Santa Sangre


• Severin Films •
 
 
 
 

I N F O

 

 
  


UTGIVNINGSÅR:

• 2011


REGION:

• 0 (NTSC)


RATIO:

• 1,85:1 (1080p / 16:9)


SPELTID:

• 124 min.


LJUD:

Master Audio 2.0 (Engelska)
2.0 (Italienska)
Mono 2.0 (Spanska)


EXTRAS:

• Dokumentärer
• Intervjuer
• Featurettes
• Trailers
• Musikvideo
• Kortfilmer


PUBLICERAD:

• 14 Februari 2011 - 09:24:13 


 

Ö V R I G T

 
 
RELATERADE ARTIKLAR:
• RECENSION:
I. Santa Sangre


 


 
 

Egentligen ska det räcka med att säga:

"Santa Sangre" har släppts på Blu-ray. Skaffa den snabbt som Satan. HEJ DÅ!

Fast lite mer får man väl knappa ned när man ändå har beslutat sig för att uppmärksamma releasen. (Det är inte för nöjes skull heller, utan på gravaste allvar.)

Men jodå - Som om det fanns några som helst tvivel på att Severin Films inte skulle göra allt i sin makt för att göra deras release Bäst. (Utöver BD-releasen släppte de samtidigt en dubbel-DVD för extramaterialets skull.)

Det är egentligen ingen idé att säga något om bild- och ljudkvalitén - Den är optimal, och inte ett uns sämre. Överföringen gjordes så klart från originalnegativen och restaureringen gjordes inte på en kafferast av en 12-åring som "kan det här med data". Om någon påstår att bilden hade kunnat se bättre ut, så är det bara att slå på Bullshit-radarn igen. För den kommer helt säkert att ge hårda utslag. Och på BD-formatet får vi ju ett okomprimerat originalspår i DTS-HD Master Audio 2.0. (Anchor Bay U.K.s utgåva hade en 5.1-mix, vilken kändes som overkill. Precis som i nio fall av tio.) Som tillval finns ett italienskt i 2.0 och ett spanskt spår i Dolby Mono. Självklart är det det engelska som gäller i det här fallet. Undertexterna är också i referensklass.

Att det sedan finns fem och en halv timme extramaterial till just "Santa Sangre" ligger nästan på samma surrealistiska nivå som själva filmen. Anchor Bay U.K.s tidigare release hade en del av det extramaterial som Severin Films licensierade för sin utgåva, men de har även producerat en avgörande del nytt.

Den avgörande delen är en av tidernas utan tvekan mest fascinerande film-dokumentärer - Alla kategorier. Den går under namnet: "Forget Everything You Have Ever Seen: The World Of Santa Sangre" och klockar in på hela 96 minuter. (Indelad i sju kapitel.) Man har sett riktiga och intressanta dokumentärer om specifika filmer tidigare ("Cannibal Holocaust", t.ex.), men den här tar likt värsta snusaren flera pris på en och samma gång.

Aldrig förr har en och en halv timme rusat iväg så djävla snabbt. Och skulle man råka kika på introt där Alejandro Jodorowsky förklarar filmens uppkomst, så blir man garanterat sittande. I stort sett alla som medverkade i filmen intervjuas. (Förutom Guy Stockwell som har hunnit kola. Och Teo Jodorowsky som spelade hallicken strök med i en olycka efter inspelningen.) Alla har endast bra och intressanta saker att säga. Hela tiden. Man blir verkligen helt tagen av alla historier och anekdoter. Jag tror Jodorowskys egna grabbar (Adan och Alex som spelade Fenix i olika åldrar.) led värst (!) under inspelningen. Och Blanca Guerra ser inte ut att ha åldrats en dag. (!)

Men det glädjer otroligt att Jodorowsky själv ser "Santa Sangre" som sin bästa och mest fulländade film och att de inblandade mest har bra minnen från produktionen. Men det bästa är att allt är avskalat och ärligt. Det går inte att låta bli att le eller skratta åt vissa av de mer absurda incidenterna och de mest udda metoderna som användes för att få till filmens stämning. Jodorowsky hinner ta upp allt från sociala problem och seriemördare till elefanter och separationsångest - Allt speglas i filmen och det märks att Jodorowsky är oerhört påläst. (Plus att han har en hel del intressanta teorier kring kvinnor och deras söner. Vilket är passande nog i det här fallet.) Hans inställning till film är också den sundaste som existerar (Film = Konst. Och ska behandlas som det.), och just att han inte har så mycket att säga om specifika och sammanhängande ämnen vid en och samma tidpunkt är en orsak till varför han filmar så sällan.

Kommentarspåret med Jodorowsky och Alan Jones är minst lika intressant och innehåller inte många sekunders tystnad. Man kan lätt tro att det blir mycket upprepningar i / från dokumentären, men eftersom det ju av naturliga skäl följer filmen scen för scen, så blir det också mer fokuserat på just filmens handling och symbolik. Den här strukturen fungerar i mitt tycke alltid bättre än de fall där kommentarspåret spelas in separat och ibland vid olika tillfällen.

Och på tal om seriemördare - Den mexikanska über-ligisten Goyo Cardenas tog livet av ca. 30 kvinnor på 40-talet, åkte in på mentalsjukhus (Och den tidens Ceppo-hotell hade minsann inte gott käk och tillgång till Playstation.) i 10 år och kom ut som om ingenting hade hänt. Sedan dess har han left ett relativt ordinärt Rodríguez-liv, och det är den här snubben som "Goyo Cardenas - Spree Killer"-dokumentären handlar om. Och hans livsöde var ju en av grundidéerna till just "Santa Sangre". Cardenas medverkar inte själv, men han sprang på Jodorowsky IRL någon gång i mitten av 80-talet.

"For One Week Only: Alejandro Jodorowsky" är ett halvtimmes-program från 1990 - Gjort för brittisk T.V. Det här är mer som en vanlig dokumentär, även om Jodorowskys svar på intervjuaren Jonathan Ross frågor ibland är lika oväntade och ovanliga som jävligt roliga. Bl.a. Omar Sharif, Marcel Marceau, Moebius och Dennis Hopper intervjuas också. (Det står också i början att featuretten har modifierats något av copyright-skäl. Jag vet inte vad exakt de har grejat med, men en sajt nämnde att de kan ha slajsat väck klipp från "El Topo" och "Holy Mountain".)

Live "Q & A" från London 2002 är samma featurette som även fanns på Anchor Bay U.K.s utgåva. Lite upprepningar är oundvikliga eftersom mycket kretsar kring "Santa Sangre", men det är långt ifrån så mycket som man kan tro efter närmare fyra timmar. (Om man slår samman kommentarspåret och dokumentären.) Jodorowsky verkar hela tiden ha något intressant att säga och spinna vidare på. 2003 års intervjun på en halvtimme bekräftar bara detta. För fansen är det här rena guldgruvan eftersom alla hans filmer gås igenom. (Men håll eventuellt för fasen hårt i Anchor Bay U.K.s release eftersom den har Louis Mouchets exklusiva dokumentär "La Constellation Jodorowsky".)

Musikern Simon Boswell har också intervjuat filmskaparen, gjort en kortfilm vid namn "Blink" samt regisserat musikvideon "Close Your Eyes". Allt är med på skivan, precis som Adan Jodorowskys kortfilm "Echek". (Och den har ett valfritt kommentarspår av farsan.)

Och allting avrundas med några bortklippta scener i minst sagt taskens kvalitet plus trailers - Två av dem är biotrailers för filmen. (Resten är för andra Severin-släpp.)

Eftersom ursprungskällorna för extramaterialet varierar så kraftigt, så märks det ju främst på bilden. "Forget Everything You Have Ever Seen: The World Of Santa Sangre" är givetvis i HD, medan de äldre grejerna är i vanlig SD. (HD-överföringar hade i det fallet inte gjort någon som helst skillnad förutom att de hade tagit upp mer utrymme.)

Så på det hela taget är det en release helt utan brister, och egentligen ska det räcka med att säga:

"Santa Sangre" har släppts på Blu-ray. Skaffa den snabbt som Satan. HEJ DÅ!

   

PRESENTATION :


  

VIDEO :


 
  

AUDIO :


  

EXTRAS :


 
  

PRISVÄRDE :


   
 
 

KÄLLA (FILM) : 99%
KÄLLA (MEDIA) : 100%

 
 

UPPLÖSNING : 100%
DEFINITION : 100%
ÖVERFÖRING : 100%
KOMPRIMERING : 100%

 
 

DYNAMIK : 100%
OMFÅNG : 100%
BALANS : 100%
KVALITET : 100%

 
 
Perfektion.