Hellbound : Hellraiser 2


• Umbrella Entertainment •
 
 
 
 

I N F O

 

 
  


UTGIVNINGSÅR:

• 2011


REGION:

• 0 (PAL)


RATIO:

• 1,85:1 (1080p / 16:9)


SPELTID:

• 99 min.


LJUD:

5.1 (Engelska)


EXTRAS:

• Kommentarspår
• Featurettes
• Intervjuer
• "Behind The Scenes"-Montage
• Trailers
• T.V. Spots


PUBLICERAD:

• 1 April 2012 - 14:36:25 


 

Ö V R I G T

 
 
RELATERADE ARTIKLAR:
• RECENSION:
I. Hellbound : Hellraiser 2


 


 
 

"What is your pleasure, Sir?"

Jag har då en ganska klar tanke om vad det inte är - BD-överföringar som nästintill ser ut som dåligt uppskalade DVD-diton. Det påminner om något ytterst traumatiskt som man har lyckats förtränga efter 10 år. (Men något slags "skräckhus" dyker upp i tankarna.) "Jaha, det var ytterligare två hundra spänn åt helvete." är en annan tanke som åter besvärar en.

En sak är annars säker. Att man glömmer väldigt fort. När den första scenen i "Hellbound : Hellraiser 2" efter flashbacken från "Hellraiser" visas i s.k. High Definition, så häpnar man. Tyvärr inte på ett bra sätt. Svärtan är bara att glömma - Den har ersatts av pixelfält i olika ljuva, mörka färger. Fina detaljer kan man bara se i närbilder och den riktiga skärpan existerar inte. Efter ett par minuters förbannande och svärords-korseld måste man helt enkelt låna DVD:n av någon annan tönt bara för att jämföra. Bara för att kväva ovissheten.

Ja, just det... Man glömmer väldigt fort. För det visar sig ju direkt att DVD-överföringen på Anchor Bays skiva ser mycket blekare, suddigare och mindre levande ut. Plus att svärtan är grådaskig istället för pixel-blockig. Anchor Bay och Umbrella Entertainment har helt klart gjort sina överföringar från två olika originalkällor. Synd bara att ingen av dem var speciellt bra, och säkerligen inte ämnade för HD-bruk. Det är precis som om uppföljaren till "Hellraiser" inte var värd mer. Den hade visst gått att restaureras ordentligt och på samma sätt som ettan. Den sista "Hellraiser"-filmen och allt! (Japp, jag låtsas som att det bara finns två stycken. Det finns en annan filmserie som heter "Hellraiser", men den är en skymf direkt riktad mot original-filmerna eftersom de har rippat karaktärer och hela bakgrundshistorien rakt av. Och "Lead Cenobite" förblev "Pinhead" för länge.)

Så bilden kan bara få godkänt i vissa fall. Ibland ser den riktigt schysst ut, men i nästa stund har man glömt det schyssta igen när en halvsuddig och grötig bild ståtar som "HD". Det håller inte någonstans längre. De som klankar på t.ex. Arrow Films från det att de vaknar tills de går och lägger sig kan ta ett propert kik på "Hellbound : Hellraiser 2" och se hur det blir när man verkligen skiter i vilket.

Ljudet, då? Nog är väl det okomprimerade Dolby True HD-spåret i 5.1 perfekt? Det är en perfekt återgivning av ett ganska så mediokert spår - Det är det. På något sätt passar det bilden med sitt inbyggda sus och sin katastrofalt dåliga balans mellan musik (För högt.), ljudeffekter (Också för högt.) och dialog. (Knappt hörbart om ingen ropar eller skriker orden.) Det här är ännu ett fall där en 5.1-mix inte behövdes ta fram när det ändå inte blev speciellt bra.

Så nej - Att en BD bara har märkbart snyggare bild än en DVD är inte acceptabelt om distributörerna ändå langar ut releaserna för samma pris som andra fullpris-BD:s. Jag vet verkligen inte vad som hände på vägen, men det finns inte en chans att den här överföringen är en perfekt representation av Technicolor-labbade 35 millimeters negativ. Såvida någon uteliggare inte har mellanlagrat dem i en soptunna under en vinter. Eller så var negativscannern inhandlad på Gekås i Ullareds okända lågpris-sektion. Umbrellas "Hellbound : Hellraiser 2" är fortfarande den utgåva som ser bäst ut, men det säger inte speciellt mycket. Lika lite som när man påstår att kronisk migrän är lite skönare än njurkolik.

Tja... Filmen är i alla fall helt oklippt. Det är alltid viktigt. Unrated är det som gäller och varenda sekund är med, t.o.m. den kända "Kirsty's Room"-scenen som saknades i inte en utgåva.

Vad har man då kvar? Extramaterialet?

Jodå. Och det finns en del:

* Ett kommentarspår med Tony Randel, Ashley Laurence och Peter Atkins.

* Featuretten "Under The Skin: Doug Bradley On Hellraiser II: Hellbound"

* Featuretten "Lost In The Labyrinth"

* Intervjuer med Clive Barker, Tony Randel, Claire Higgins, Ashley Laurence, Imogen Boorman och Kenneth Crantham.

* Intervju med Clive Barker

* "Behind The Scenes"-Montage

* 4 Biotrailers

* 2 T.V. Spots

Låter det bekant? Det är väl klart att det gör, speciellt om man är ett fan. Extramaterialet är nämligen det gamla från Anchor Bays utgåva som ofta har benämnts som den bästa. (Det enda som saknas är det andra kommentarspåret med Tony Randel och Peter Atkins samt manuset som fanns i PDF-format på DVD:n.) Inte heller det säger så värst mycket. "Hellbound : Hellraiser 2" förtjänar så jävlars mycket bättre. Kommentarspåret är i alla fall helt okej och featuretterna är charmiga, men man vill som vanligt se och veta mer om en av filmhistoriens bästa uppföjare. Det hela är ändå en värmande och hälsosam påminnelse om en tid då Horror var så äkta att det nästan gick att ta på.

Så man får allt en aningen ambivalent inställning - Å ena sidan blir man skitglad över att även "Hellbound : Hellraiser 2" finns på BD, men samtidigt får man ett pH-värde på nästan 1 för att det inte lades betydligt mer resurser på den. Det är även det som hindrar en från att rekommendera utgåvan ens halvhjärtat. (Förutom till den där snubben som man kanske känner och som redan har åtta olika versioner av filmen.)

"Time to play!"

Ja, inte när det ser ut så här...!

   

PRESENTATION :


  

VIDEO :


 
  

AUDIO :


  

EXTRAS :


 
  

PRISVÄRDE :


   
 
 

KÄLLA (FILM) : 64%
KÄLLA (MEDIA) : 75%

 
 

UPPLÖSNING : 77%
DEFINITION : 59%
ÖVERFÖRING : 82%
KOMPRIMERING : 78%

 
 

DYNAMIK : 65%
OMFÅNG : 78%
BALANS : 60%
KVALITET : 48%

 
 
En riktig kanonrulle - Sådär utgåva.