City Of The Living Dead


• Blue Underground •
 
 
 
 

I N F O

 

 
  


UTGIVNINGSÅR:

• 2010


REGION:

• 0 (NTSC)


RATIO:

• 1,85:1 (1080p / 16:9)


SPELTID:

• 93 min.


LJUD:

Master Audio 7.1 (Engelska)
5.1 EX (Engelska)
Mono 1.0 (Engelska)


EXTRAS:

• Featurettes
• Intervjuer
• Fotogalleri
• Trailers
• Radio Spots


PUBLICERAD:

• 30 Maj 2010 - 14:38:35 


 

Ö V R I G T

 
 
RELATERADE ARTIKLAR:
• RECENSION:
I. City Of The Living Dead
• BD RECENSIONER:
II. Arrow Films
• MEDIAGLUTT:
III. DVD Vs. DVD » City Of The Living Dead : Anchor Bay Entertainment Vs. Another World Entertainment
IV. DVD Vs. DVD » City Of The Living Dead : Anchor Bay Entertainment Vs. EC Entertainment
V. DVD Vs. DVD » City Of The Living Dead : Vipco Vs. EC Entertainment


 


 
 

Det verkar väl som det äntligen börjar lossna nu. Igen. Två olika BD-utgåvor av "City Of The Living Dead" släpps ungefär samtidigt av Blue Underground respektive Arrow Films, och det här är alltså den andra Lucio Fulci-klassikern som hamnar på detta format efter "The New York Ripper". Man kan i vanlig ordning nästan lita, om inte blint, så i alla fall väldigt ledsynt, på att Blue Underground har gjort det bästa av det material de har fått tillgång till - Precis som de alltid har gjort. (Det kommer alltså ingen R-Rated piss-version först med inbyggt VHS-brus innan Unrated-releasen några månader senare.)

Det man först slås av är att frameningen ser bättre ut utan att man kan sätta fingret på det... Eller så inbillar man sig saker bara för att det är Blu-ray... Men inte fan! Giovanni Lombardo Radices namn i förtexterna får helt och hållet plats och det blir t.o.m. utrymme över på sidorna. En snabb titt på en annan sajt visar att frameningen faktiskt är djävulskt annorlunda. Det vill säga "rätt". De flesta riktiga DVD-utgåvor är fövisso i 1,85:1 men problemet är att någon jävel var framme och zoomade för mycket medan den första överföringen gjordes. (Så det är inte så konstigt att vissa har trott att bilden egentligen ska vara i 2,35:1.)

Och nedan är två exempel på vilken skillnad det här gör. Den svartvita delen av bilderna visar frameningen i bl.a. Anchor Bays DVD-utgåva och den färgade biten (Starkt mättad bara för att göra bilderna lite tydligare.) visar hur mycket mer bildinfo som finns på BD-utgåvan.

Det är helt makalöst hur det här kunde bli "standard". Och så här är det genom hela filmen - Rejält mer bild till höger och vänster samt lite till i över- och nederkanten.

Men det är inte bara frameningen som känns fräsch, utan hela filmen i sig. "City Of The Living Dead" kommer aldrig att se bättre ut än så här - Färgerna, återgivningen, filmgrynet, detaljskärpan och svärtan sitter exakt där det ska. "Vi-siktar-på-att-ha-dammlungor-före-lunch"-Dunwich, Zombiernas ansikten, Catriona MacColls glittrade blåa ögon och, självklart, "borr-scenen" får ett helt nytt liv. Men det ska det ju göra i 1080p. Inte ens exteriörerna i soft-fokus hotar med att gröta ihop sig längre. Och man slipper dator-"förbättrad" skärpa. Hade man dessutom tvättat bort grynigheten digitalt, så hade bilden sett väldigt mycket sunkigare ut på en stor skärm / duk. (Vilket vi tyvärr har sett ett par gånger redan - Att gnälla på grynet är ganska exakt som att gnälla på att "Das Cabinet Des Dr. Caligari." inte har 5.1-ljud. På Esperanto.)

Med nästintill maxat bra bild (Minimala skador på negativen är så gott som ofrånkomliga.) får man sedan välja mellan tre olika ljudspår. 7.1-köret i DTS-HD Master Audio är så vitt jag vet en ny mix som nästan låter för bra för att vara sann. Men det är den givetvis inte. Även om man föredrar originalspår och ljudspår som är original, så är det ändå kul och riktigt förvånansvärt hur de får trettio år gamla rullar att låta som nya...re... (Och Fabio Frizzis score styr som vanligt!) Dolby Digital EX 5.1-spåret tappar givetvis kvalitet och dynamik p.g.a. komprimeringen, men det låter nästintill identiskt med 7.1-spåret. (Fast nedmixat då.) Och så har Blue Underground inte glömt bort att inkludera originalspåret. (Också det på engelska.)

Extramaterialet är för det mesta nyproducerat, men delar av det kommer från Mike Baronas dokumentär "Paura - Lucio Fulci Remembered : Volume I". Först har vi en "Making of"-featurette på en halvtimme som går väldigt, väldigt snabbt. Catriona MacColl och Michele Soavi pratar lite om sina roller och det de minns främst från inspelningen medan produktionsteamet går lite djupare in på detaljer som har med make-up, foto och specialeffekter att göra. Special FX-snubben Gino De Rossi förklarar bl.a. hur inälvs-spyendet och kranium-borrandet genomfördes och Rosario Prestopino (R.I.P.) minns att det var avgörande att zombierna i filmen inte under några som helst omständigheter fick bli skrattretande. Mycket i featuretten är bekant om man har surfat i 10-15 år och läst så många texter om "City Of The Living Dead" som möjligt, men något nytt kommer ju alltid fram som tur är.

De nya intervjuerna med Catriona MacColl och Giovanni Lombardo Radice heter "Acting Among the Living Dead" respektive "Entering The Gates Of Hell". De är 10 minuter var och coolt nog i HD-upplösning. För fansen är dessa intervjuer ett svårt måste - Det är inte ofta man hör så här ärliga och öppna åsikter blandade med så mycket glädjande tankar. Och en del av det som man kunde läsa mellan raderna i "Paura"-dokumentären blir extra tydligt genom Radice och MacColl - Att Fulci fick trippel krupp av smörerier och uppblåsta egon.

Featuretten "Memories Of The Maestro" är då utdragen från "Paura" - Sammanlagt 20 minuter kring det som rör "City Of The Living Dead". Adelaide "Theresa" Astes rörande tal till Fulci är med, precis som snuttarna med Antonella "Emily" Interlenghi, Carlo "Gerry" De Mejo, Fabrizio "Father Thomas" Jovine, Luca "John-John" Venantini och Venantino "Mr. Ross" Venantini. Och det här är ju bara kul om man har missat dokumentären av någon orsak.

Några "Radio Spots" samt den italienska och amerikanska originaltrailern (Båda i HD.) avrundar extramaterialet tillsammans med "Marketing Of The Living Dead" - Ett 13 minuter långt scrollande galleri med posters, lobbies, filmomslag och mycket annat. Även "Marketing Of The Living Dead" är i HD och inkluderar vad annars än skön musik från filmen. Underbart är bara ett väl använt adjektiv.

Man behöver annars inte säga så mycket mer än att Blue Underground kort och delikat har gjort ännu ett häpnadsväckande snyggt jobb på alla håll och kanter. (Och de är även regerande mästare och standardsättande när det gäller subtitles.)

Blue Underground släpper f.ö. samtidigt en ny DVD-release av filmen med en överföring från samma källa som på BD-utgåvan, vilket gör att Anchor Bays gamla utgåva har lyckats ta flera steg närmare mot att kännas lika attraktiv och väsentlig som House Of Horrors release av "Zombie Flesh Eaters". (Ha! Det vore något, va?! House Of Horror som släpper "Zombie Flesh Eaters" i 1080p genom att skala upp bilden i den gamla utgåvan.)

   

PRESENTATION :


  

VIDEO :


 
  

AUDIO :


  

EXTRAS :


 
  

PRISVÄRDE :


   
 
 

KÄLLA (FILM) : 96%
KÄLLA (MEDIA) : 100%

 
 

UPPLÖSNING : 100%
DEFINITION : 99%
ÖVERFÖRING : 99%
KOMPRIMERING : 99%

 
 

DYNAMIK : 100%
OMFÅNG : 98%
BALANS : 99%
KVALITET : 99%

 
 
"City Of The Living Dead" + BD = Ett måste.