDIO: 6 · EXTRAS: 3 · PRISVÄRDE: 1 = 40%

Blood On Satan´s Claw

(Filmrecensionen finns att läsa här.)

Den här finns i Anchor Bays katalog sedan tidigare och det är nästan samma release som finns i den här boxen. Bilden är i icke-anamorfisk 1,85:1, men ser ändå riktigt strålande ut. Det finns inga panikframkallande fel med överföringen och att den är icke-anamorf sägs bero på tekniska orsaker. Ändå - För en film som är över 30 år gammal så är den oerhörd fin att titta på.

Även här finns tre ljudspår - Ett i Dolby Digital 1.0, ett i Dolby Digital 5.1 och så en DTS-variant. Jag vet inte om något av de re-mixade spåren gör någon egentlig nytta då varken Dolby eller DTS fanns på den här tiden. Det låter inte direkt magiskt bra heller.

Men när man går igenom extramaterialet så blir man väldigt positivt överraskad. Kommentarspåret med Linda Hayden (Angel!), Piers Haggard (regi) och Robert Wynne-Simmons (manus) är både underhållande och intressant från början till slut.

Två featurettes får vi också - En "Making Of" på drygt 20 minuter (Också den väldigt intressant - Kanske lite för kort bara.) och "Tigon Tales Of Terror" med intervjuer med bl.a. en ordentligt sliten Tony Tenser och Ian Ogilvy från "Witchfinder General". Och så ett par härliga trailers för filmen (Jo!), ett skamligt snyggt fotogalleri och så kan man läsa Wynne-Simmons originalberättelser om man har en DVD-ROM i datorn. Till sist finns, som standard, produktionsanteckningar.

Den här skivan lyfter "The Tigon Collection" något otroligt. (Det behöver den sannerligen.)

PRESENTATION: 9 · VIDEO: 8 · AUDIO: 7 · EXTRAS: 8 · PRISVÄRDE: 10 = 84%

Över till boxens stinkbomb som har potential nog att förpesta det mesta.

The Body Stealers

(Filmrecensionen finns att läsa här.)

Ja, jag vill helst inte tänka mer på den här...

Filmen återges i 1,33:1, men det är nog ärligt talat ingen som sörjer detta. Det är ytterst tveksamt om den ens någonsin visades i något annat format. Men bilden är så gott som felfri - Bra färger, bra detaljrikedom, blah-blah-blah. Vad man nu har för nytta av allt det här när filmen knappt går att sitta igenom utan att man avlider av tristess.

Återigen kan man snacka om slöseri med resurser när man märker att det finns tre ljudspår - Japp. Dolby Stereo 2.0, Dolby Digital 5.1 och... Ja... DTS. (Oooh! Oooh! Dregel varning!)

Bland det föga otroliga utbudet av extramaterial finns ett kommentarspår, en trailer och produktionsanteckningar - Tro det eller ej. Detta är med god marginal en av de mest onödiga filmer som fått en så här relativt välgjord DVD-release. Så... Poänglöst!

PRESENTATION: 2 · VIDEO: 7 · AUDIO: 6 · EXTRAS: 2 · PRISVÄRDE: 0 = 32%

The Haunted House Of Horror

(Filmrecensionen finns att läsa här.)

Icke-anamorfisk Widescreen 1,66:1 är det som gäller för denna rulle och den ser minst sagt fräsch, fin och funden ut. Det är bara att njuta.

Även "The Haunted House Of Horror" har tre ljudspår. Vid det här laget vet ni vilka, men återigen verkar inte Dolby Digital 5.1-spåret eller DTS-spåret ha några större fördelar att komma med.

Utöver det här udda kapitlet med ljudspåren, så får vi ett kommentarspår med en minst sagt kluven Michael Armstrong och författaren John Hamilton. (Som också skrivit produktionsanteckningarna.) Och så en trailer och en handfull Radio Spots.

Inte så man blir helvild direkt. Men filmen är riktigt schysst och bilden är bra.

PRESENTATION: 6 · VIDEO: 8 · AUDIO: 7 · EXTRAS: 3 · PRISVÄRDE: 7 = 62%

Hobby-masochisten (Fast i det här fallet utan alltför många piskor och minimalt med läder.) fortsätter sitt självplågeri med:

Virgin Witch

(Filmrecensionen finns att läsa här.)

Det är samma gamla story - Vi får en riktigt skaplig bild i anamorfisk 1,85:1 och tre ljudspår - Samma skit inslaget i dyraste siden och guldband. Och skiten stinker igenom ändå. Vad i Satans namn ska man med ett Dolby Digital 5.1 / DTS-spår till i det här fallet?! (Jo, det här blir tjatigt. Eller hur?)

Och du lär aldrig höra den här typen av dialog mellan två "film fans":

-"Igår såg jag “Virgin Witch”..."
-"Jaha. Såg du den med DTS...?"
-"Japp..."
-"Wow... Får jag smeka dig...?"

Som extramaterial finns bara trailern, lite Radio Spots och... Gissa en gång...

Anchor Bays hjältegloria halkar verkligen ned när de gör såna här snedsteg. Vad är vitsen med det här?! Vad...?!

PRESENTATION: 2 · VIDEO: 7 · AUDIO: 5 · EXTRAS: 1 · PRISVÄRDE: 1 = 32%

Witchfinder General

(Filmrecensionen finns att läsa här.)

Här är då vinnaren i "The Tigon Collection" tillsammans med "Blood On Satan´s Claw". Det är dessvärre ingen nyrelease, och det... Ja, om man ska uttrycka det enkelt, så kan man säga att om de "dödssynder" som nämns i Bibeln bara är trevliga nöjen, så är detta en riktig dödssynd...

Anchor Bays gloria glider ännu längre ned p.g.a. detta... Och sträcks ut. (Den hänger ungefär nere vid midjan vid det här laget.)

På skivan ligger i alla fall två olika versioner av filmen - "Theatrical Version" (Så som BBFC tyckte att den skulle se ut.) och "Export Version". Den sistnämnda är knappa minuten längre, men det är å andra sidan en svettigt brutal minut. Medan den anamorfiska 1,85:1 bilden lätt ligger på en 8:a i betyg, så är klippen i "Export Version" närmare en 4:a eller 3:a. Det är alltså en extrem skillnad i kvalitet, och det här gjorde inte Anchor Bay något åt. (Om de nu ens hade någon möjlighet.) En horribel bootleg-känsla kommer ur det här och man kan bara undra hur korkad man är som köper de här bolagens produkter. (Och gör dem rikare.)

Här återfinns bara ett ljudspår - Originalet i Mono. Det duger gott och väl och det finns inget att tillägga.

Som extramaterial finns en kort men bra dokumentär om Michael Reeves - Det unga geniet som bara fick en riktig chans att visa vad han gick för innan han avled. Trailers för både "The Sorcerers" och "Witchfinder General" finns också på skivan precis som produktionsanteckningar, musikvideon till Metal-bandet Cathedrals låt "Hopkins (Witchfinder General)" (Och det är alltid uppskattat med lite schysst Metal.) och det 8 minuter långa animerade fotogalleriet som är hiskeligt fint.

Det finns inte mycket i denna samling som kan mäta sig mot den här skivan, så den är helt klart näst bäst.

PRESENTATION: 7 · VIDEO: 8 · AUDIO: 7 · EXTRAS: 6 · PRISVÄRDE: 9 = 74%

Och så måste vi summera och ta ett medelvärde på allt för att få fram ett slutbetyg.

Som man kanske kan lista ut så finns det tre filmer i samlingen som bara ger resten ett "dåligt namn". "The Body Stealers" är inte värd ett skit egentligen och det är ett stort mysterium varför Anchor Bay lagt ned så mycket energi (Och pengar.) på fanskapet. Och man har egentligen en bra orsak till att deppa ihop totalt över att se "Virgin Witch" och "The Beast In The Cellar" vid sidan om "Witchfinder General" och "Blood On Satan´s Claw". "Lustigt" nog är de två sistnämnda filmerna gamla releaser som Anchor Bay bara har paketerat om.

Vad som gör "The Tigon Collection" till en riktigt medioker historia är annars hur alltihop är presenterat. Just sättet att man klumpar ihop några klassiker med lite skräp och på så sätt får sålt även dem - Det är oförlåtligt. De här två filmerna som jag talat varmt om är de som gör boxen nätt och jämnt prisvärd. Och då är "The Haunted House Of Horror" den s.k. vågmästaren i bedrövelsen. En box med de tre filmerna för hälften av priset hade gett högsta betyg för "Prisvärde".

Så - Om du har chansen att köpa... Ja, ni vet vilka... Om du kan köpa dem separat, så gör det istället.

Vet ni vad mer som är "lustigt"? Jo, att de här... Ja, ni vet vilka... Att de här två filmerna är från Tigon Pictures barndom och att det sedan störtdök snabbt och slutade med en kraschlandning. Med tanke på vad mycket skit de släppte från och med 1971 och framåt så kan man bara vara glad över att de försvann illa kvickt.

   

PRESENTATION :


  

VIDEO :


 
  

AUDIO :


  

EXTRAS :


 
  

PRISVÄRDE :


   
 
 

KÄLLA (FILM) : 82%
KÄLLA (MEDIA) : 86%

 
 

UPPLÖSNING : 89%
DEFINITION : 86%
ÖVERFÖRING : 84%
KOMPRIMERING : 79%

 
 

DYNAMIK : 75%
OMFÅNG : 68%
BALANS : 74%
KVALITET : 86%

 
 
Man får ta det onda (Tre av filmerna.) med det goda. (Resterande tre rullar.)