Zombi 4


• X-Rated •
 
 
 
 

I N F O

 

 
  


UTGIVNINGSÅR:

• 2009


REGION:

• 2 (PAL)


RATIO:

• 1,66:1 / 1,78:1 (Anamorfisk / 16:9)


SPELTID:

• 88 min.


LJUD:

2.0 (Engelska)
2.0 (Italienska)
2.0 (Tyska)


EXTRAS:

• Trailers


PUBLICERAD:

• 19 December 2010 - 14:17:56 


 

S C R E E N S H O T S

 
 
  
  
  
  
  


 


 

Ö V R I G T

 
 
RELATERADE ARTIKLAR:
• RECENSION:
I. Zombi 4
• DVD RECENSIONER:
II. Shriek Show
• MEDIAGLUTT:
III. DVD Vs. DVD » Zombi 4 : Shriek Show Vs. X-Rated (Export Version)
IV. DVD Vs. DVD » Zombi 4 : Shriek Show Vs. X-Rated (Original Version)


 


 
 
  

Det är verkligen skitlätt att räkna upp fem favvo-uppföljare ur Zombie-genren: "After Death", "Zombi 4", "Das Böse Ist Wieder Da", "Zombie Flesh Eaters 3" och "Return Of The Living Dead - Part III".

Ett litet aber är så klart bara att det är... Samma rulle...! Claudio Fragassos kult-Zombieröj är alltså så helgjuten att den ensam kan utgöra en topp fem-lista. Men om man är riktigt krass, så kan man säga att "Zombi 4" bara är en schysst Gore-rulle. Jävligt schysst, t.o.m. Och asbra...! Det kanske... Rent utav är världens bästa film...!

Sorry... Det är bara så lätt att bli lite väl exalterad över just denna film av någon märklig orsak. Men medan tiden går blir man mer och mer övertygad om att den är kulmen på något monumentalt och viktigt. Och det är så klart bara värmande att även denna film har ett gäng fans som aldrig ens skulle drömma om att vika från dess sida. (Även om de försvinner i mängden bland alla haters.)

Och det är just fansen som "X-Rated Kult DVD" beslutade sig för att glädja i nådens år 2009. Men vad skulle de leverera? En ripp på Shriek Shows "oklippta" utgåva? Eller en överföring från en obskyr bootleg som fick grävas fram ur något lager i djupaste Nederländerna...? Nej, nej... Inget sådant. Och inte en version, utan två olika - En italiensk "Original Version" och en s.k. "Export Version". På samma skiva. Folk var oroliga över att partikel-acceleratorn i Schweiz skulle skapa ett svart hål, men de borde ha oroat sig för den här releasen istället - Två versioner av samma stenhårda rulle på SAMMA DVD skulle nog lätt kunna skapa lite oreda i universum.

Medborgare med högskole-examen i logik och gott minne minns givetvis att den italienska "oklippta" versionen var den som blev känd (Jävla hosta. Där kom den visst tillbaks.) som "Zombie Flesh Eaters 3". (Fast de har passat på att klämma dit "Oltre La Morte" på titelskärmen för säkerhets skull.) Och visst är den intakt när det kommer till Gore Departementet. Men eftersom det är en 81 minuters version vet man inte helt hundraprocentigt säkert om den saknar något som bl.a. finns i den holländska versionen som en gång fick brudarna att flockas. (Under förutsättning att man hade den i ett snöre runt halsen.) Men det roliga är att man kan se filmen på italienska om man skulle vilja det. (Engelska dubbningar brukar vara fullkomligt avskyvärda, men just den i "Zombi 4" är inte så horribel att man behöver gå i terapi efteråt.) Jag vet annars inte vilken utgåva Claudio Fragasso snackade om i en intervju när han bl.a. nämnde "extra Gore" och "huvuden som slits itu", men det är väl den vanliga "Original Version" som exporterades hit och dit...? (Så vitt jag vet är t.o.m. Vipcos utgåva oklippt med alla Gore-effecks på plats.) Shriek Show släppte den i alla fall fast under namnet "Zombi 4". (Fast titelskärmen säger ju att filmen heter "After Death".)

Den italienska versionen är inte 16:9-fixad, utan kör med icke-anamorf bild. Men den är i originalformatet 1,66:1 och har således lite mer bildinfo än Shriek Shows utgåva. Bilden är heller inte lika kontrastfattig på X-Rateds överföring. (Den kommer för övrigt från en PAL-källa, så speltiden tickar iväg lite fortare.) Utöver den engelska dubbningen och det italienska ljudspåret, så finns det även ett tyskt som nog bara tysk-språkiga väljer i brist på subtitles (För det finns inga.) och kunskaper i något annat språk. Och så trailers från respektive länder. (Det är bara så jävla tufft att den här filmen faktiskt har gått på bio.)

Den andra versionen, kort och gott kallad "After Death", är den s.k. "Export Version" på hela 88 minuter. Åtta minuter mer av "Zombi 4", alltså? Njaeee, ingen riktig sådan tur. Just denna överföring kommer från en NTSC-master, vilket hade blivit 84 minuter i PAL. Så det borde betyda att fyra av dessa extra minuter inte finns i "Original Version" eller den som Shriek Show släppte? Visst är det så. Drygt fyra extra minuter pryder "Export Version". Tyvärr innehåller de inte en endaste droppe extra Splatter (Som man automatiskt hade hoppats på.) lika mycket som tre dialogscener som hjälper till att etablera backstoryn aningen bättre. (Vi får bl.a. veta mer om vad Davids gäng gör på Zombie-ön. Och så blir det även lite mer tjafs mellan legosoldaterna och Jenny plus en förklaring till varför de inte bara fixar den krånglande båten och drar.) Dessa scener kommer uppenbarligen från en VHS-källa (Spana in screenshotsen.) eftersom man lätt märker av skiftningen i bild- och ljudkvalitén. Och dessa scener är på italienska, vilket får en att undra varför de inte var med i "Original Version" om nu den faktiskt är den italienska...?! Men det gör liksom inget. Scenerna, som dyker upp runt halvtimmes-strecket, är bara en fin bonus och klipptes väl bort för att någon trodde att någon skulle skrika: "Mer Zombie-Gore och mindre snack, för fan!" åt bioduken. (Vilket definitivt hade hjälpt.) Bilden är i 1,78:1 och anamorfisk, så än en gång betyder detta att lite av toppen och botten av bilden har slajsats bort. (Frameningen är exakt samma på Shriek Shows release. Färgerna är dock snäppet blekare.) Och det finns "bara" ett engelskt och ett tyskt ljudspår.

Det enda övriga bonusmaterialet består av två trailers till "Zombi 3" och en trailer till en tysk Gore-rulle vid namn "Bone Sickness".

Så om du gillar romantiska komedier och relationsdraman, så är X-Rateds "Zombie IV - Das Böse Ist Wieder Da" ett måste. För då kanske du blir ett fan av Zombie-rullar istället...!

   

PRESENTATION :


  

VIDEO :


 
  

AUDIO :


  

EXTRAS :


 
  

PRISVÄRDE :


   
 
 

KÄLLA (FILM) : 83%
KÄLLA (MEDIA) : 77%

 
 

UPPLÖSNING : 85%
DEFINITION : 76%
ÖVERFÖRING : 79%
KOMPRIMERING : 62%

 
 

DYNAMIK : 69%
OMFÅNG : 65%
BALANS : 78%
KVALITET : 83%

 
 
Säg "X-Rated" - Det räcker!