Troll 2


• 20th Century Fox Home Entertainment •
 
 
 
 

I N F O

 

 
  


UTGIVNINGSÅR:

• 2010


REGION:

• A (NTSC)


RATIO:

• 1,85:1 (1080p / 16:9)


SPELTID:

• 95 min.


LJUD:

Master Audio 5.1 (Engelska)
Mono 1.0 (Engelska)


EXTRAS:

• Trailer
• Troll 2 (DVD)


PUBLICERAD:

• 3 Oktober 2011 - 13:00:07 


 

S C R E E N S H O T S

 
 
  
  
  
  
  


 


 

Ö V R I G T

 
 
FLER SCREENSHOTS:

12 st.


RELATERADE ARTIKLAR:
• RECENSION:
I. Troll 2


 


 
 
  

Jag låtsades läsa "någonstans" att MGM fortfarande har en diger packe rullar på lager som de ännu inte har brytt sig om att släppa på BD. Och där finns i skrivande stund allt från "Blood And Lace" och "The Incredible Melting Man" till "West Side Story" och "Singin' In The Rain".

Man kan i alla fall inte med den sämsta viljan påstå att MGM har dålig koll på hur man prioriterar rätt saker och ting - "Troll 2" släpptes nämligen innan alla nyss nämnda (och hundratals andra mer kända) titlar. Så från att först ha varit en obskyr rulle som alla skrattade åt av fel orsaker till att bli en kultrulle som saknar motsvarighet i modern tid har den nu äntligen fått upprättelse och verkligen delat upp tittarna i två läger. (Michael P. "Joshua" Stephenson gjorde ju en hel dokumentär om filmen och allt kaos runt den i "Best Worst Movie".)

Men den 5:e Oktober 2010 släpptes i vilket fall "Troll 2". "The 20th Anniversary Nilbog Edition"...!

Den som hade hoppats på en massa coolt och spännande extramaterial kunde springa hem och gråta redan när skivan kom ut på marknaden. Det är givetvis inte helt fel att förvänta sig något extra av en utgåva som kallas för "The 20th Anniversary Nilbog Edition", men det leder tyvärr bara till besvikelser i det här fallet. Det enda man får med som extra (utöver trailern i HD) är... DVD-utgåvan! Fast tänk riktigt noga på det hela en liten stund: "Troll 2" som extramaterial. De som alltså inte kan se BD-rullar, men som ändå vill se filmen kan titta på den på DVD. Nu vet jag inte om det är den gamla överföringen som har frästs över på nya skivor eller om det är en SD-variant av HD-versionen, men där finns den i alla fall.

Och det är bl.a. på den fronten presentationen haltar redigt. Att regionkoda kult-rullar av den här kalibern ses enbart som en öppen provokation häromkring, och det är distributören 20th Century Fox som borde ha rejält med stryk för att ha låst skivan på Region A. Totalt oförlåtlig idioti, speciellt när de inte har släppt filmen på Region B. (Men allt går ju att komma runt. DAPlayer och AnyDVD gör tricket i vanlig ordning. Och man kan alltid dra en backup och exempelvis köra filmen via PS3:s Media Server.)

Bildkvalitén är i vilket fall bättre än man någonsin hade vågat förvänta och föreställa sig. Nu kan man alltså tvivla på sina sinnen i kvadrat! - Den där unika och ytterst udda sinnesstämningen som filmen i sig höjer upp en till åtföljs nu samtidigt av förvåningen över att de fick fram så relativt mycket detaljer och klarhet ur en lågbudget-rulle som alltså redan hade 20 år på nacken. Bilden har kvar det där filmgrynet som ser helt naturligt ut. Sedan kan man tycka att svärtan är lite blek eller att vissa inomhusscener inte är exakt lika fina som de flesta utomhusscenerna. Men det är riktigt snyggt överfört överlag med en klart godkänd bitrate så att man inte behöver få den välkända "MPEG-block"-fobin triggad någon gång. (Fler distributörer borde skriva ut bitraten på baksidan av fodralet. "Troll 2" ligger på 25 MBPS.)

Man kan bevittna Upplevelsen med DTS-HD Master Audio 5.1 (!) eller med original Dolby Mono. Det är samma sak där. Beroende på om man har någon behållning av "nya ljudmixar", så infinner sig alltså ovan nämnda sinnes-tvivlande i kubik istället för kvadrat - Inte så att 5.1-mixen är overklig eller att man trixat med det på något onaturligt sätt (Lagt till ljudeffekter, t.ex.), men den låter förvånansvärt fräsch och ny. (Carlo Maria Cordios score är så klart charmigare än någonsin.)

Orden brukar som vanligt ta slut när man försöker förklara kultvärdets densitet i "Troll 2". Men någon som på allvar påstår att det är världens sämsta film kan inte ha sett mycket här i världen. (Utöver insidan av en kuvös.) Jag försökte en gång göra en lista med titeln: "Ser hellre “Troll 2” än någon av dessa filmer", men det var inte längre kul vid ca. fyra tusen titlar. (Ett väldigt tidsödande projekt och ännu mer deprimerande läsning skulle jag vilja säga.)

Man kan skippa "rekommendationerna" också. Vet du med dig att du var en av de som tänkte: "Äntligen.", "Den 5:e Oktober 2010 är det fest." eller något liknande när MGM annonserade att "Troll 2" skulle släppas på BD, så vet du också att du tillhör Kretsen. Och "The 20th Anniversary Nilbog Edition" är ett tvärsäkert kort. Det lär ju förmodligen inte komma nyare och bättre utgåvor varje kvartal.

   

PRESENTATION :


  

VIDEO :


 
  

AUDIO :


  

EXTRAS :


 
  

PRISVÄRDE :


   
 
 

KÄLLA (FILM) : 85%
KÄLLA (MEDIA) : 96%

 
 

UPPLÖSNING : 94%
DEFINITION : 86%
ÖVERFÖRING : 98%
KOMPRIMERING : 98%

 
 

DYNAMIK : 93%
OMFÅNG : 96%
BALANS : 97%
KVALITET : 99%

 
 
Just som en BD-release hade den så klart kunnat vara bättre, men det är svårt att slå "Troll 2" i HD!