Zombie Lake


• Redemption / Kino Lorber •
 
 
 
 

I N F O

 

 
  


UTGIVNINGSÅR:

• 2013


REGION:

• 0 (NTSC)


RATIO:

• 1,64:1 (1080p / 16:9)


SPELTID:

• 87 min.


LJUD:

• LPCM 2.0 (Franska)
• LPCM 2.0 (Engelska)


EXTRAS:

• Trailers
• Alternativa scener


PUBLICERAD:

• 28 Mars 2013 - 13:40:46 


 

Ö V R I G T

 
 
RELATERADE ARTIKLAR:
• RECENSION:
I. Zombie Lake
• MEDIAGLUTT:
II. DVD Vs. DVD » Zombie Lake : Arrow Films Vs. Image Entertainment


 


 
 

Sommaren 2010 klurade jag över vilken DVD-utgåva av "Zombie Lake" som var bäst (En kuggfråga i sig själv kan man tycka eftersom alla är bäst för att de ju faktiskt har "Zombie Lake" skivan.) och passade även på att reflektera över den allra sista scenen i filmen där Helena (Anouchka Lesoeur) gråter över en viss incident. (Som inte bör spoilas för de sökande och osaliga själar som inte har sett rullen.) Jag kunde heller inte låta bli att undra hur man tröstar just gråtande småtjejer, men konstaterade att man skulle säga:

"Men du, gråt inte... “Zombie Lake” kanske kommer på Blu-ray en vacker dag!"

De som forskar kring barnuppfostran har inte ett skit att komma med i dagsläget.

Dagen är förvisso inte vacker per se (26:e Februari råkar ju vara på vintern till att börja med.), men 2013 kan Anouchka sluta lipa med gott samvete. Kino Lorber / Redemption har nämligen gjort årets utan tvekan största kulturgärning och langat ut Zombie-sjön på Blåstråle. Jo, man blev förvånad. Trots att de "redan" har släppt ett stort gäng av Jean Rollins rullar, så dämpar det inte nämnda förvåning. Minst lika förvånad blev man över att man under en avgörande sittning skulle börja tycka att filmen kanske kan vara en av de absolut Tuffaste och Tyngsta kult-rullarna som har spelats in. Det var ett stort misstag att klassa den som "So Bad It's Good" en gång i tiden. Jag skäms som ett otroget svin som just blivit påkommet med handen i kakburken. Hos den man vänsterprasslar med.

Så först måste jag vetenskapligt bortförklara det hela innan jag kan sova ordentligt och "gå vidare". "Minns" att jag gav filmen 70 / 100%. På en S.B.I.G. skala omvandlad till kultighet blir det självklart ett extremt starkt värde eftersom... Tja, det bara är så. Man ifrågasätter ju inte exempelvis atmosfärens termodynamik när man förklarar hur orkaner uppstår ur kondenserad och expanderad varmluft som sedan överför frigjord rörelseenergi till vindens styrka. Det är en vetenskaplig förklaring. Så ersätt bara "atmosfär" med "cinematisk", "varmluft" med "själslig värme", "rörelseenergi" med "bildmagi" och "vindstyrka" med "kultighet". Det är klart som fans korvspad att det blir en hård "Klass 5"-orkan av Kult.

"Zombie Lake" råkar på samma gång vara en av de mest polariserande filmer någonsin - Antingen fattar man "grejen" med den, eller så gör man inte det. Har man "inget emot den", så brukar det bara innebära att kärleken till den håller på att väckas till liv. Det kan ta en genomsittning. Det kan ta fem. Men man kommer inte undan när man sänker garden. Det är en liten klubb, och man halkar inte in hur som helst.

Så i med skivan och... Med en gång är alla världsliga bekymmer borta i 87 minuter... Det är förvisso tryggheten i en illusion, men det är en trygghet som återges i 1080p. "Är det här verkligen samma film?", är en fråga som är fullkomligt normal att ställa redan en halv minut in, men introt går inte att ta miste på. (Den mer uppmärksamma / rabiata tittaren inser också att det existerar två olika franska titlar - "Le Lac Des Zombies" (Redemptions BD.) och "Le Lac Des Morts Vivants" (Image Entertainments utgåva, t.ex.) Och jo - Det ser helt makalöst bra ut. Alltså, hela filmen igenom och inte bara scenen där den finfina Mademoisellen tar en simtur. Man ser verkligen allt. Och ibland ser det "för" bra ut, och då ser man även extra tydligt alla detaljer som make-up-tjejen inte hann (?) lägga alltför mycket energi på, t.ex. när de lite mer grön-nyanserade gentlemännen i filmen inte har fått tillräckligt med täckande make-up.

En del skador som fanns på de uppenbart väl bevarade negativen har inte trixats bort, och det behövs ärligt talat inte. De är inte så många. Och utomhusscenerna är ibland, och av förståeliga skäl, inte lika skarpa och fina som interiörerna. (Speciellt där man har använt sig av naturligt ljus.) Och ändå är det inte så stor skillnad i detaljskärpan att man blir distraherad av det. (Nu tittade jag ju medvetet efter det.) På VHS märktes ju inte sånt här nonsens. Men så såg det ut som det gjorde också.

Genomgående asbra bild i HD, alltså. Och svårt mycket bättre än vad man hade vågat slå vad om. (Helt andra sajter nämner att bilden är i 1,64:1 och inte det vanliga 1,66:1.) "Zombie Lake" fick verkligen en helt ny dimension nu. Bitraten är godkänt hög också. (Verkar ligga på runt 30 Mbps.) Och så har vi två ljudspår i okomprimerad LPCM. (Ett på franska och ett på engelska.) Inga problem med dem, och de kommer aldrig att låta bättre. Då jag inte förstår så värst mycket romantisk franska, så vet jag inte om det är dubbat med lika halvdan inlevelse som det engelska. Så självklart väljer man det franska. Och undertexterna är riktigt bra och tydliga - Vit text med svart kontur syns på allt.

Extramaterialet är åt det skrala hållet, men det hade varit lite svårt att förvänta sig annat eftersom få av de inblandade nog överhuvudtaget vill prata högt om filmen. (Och Rollin dog ju innan han hann se sina mästerverk på BD!) Så vi får hålla till godo med samma material som fanns på DVD-releaserna. Fast i Haj-definishön - Den engelska titel-sekvensen där filmen heter "Zombies' Lake", påklädda versioner av intro-badet och scenen där volleyboll-laget också badar. Och så trailers för "Zombie Lake", "Oasis Of The Zombies", "The Rape Of The Vampire" och "The Demoniacs".

Så - Näckande, välsvarvade brudar som simmar och plaskar i närbild, bloddrickande Nazi-Zombier, hemmagjorda eldkastare, mysiga tavernor och en liten delvis kaklad sjö - Vad fan mer behöver man i tillvaron?!

   

PRESENTATION :


  

VIDEO :


 
  

AUDIO :


  

EXTRAS :


 
  

PRISVÄRDE :


   
 
 

KÄLLA (FILM) : 95%
KÄLLA (MEDIA) : 100%

 
 

UPPLÖSNING : 100%
DEFINITION : 98%
ÖVERFÖRING : 99%
KOMPRIMERING : 100%

 
 

DYNAMIK : 100%
OMFÅNG : 100%
BALANS : 100%
KVALITET : 97%

 
 
En särledes viktig och speciell release.