Tenebre


• Arrow Films •
 
 
 
 

I N F O

 

 
  


UTGIVNINGSÅR:

• 2011


REGION:

• 0 (PAL)


RATIO:

• 1,85:1 (1080p / 16:9)


SPELTID:

• 100 min.


LJUD:

• LPCM 2.0 (Engelska)
• LPCM 2.0 (Italienska)


EXTRAS:

• Intervjuer
• Trailer
• Kommentarspår
• Goblin - Live


PUBLICERAD:

• 14 Juli 2011 - 10:40:41 


 

Ö V R I G T

 
 
RELATERADE ARTIKLAR:
• RECENSION:
I. Tenebre
• MEDIAGLUTT:
II. DVD Vs. DVD » Tenebre : Anchor Bay U.K. Vs. Atlantic Film


 


 
 

Nästa BD-release i raden att bli en fet måltavla för den där skaran som sitter och synar varenda bildruta i en film efter något som "bara ser för jävligt ut" (Déjà-fucking-vu!), är så klart "Tenebrae"... Orsaken? Den kommer ju från Arrow Films! (Precis som om inte det räcker?) Och behövs det ärligt talat någon mer anledning? Nej, då. Hela den här över ett år långa cirkusen är ingenting annat än skrattretande nu, och det finns ingen chans att den kommer att upphöra. Det är bara de som har för mycket fritid som inte har tröttnat än på att t.ex. recensera skivorna innan de ens har släppts. (Fy fan vilken stor humor som uppstod när ett annat mindre bolags första release sågades med fotknölarna långt innan den nådde distributörerna. Sedan när det visade att den var kalas på alla sätt, så stängdes munrövarna illa kvickt.)

Naturligtvis. Det tjafsas om det kontroversiella grynet igen. Det, och den brännande frågan: Är bilden DNR-våldförd eller inte? Och framför allt - Är grynet äkta eller är det pålagt i efterhand? Vadå, "Tenebrae"...? Jaha, om själva filmen är bra? Vem bryr sig - Bara kolla på det där Satans onaturliga grynet! Att de fortfarande år 2011 inte kan få en 30 år gammal film att se ny ut...?! Klåpare. Och på tal om sådana - Alla har väl vid det här laget insett att Arrow avsiktligt sabbar alla sina releaser eftersom de på något mysko sätt vinner på att så många som möjligt drar öronen åt sig. Vem hade inte gjort det samma i deras skor?

All right. Så den här ironi-skiten funkar inte så bra heller längre.

Men bara att räkna ut vilka det är som sitter bakom tangentborden och postar alla lögn-späckade Amazon.com-"recensioner" är ett Giallo-mysterium värd namnet i sig själv. Och vissa borde gå en kurs i hur man ser på en film igen. (Jag är säker på att Arbetsförmedlingen i respektive land ordnar sånt om man bara hotar dem med självmord tillräckligt ofta.)

Så vad påstås det om "Tenebrae", då? Finns det överhuvudtaget något nytt under solen att ta till, eller är det samma trötta snack som tidigare? Både och - Mycket är bekant, men lite nytt har otroligt nog tillkommit. Och den här gången var det en rejäl överraskning som låg och lurade: DVD-versionerna ser tydligen bättre ut. Och de är praktiskt taget felfria i jämförelse. (Jag vågar nästan slå vad om att det nästa gång heter: "Min gamla grekiska X-rental på VHS såg då ljusår mer autentisk ut.") Nu... Måste det väl ändå vara dags för en sväng förbi SpecSavers, va? Eller någon instans som hyr ut ledarhundar?

Det värsta är självklart den uppenbara felinformationen som sprider sig som sanningar på diverse experters bloggar - En av de mest förekommande är den att alla smådetaljer i Arrows överföring är digitalt bort-trixade. Smådetaljerna nämns t.o.m. i klartext. (Spännen, texturer på väggar, etc.) Det är bara det att det inte är sant. Man ser dem KLART och TYDLIGT i Arrows utgåva om man bara bryr sig om att titta och inte har 0.1 i syn! Men det där märkliga grynet verkar störa ihjäl vissa till den grad att de säkerligen kommer att tänka på den när de ligger på sina dödsbäddar. Det är sant att varenda liten defekt (återigen) syns betydligt bättre i HD-upplösning än i vanlig SD. Och visst är det enbart logiskt att en digital överföring av en redan något bristfällig analog källa inte kan bli perfekt (Alternativt omöjlig att få till på maskiner som t.o.m. är inköpta på Hälar-Lasses Elektronik Import.) och att grynet p.g.a. detta kan förändras till det sämre. Men när man inte vet hur originalkällan såg ut, så förblir allt bara spekulationer. (Men visst hade det varit kul att veta hur hela processen går till och se "före och efter"-bilder.) Hade man, som vissa påstår, DNR:at överföringen och dragit upp den artificiella skärpan innan man lade på nytt gryn, så hade det INTE funnits så fina detaljer kvar i bilden som där finns nu. (Spana in de där snorgröna tapeterna med diagonalt rutmönster eller knappar på kavajer, t.ex.) Det är fakta. (Det kanske funkar i CSI att trolla fram kristallklara bilder ur grötiga filmsnuttar, men de borde testa att dra igång Photoshop lite oftare och se hur det egentligen är.) Nåväl - Så länge "vissa" inte kallar sig för fans, så är det väl lugnt.

Det är fortfarande konstigt att samma personer pratar om andra långt ifrån perfekta utgåvor som om de vore gudasända. Och än en gång bryr sig ingen ett skit om att Arrows bild är lite snyggare framead än den franska utgåvans. Hur lyckas snillena missa det varje gång? (De kanske inte märker något förrän en Cinemascope-film släpps i 1,33:1 igen.) Den franska BD:n från Wild Side ser förvisso vassare ut i färger och kontraster här och var, men nog fasen har båda ungefär lika stor detaljrikedom - Med gryn eller ej. (Och skulle inte Wild Sides överföring också lida av DNR?) Det är bara i vissa ljusa scener som en del saker ser lite udda ut. En intressant grej i den här evighetsdebatten är att INGEN har förklarat vad det är för magiska detaljer som sägs ha fallit bort i Arrows release. Att jämföra screenshots är i och för sig lika meningslöst som vanligt när det handlar om rörliga bilder, men stillbilder visar åtminstone färger, kontraster, framening och detaljer. Här är en av brandfacklorna sida vid sida. Men det är inte en käft som har kunnat redogöra för vad det är för "oacceptabla skillnader" mellan detaljerna. (Den vänstra tjejen är från Arrows version.) Jo visst - En är grynig och en ser mjukare ut. Men där tar det slut.

Det måste dock sägas att Arrow har släppt ett par releaser som ser något bättre och mer "naturliga" ut än vad "Tenebrae" nu gör, men den katastrof som vissa försöker få den till är den då inte. (Wild Sides version har tydligen även "forced subtitles".) Långt ifrån. Grejen är den att man alltid kan hitta fel om man börjar leta efter dem.

Arrow fortsätter med att vara konsekventa med presentationen i alla fall - Fyra olika omslag, ett häfte med en kortare essä av Alan Jones samt en två-sidig poster - Rick Melton har än en gång illustrerat en omedelbart igenkänningsbar "Tenebrae"-relaterad bild medan baksidan har det i mitt tycke snyggaste motivet som har förärats filmen.

Själva BD:n inleds med att Daria Nicolodi säger att hon var rädd när hon gjorde filmen och hon hoppas att vi som tittar också ska bli rädda. *tummen upp* Sekvensen följs av Arrows "samlings"-trailer, och sedan kan man börja glo - Antingen på filmen eller på extramaterialet.

Som sagt - Arrows överföring har lite mer bildinfo än Wild Sides. (Frameningen ser ut att vara nästintill identisk med Atlantic Films utgåva.) Oklippt är den givetvis också. De snuttar som oavsiktligt (?) föll bort ur vissa versioner är med. Ljudspåren består av ett engelskt och ett italienskt i okomprimerad LPCM 2.0. Vissa har haft bekymmer med diverse oljud, men det enda jag märkte var hur förbannat mycket bättre originalspåren låter jämfört med den gamla 5.1-mixen. (Som ändå var rätt så välgjord.) Och att kunna se "Tenebrae" på italienska är ju inte fy skam. Däremot finns det en liten handfull (Två.) synkroniserings-problem med det engelska spåret. (Ännu en grej som har blåsts upp till helt sjuka proportioner här och var.)

Två kommentarspår finns annars att lyssna på - Ett med Alan Jones och Kim Newman, och ett med Thomas Rostock. Det första är helt klart mest underhållande mest för att det är två personer som deltar. Rostocks spår hade nog kunnat bli mer lättsmält med ett bollplank, för som det är nu, så är det aningen tungrott. (Även om det finns massvis med intressant info.)

På extramaterial-fronten är det något tunnare än vad man är van vid nu - Tre intervjuer som alla är under 15 minuter var. (De numera välkända intro-animationerna exkluderade.) Daria Nicolodi ("Scream Queen! Daria Nicolodi Remembers Tenebrae"), Dario Argento ("The Unsane World Of Tenebrae: An Interview With Dario Argento") och Claudio Simonetti ("A Composition Of Carnage: Claudio Simonetti On Tenebrae") intervjuas. Och de hinner berätta ett par roliga och mindre roliga anekdoter. Nicolodi tyckte bl.a. att Argento tog fel väg genom att inte avsluta "Mothers"-trilogin redan då, och hon var allt annat än nöjd över att få spela Jane i filmen istället för rollen som hastigt och lustigt tillföll Veronica Lario. Men det är kul att Nicolodi ser Giallo-genren som en av de bästa.

Argento själv svarade på anklagelserna om att han skulle vara en kvinnohatande brottsling (Det fanns idioter då med.) genom att mest på skämt bekräfta det i filmen delvis genom Peter Neals karaktär - Neal får ju också försvara sina verk mot både kritiker och myndigheter. Argento råkade också ut för en stalker som påstod att hans filmer hade förstört hans liv. (Som sagt - Det fanns idioter då med. Och jag tror inte att någon faktiskt tvingade stalkern att titta på dem. Det var nog snarare så att han inte tittade tillräckligt ofta på dem.) Och censuren har ju Argento aldrig varit någon större beundrare av.

Men det roligaste och mest underhållande är snutten från Glasgow den 25:e Februari 2011 där Claudio Simonetti + band river av låtarna "Tenebrae" och "Phenomena". Riktigt bra versioner också, och Simonetti försöker t.o.m. få publiken att "sjunga" ett par ord på italienska. Det sämsta är att man får svår mersmak och börjar sura för att att den här biten bara är drygt 15 minuter istället för 100.

Sist av allt har vi... Trailern... Och det är allt fint att den är med...

De som redan har bestämt sig för att hata Arrow ned i graven kommer givetvis inte att hitta några förmildrande drag med den här utgåvan, men alla som vill se "Tenebrae" i HD och som inte fäster för mycket / all uppmärksamhet på lite digitala glitchar av än så länge okänt usrprung kan lugnt ta en titt. För dess visuella och audiella kvalitet överträffar alla DVD-versioner - Flera gånger om.

Och bara för att jämföra ovan nämnda bild med en från DVD:n, så har vi en liknande jämförelse här. Jo, DVD:n ser verkligen bättre ut. T.o.m. ett par snubbar på ett forum där man annonserar efter ledarhundar skulle hålla med.

   

PRESENTATION :


  

VIDEO :


 
  

AUDIO :


  

EXTRAS :


 
  

PRISVÄRDE :


   
 
 

KÄLLA (FILM) : 91%
KÄLLA (MEDIA) : 88%

 
 

UPPLÖSNING : 93%
DEFINITION : 77%
ÖVERFÖRING : 86%
KOMPRIMERING : 98%

 
 

DYNAMIK : 97%
OMFÅNG : 95%
BALANS : 98%
KVALITET : 85%

 
 
Inget av Arrows starkaste dragplåster, men fortfarande varmt rekommenderad.