Beyond The Darkness


• Shriek Show •
 
 
 
 

I N F O

 

 
  


UTGIVNINGSÅR:

• 2011


REGION:

• 0 (NTSC)


RATIO:

• 1,85:1 (1080p / 16:9)


SPELTID:

• 94 min.


LJUD:

2.0 (Engelska)


EXTRAS:

• Intervjuer
• Fotogalleri
• Trailers
• Beyond The Darkness (DVD)


PUBLICERAD:

• 1 Oktober 2011 - 11:04:59 


 

Ö V R I G T

 
 
RELATERADE ARTIKLAR:
• RECENSION:
I. Beyond The Darkness
• DVD RECENSIONER:
II. Japan Shock Video
• MEDIAGLUTT:
III. DVD Vs. DVD » Beyond The Darkness : Shriek Show Vs. Japan Shock Video


 


 
 

Det finns tydligen ingen instans dit man kan skicka ett brev som börjar med: "Vi “Beyond The Darkness”-fans är minsann dödströtta på att bli diskriminerade..." Ser man på filmens galna historia på de olika formaten, så är det inte utan att börjar undra om det är något lurt med i taskspelet. Först hade ju var och varannan VHS-release körts i en snöslunga hos respektive lands filmcensur. (Det var väl nästan bara den holländska som var go'.) Och sedan har varje DVD-release (Av vilka det finns fem än så länge.) haft sina brister och skavanker. Har det inte rört sig om en horribel framening eller icke-anamorfiska överföringar, så har det varit något annat som man har kunnat störa sig på.

Även Media Blasters fick sin beskärda del kritik för att de skar av bilden så att 1,66:1 formatet skulle passa 1,85:1. Fast det där kan ju diskuteras i all förbannad oändlighet känns det som. Ibland ser det så ut, men ibland ser man att den "riktiga" är inzoomad som fan och att Shriek Shows bild är hel.

Så hur är det då med Shriek Shows nya BD-release? Bryts alla dessa enerverande traditioner eller får vi ännu en undermålig utgåva av en sann Eurohorror-klassiker? Releasen har försenats ett flertal gånger, vilket så klart bara kan betyda att de har filat på allt tills det är perfekt?

Eller...?!

Eller hur.

Man kan göra det lätt för sig. Eller så kan man göra som Frank Wyler i filmen i fråga. D.v.s. komplicera tillvaron en aning för att spänning saknas och tanten inte bjuder på handarbeten (Och då menar jag inte broderier.) tillräckligt ofta.

Shriek Show... Gjorde det lätt för sig.

Suck... Var börjar man? Ska man ta de dåliga nyheterna först? Det kanske är lika bra. För de flesta kommer tidigt i filmen som "tur" är. Jag vet inte vem det var på Shriek Show som tyckte att det var en lysande idé att lägga ett PAL-ljudspår på en NTSC-överföring under förtexterna där Frankie åker omkring i sin stenhårda van och lyssnar på tung Goblin. Skit samma, väl? Jodå - Om man inte bryr sig om att det blir knäpp tyst i några sekunder i slutet av scenen eftersom bilden ju p.g.a. 25 fps inte hänger med ljudspåret från en källa som går i 24 fps. Och av någon orsak sker det en konstig skiftning i ljudets hastighet vid ett tillfälle, precis som att någon upptäckte att det gick för snabbt och sedan klickade på någon knapp för att rätta till det i förbifarten. Ljudet är inte helt perfekt synkat senare i filmen heller, och det märks främst när musiken får hicka. (Och det är vid kanske 3-4 tillfällen.) Någon annan trodde att Shriek Show hade stora problem med materialet de fick från Italien, men jag vågar påstå att de har betydligt större problem än så - Inom företaget. (Med tanke på hur de skötte utgåvorna av "Zombi Holocaust" och "Zombie 3 : Nights Of Terror".)

En liten tabbe på bygden gör inga nya barn (Eller vad det nu heter.), så över till nästa grej... Som är en saknad snutt på 25 sekunder...?! Det är inget censurklipp eller något lika vedervärdigt, men lik förbannat saknas biten där Frank kommer hem, öppnar garageporten och parkerar nyss nämnda van innan han tar ut lådan med den döda babianen. Det sägs att denna scen finns i alla versioner (T.o.m. de värst sönderstrimlade.), vilket leder till att man får dra slutsatsen att Shriek Show helt enkelt klantade sig, upptäckte inte felet förrän det var för sent och sedan bara sket i det. (Och visst finns snutten på deras egen DVD-utgåva?!) Var det ingen som vid något tillfälle sa: "Hur kan den nya versionen vara 25 sekunder kortare?" Och var det då någon som sa: "Skit i det. Om inte vi kommer på varför, så lär ingen annan göra det heller." Så många frågor och så få svar.

Det finns en rad andra fel med överföringen. Många av dem är av "blinka-och-missa"-varianten, och viss är minst sagt förbluffande. (På ett dåligt sätt.) Exempelvis det där tjocka hårstrået som fladdrar i vänsterkanten i säkert tio sekunder vid ett tillfälle. När man då inser att den har kommit med i den nya överföringen från 2011 och inte från en som gjordes 1984 på en Amstrad CPC på något kontor bakom en porr-bio i Amsterdam, så börjar man med all rätt undra om Shriek Show gjort allt det här med flit eller p.g.a. total likgiltighet. Kanske ville de få till den rätta Grindhouse-känslan. Vem fan vet?

Sedan är färgerna så olika från release till release att man inte längre vet vilken som är den rätta färgskalan - Är det den askgråa och något bleka varianten från Shriek Shows DVD, den mer pastellfärgade i Japan Shocks, det urvattnade "70-tals porr"-konceptet eller den här nya, lite mer senaps-diarré-nyanserade? Den nya är i alla fall något ljusare, och man ser lättare vissa detaljer som förut såg ut som beckmörker. Och visst ser bilden aningen mer levande ut. (Fast den definitivt inte borde göra det med tanke på temat.) Utan komprimerings-artefakter och skit.

Frameningen, då. Jodå. Det påtvingade 1,85:1-formatet gör att ännu mer bildinfo saknas nu än någonsin tidigare. Hur lyckades de egentligen? Över- och underkanten ser ut att ha slajsats av ytterligare. (Möjligen var den föregående i 16:9 och denna i "riktig" 1,85:1.) Det kanske var just alla konstiga misstag som all extratid gick åt till. Kan man inte laga ett fel, så gör man ett till och hoppas att det ska vara tydligare än det föregående.

Kan man då leva med alla dessa små bäckar av piss som till slut blir ett gyllene vattenfall, så måste man ändå säga att "Beyond The Darkness" aldrig har sett så här ofräsch ut. (På ett bra sätt.) Det är fortfarande ingen aha-upplevelse när det gäller "High Definition", men den är i stort sett så detaljerad som en rulle fotad på 16mm någonsin kan bli. Sedan att det helt säkert hade gått att göra en bättre överföring från en bättre källa - Det är en annan sak. Allting är väl som vanligt en kostnadsfråga. Men det hade verkligen inte skadat om Shriek Show hade gjort sitt bästa. Det är pinsamt uppenbart att mycket rör sig om vanligt dåliga tabbar och inget annat.

Det finns ett ljudspår, och det är i alla fall i DTS-HD. 2.0. Inget annat behövs. Och det låter total-okej. Sedan hade det ju självklart varit kul att se filmen på italienska, även om den engelska dubbningen är rätt så schysst för dussinet gångs skull.

Extramaterialet är exakt det samma som på Shriek Shows första DVD-utgåva - Ett halvtimmes kommentarspår (Fast det egentligen är en intervju under vilken snuttar från filmen visas.) med Donatella Donati och en tio minuters filmad intervju med Cinzia Monreale. Fotogalleriet på dryga minuten består av flyers, lobbycards och posters. Till sist finns en knippe trailers till "Zombi Holocaust", "Zombie 3 : Nights Of Terror" och några andra totalt ointressanta Z-rullar. (Som motvikt.)

Det roligaste är att original DVD-releasen från 2002 följer med BD:n. (DVD:n är fortfarande Region 1-kodad eftersom det verkligen är samma utgåva, men BD:n är regionfri.)

Kan man då uthärda alla små och irriterande fel, så kan man ändå säga att kvällen är räddad. Det lär dröja tills man slutar trakassera "Beyond The Darkness"-fansen, och tills dess får det här duga, antar jag.

   

PRESENTATION :


  

VIDEO :


 
  

AUDIO :


  

EXTRAS :


 
  

PRISVÄRDE :


   
 
 

KÄLLA (FILM) : 77%
KÄLLA (MEDIA) : 74%

 
 

UPPLÖSNING : 87%
DEFINITION : 85%
ÖVERFÖRING : 49%
KOMPRIMERING : 95%

 
 

DYNAMIK : 80%
OMFÅNG : 88%
BALANS : 82%
KVALITET : 60%

 
 
Vad som hade kunnat bli den ultimata utgåvan sänks av filmbolagets bristande kompetens.