Le Pacte Des Loups


• Optimum Releasing •
 
 
 
 

I N F O

 

 
  


UTGIVNINGSÅR:

• 2011


REGION:

• B (PAL)


RATIO:

• 2,33:1 (1080p / 16:9)


SPELTID:

• 139 min.


LJUD:

Master Audio 5.1 (Franska)
Master Audio 2.0 (Franska)
Master Audio 5.1 (Engelska)
Master Audio 2.0 (Engelska)


EXTRAS:

• Dokumentär


PUBLICERAD:

• 7 September 2011 - 16:21:33 


 

Ö V R I G T

 
 
RELATERADE ARTIKLAR:
• RECENSION:
I. Le Pacte Des Loups


 


 
 

Det är precis som om Optimum Releasing var det enda bolaget i världen som någon gång under våren / sommaren 2011 kom på: "Jävlar! “Brotherhood Of The Wolf” skulle man kanske slänga ut på Blu-ray, ja!". Den franska releasen kom ju redan ut i September 2008. Så varför ingen har brytt sig om att släppa filmen i resten av världen på TRE ÅR är det väl ingen som vet. (Det fanns kanske inte tillräckligt många fans utanför Frankrike. Förrän nu.)

Det som omedelbart svider i själen mer än "Black Candles" i julklapp är att den engelska utgåvan inte är den s.k. International Version som också är känd som Director's Cut. Inte heller är den det vanliga Theatrical Version som bl.a. släpptes här. Utan det är en... U.K. Version...! Vilket i det här fallet betyder att några scener saknas medan ett par av nyckelscenerna från Director's Cut har klippts in i filmen igen. Det sägs att distributörerna i "utlandet" hellre hade valt denna version än den som sedan blev Theatrical Version. Men att de inte orkade vänta och vela. Director's Cut är i alla fall 144 minuter. (Nu räknar vi i PAL.) Theatrical Version var 136. U.K. Version saknar alla referenser till Bauterne-karaktären, men har fyra av de fem scener som bara fanns i Director's Cut. Är lika med 139 minuter. Visst är det en skillnad på fyra minuter oavsett, så Director's Cut hade varit att föredra då scenerna är rätt så bra för karaktäriseringen / konflikterna.

Så. Om man har sett både U.K. Version och Theatrical Version, så har man sett Director's Cut minus en scen. Lysande är inte ordet.

En riktigt bra äventyrs-skräckrulle är det i vilket fall - Storyn är lagom komplex, ingenting är solklart på länge, intrigerna tar inte de vägar som man är "van" vid och persongalleriet består av en hoper riktiga original. Och Monica Bellucci är så het att man får blåsor. Sedan är ju filmen otroligt vacker att se på. Optimums BD-utgåva ser så klart etter bättre och vassare ut än alla DVD-versioner. (Det kan man verkligen inte säga om alla släpp längre.) Detaljerna i alla närbilder är minst sagt perfekta, och överföringen återger med lätthet alla olika visuella stilar i filmen precis som den ska. Färgerna likaså. Och allt annat... Eh... Alltså - Filmen är i skrivande stund bara 10 år gammal. Den har inte hunnit bli så värst sliten att nya överföringar skulle se horribla ut. Men sedan vet man inte var överföringen kommer ifrån. Eller om det bara finns en. (Det finns ju säkert ett dussin DVD-utgåvor av filmen medan det "bara" finns tre blåstrålare. D.v.s. hittills.) Förutom några små skillnader i kontraster, skärpa och grynighet, så verkar det som den franska och engelska härstammar från samma master. Den franska ska i alla fall vara lite bättre på alla punkter.

Filmens fantastiska ljuddesign kommer till sin rätt i DTS 5.1-spåret i Master Audio. Och då ska man ju givetvis se den på franska. 2.0-spåret är ungefär lika fylligt och effektfullt, men inget som någon med ett riktigt hemmabio-system ens förmodligen checkar in av ren nyfikenhet. (Det finns engelsk-dubbade varianter på båda spåren, men man kan låtsas att de inte existerar. Man dubbar inte en sådan här film.)

Det enda extramaterialet som finns på skivan är en "Behind The Scenes"... Som sedan visar sig vara Pascal Laugiers dokumentär på hela 78 minuter. (!) Om man tror att "Le Pacte Des Loups" var en bekymmersam och problemkantad produktion, så tror man helt rätt. Dokumentären visar väldigt många irritationsmoment och motivations-mordförsök i detalj (Väder och vind till utmattning, skador och annat jävelskap.), men Laugier hinner så klart även klämma in lite intervjuer och lustigheter där det passar. Men man får känslan av att Christophe Gans tålamod höll på att paja flera gånger. Vilket det nog hade gjort för vem som helst i samma situation.

Och det var väl ungefär det. Någon som gillar eller älskar filmen måste ju så klart se den i ett fördelaktigt format. (Fast det gäller inte bildformatet. Jag vet inte varför någon fick för sig att skala ned OAR 2,39:1 till 2,33:1. Det är en marginell skillnad, men det finns verkligen ingen giltig anledning att skära av bilden någonstans.) Och trots några skavanker som förmodligen beror mer på slarv än något annat, så måste man bara säga att BD är just det formatet.

Optimums utgåva verkar vara den samma för både Storbritannien och Australien eftersom man i början får välja mellan "United Kingdom" och "Australia". (Fast det står "Autralia".) Skillnaden...? Hmm... Alla subtitles är på australiensiska...? Jag vet inte. (Det heller.)

   

PRESENTATION :


  

VIDEO :


 
  

AUDIO :


  

EXTRAS :


 
  

PRISVÄRDE :


   
 
 

KÄLLA (FILM) : 97%
KÄLLA (MEDIA) : 93%

 
 

UPPLÖSNING : 97%
DEFINITION : 91%
ÖVERFÖRING : 96%
KOMPRIMERING : 98%

 
 

DYNAMIK : 100%
OMFÅNG : 100%
BALANS : 100%
KVALITET : 100%

 
 
Väl värd att investera i, men utgåvan är långt ifrån perfekt.