Demons / Demons 2


• Arrow Films •
 
 
 
 

I N F O

 

 
  


UTGIVNINGSÅR:

• 2012


REGION:

• B (PAL)


RATIO:

• 1,66:1 (Anamorfisk / 16:9)


SPELTID:

• 181 min.


LJUD:

• LPCM 2.0 (Engelska)
• LPCM 2.0 (Italienska)


EXTRAS:

• Intervjuer
• Kommentarspår


PUBLICERAD:

• 11 Maj 2012 - 10:34:20 


 

Ö V R I G T

 
 
RELATERADE ARTIKLAR:
• RECENSIONER:
I. Demons
II. Demons 2


 


 
 

Här har vi en s.k. "räddare" (Som vi brukar kalla dem.) - En utgåva som räddar:

1) Skittråkiga kvällar / nätter

2) Stela inledningar på fester och andra sammankomster

3) Släktträffar / middagar (Efteråt när man bara sitter och degar och ingen har något vettigt att säga.)

4) Outhärdliga bilturer (Där det finns en bärbar DVD / BD-spelare i bilen.)

5) Födelsedagar (Som en "sista minuten"-gåva.)

Tre timmars eufori i rörliga bilder - "Demons" och "Demons 2".

Finns det då någon som helst risk att någon inte skulle uppskatta att få "Demons"-rullarna i present?

Tjenare i Helvete. Var bara lugn - Det där kan inte ens hända i finare kretsar.

Arrow Film har då gjort ännu ett slag i saken och släppt Lamberto Bavas två absoluta mästerverk i antingen två separata releaser eller en Steelbook med båda filmerna. (Än så länge (?) verkar det som om detta endast gäller BD.) Skillnaden är att i stålboken får man inte med fyra olika omslag till varje film (Konstigt, då.) + dubbelsidiga posters. En exklusiv "Demons 3"-relaterad serietidning hänger inte heller med. (Ska enligt uppgift inte ha något som helst med "The Ogre" att göra... Och där var det någon som jublade till lite, ja...)

Men "Collector's Booklet" (16 sidor.) medföljer. I vanlig ordning har den en essä och info om "Demons". Och denna gång är det Calum Waddell som har skrivit några väl valda ord. (Äntligen någon mer vettig kritiker som tycker att filmerna är bra.)

Båda filmer är givetvis oklippta. ("Demons 2" har dessutom lyckats smyga till sig en 15-årsgräns i dessa tider borta hos BBFC.) Allting annat hade varit en omedelbar deal-breaker.

På bild- och ljudfronten visar Arrow än en gång hur det ska se ut - Dynamiska kontraster, skarpa och levande färger, bra svärta, detaljer som man inte ens trodde fanns på originalkällan, och man glömmer t.o.m. bort förkortningen "MPEG". Det där digitala gryn-molnet i bilden som Arrow ofta får svidande kritik för ("Tenebrae" gav tydligen vissa tittare permanenta skador på näthinnorna och svårartad epilepsi om man ska tro på allting som står på Internet.) syns säkerligen inte här, och "det där" kommer nog att förbli ett olöst mysterium mer än något annat. (Vilket är mer eller mindre fakta-baserade teorier om gamla risiga CRT-scanners som används av yrkesklåpare / professionella iskitare, blabbla, etc.) Cineteca Di Bologna gjorde restaureringen från original-negativen. (Så klart. "Från en upphittad VHS-rulle" hade inte låtit så tufft.)

Ljudet är kort och gott perfekt återgivet och består av Dolby 2.0-spår på antingen engelska eller italienska. Okomprimerade. (LPCM) Otafsade. Här behövs inga 5.1-mixar. (Intet ont om just sådana, men det har ju oftast visat sig att de inte görs (Eller kan inte göras.) med alltför stort hjärta eftersom få kan trolla.) Och med tanke på vilka fantastiska soundtracks dessa filmer har, så är det bara ett sjukligt fett plus i kanten. Så här ska det låta när man åker omkring på motorcykel inne på en biograf och slaktar demon-Zombier till Accepts "Fast As A Shark". Sedan är det alltid kul att kunna se en film "odubbad". (Det är bara de engelska undertexterna som ibland verkar ha lite svårt att komma överens med vad som sägs i Italien.)

Och så har vi innehållet på skivorna:

"The Audio Recollections Of Director Lamberto Bava, Special Make-Up Creations Artist Sergio Stivaletti And Journalist Loris Curci" - Precis vad det låter som. Hitler sprang fortfarande runt i kort-brallor när jag lyssnade på kommentarspåret på DIVID 2000s (Eller om det var Anchor Bays.) release av "Demons", men detta låter "otäckt" bekant på något sätt. (Med bl.a. Bava som försöker prata på engelska, men helt plötsligt "säkert" tänker: "Äh, fan - Det här blir mycket lättare på italienska." och växlar till sitt modersmål.)

"The Audio Recollections Of The Cast And Crew" - Sprillans färskt (När det var 2011.) kommentarspår med Lamberto Bava, Geretta "Rosemary" Geretta och Sergio Stivaletti. Det här spåret är helt på italienska. (Men textat på engelska.) Och det är riktigt underhållande 90 minuter utan sega partier.

"Dario's Demon Days" - Dario Argento minns tillbaka på tiden när Kungarna Av Horror började klura på "Demons" och hur filmandet kom igång. Ingen hade väl "egentligen" trott att filmerna skulle bli sådana hits i den bättre världen.

"Defining An Era In Music" - Claudio Simonetti hade vid det här laget så pass starkt förtroende att han fick fria tyglar att komponera film-musiken till Demons. Vilket enbart var bra.

"Luigi Cozzi's Top Italian Terrors" - Luigi Cozzi räknar upp några av DE ALLRA FINASTE.

"The Audio Recollections Of Director Lamberto Bava, Mechanical Creations & Transformation Artist Sergio Stivaletti And Journalist Loris Curci" - Och här är det ju "Demons 2" som diskuteras. Även detta spår härstammar med stor säkerhet från DIVID 2000s / Anchor Bays gamla utgåva. Jag kan inte tänka mig att man har dragit in samma snubbar en gång till för att göra ett nytt kommentarspår till samma film plus minus 10 år senare.

"Creating Creature Carnage" - En bra och informationsrik intervju med Sergio Stivaletti. Charmen i mekaniska effekter är omöjlig att överträffa.

"Bava To Bava" - Luigi Cozzi går igenom den italienska skräckfilms-historien på ett sätt som känns maxat saklig - Från Mario Bava till Lamberto Bava som ju tillsammans med Michele Soavi definierade slutet på Guld-eran. Cozzi klurar också lite kring hur industrin ser ut idag. Vi väntar väl fortfarande på en ny Italo-våg trots att noll-talet bjöd på en hel del kanon-rullar från filmskapare som Giacomo K. Cimini, Eros Puglielli och Alex Infascelli.

Så det är mycket "Demons" för pengarna. Nypriset för Steelbook-utgåvan verkar variera från runt en hundring till 150 spänn mer än för singel-disk-releaserna. Så det är inte så mycket att diskutera om man klurar på vad som blir mest prisvärt.

Arrow har oavsett vad gjort ännu ett strålande jobb, och deras "Demons" slår ut alla versioner som har släppts hittills med lätthet.

   

PRESENTATION :


  

VIDEO :


 
  

AUDIO :


  

EXTRAS :


 
  

PRISVÄRDE :


   
 
 

KÄLLA (FILM) : 92%
KÄLLA (MEDIA) : 100%

 
 

UPPLÖSNING : 100%
DEFINITION : 95%
ÖVERFÖRING : 99%
KOMPRIMERING : 98%

 
 

DYNAMIK : 96%
OMFÅNG : 100%
BALANS : 100%
KVALITET : 100%

 
 
Det är bara att slå till.