The Living Dead At Manchester Morgue


• Blue Underground •
 
 
 
 

I N F O

 

 
  


UTGIVNINGSÅR:

• 2009


REGION:

• 0 (NTSC)


RATIO:

• 1,85:1 (1080p / 16:9)


SPELTID:

• 93 min.


LJUD:

Master Audio 7.1 (Engelska)
5.1 EX (Engelska)
2.0 (Engelska)


EXTRAS:

• Intervjuer
• Dokumentär
• Fotogalleri
• Trailers
• T.V. Spot
• Radio Spots


PUBLICERAD:

• 22 December 2009 - 23:17:33 


 

Ö V R I G T

 
 
RELATERADE ARTIKLAR:
• RECENSION:
I. The Living Dead At Manchester Morgue


 


 
 

Blue Underground verkar formligen ha gjort det till sin huvuduppgift att bevisa för alla att de är Herrar på täppan när det gäller Blu-ray också. De har egentligen varit ohotade under en längre tid redan, men det är bara positivt att de inte slumrar till efter några releaser utan att de fortsätter att satsa resurser på utgåvor som de vet kommer att sälja som... Ja, sälja så bra att det inte går att komma på någon fyndig liknelse. "The Living Dead At Manchester Morgue" stod alltså på tur till stor glädje för alla som vill se var det riktiga Zombie-partajandet började en gång i tiden - Om "Night Of The Living Dead" var förfesten ute på vischan, så var det ett Satans fylleslag i Manchester och Windermere där stora delar av filmen utspelas.

Klivet från DVD till BD är precis så upphetsande som man (Tyvärr...? "Tyvärr"...!) nu har lärt sig att förvänta sig från Bill Lustigs team. Och "The Living Dead At Manchester Morgue" är onekligen inget undantag. Ja, det är ju bilden vi än en gång pratar om. Det är som om man har gått till en riktig optiker igen istället för till Claes Ohlson och tjackat ett par läsbrillor - Hur många gånger man än har sett filmen och vet "var" man ska titta, så upptäcker man detaljer som man inte trodde fanns i någon överföring på hela planeten. Man behöver inte vara lättimpad för att häpna. Sedan har man ju gjort en restaurering av bilden till dess original-look. (Det finns även en DVD-release från 2008 som kommer från samma master som BD-utgåvan.) Det ser jävligt bra ut, helt enkelt - Inte "Ripper"-bra i vissa exteriörer, men nästan. Minimala skador finns det som väntat lite spår av, men de försvinner i mängden. Filmen ligger på en BD 50 och AVC kodningen är ännu ett bevis på hur de ska skötas.

Blue Underground är även kända för sina utmärkta ljudmixar, och de har tagit den tidigare kritiken angående DTS och Dolby Digital på blodigt allvar. (D.v.s. Om ett eller båda spåren är i sina "lossless" tillstånd, så behöver man inte ett av varje.) Fans som fradgar runt mungiporna likt exploderande skumbrandsläckare när originalspåret inte är med behöver inte börja tugga i sig vardagsrumsmöblerna riktigt än - Originalspåret är med. (Tack.) Det följer även med ett Dolby Digital-EX spår i vanlig 5.1 och ett okomprimerat i DTS-HD Master Audio 7.1. Jag vet att original alltid är original, men just de här ljudspåren gör ingenting sämre - Det är ett som är bombsäkert. (Hur säkra nu bomber är nuförtiden.) Det är inget mindre än svinbra att båda varianter är med och att det finns sätt att ge vissa filmer lite mer krut - Inte bara visuellt (Så att de återfår sin ursprungliga elegans och flärd.) utan även på ljud-fronten.

Gillar ni intervjuer, då? För det finns sammanlagt 97 minuter av intressanta anekdoter och fakta kring inspelningen och produktionen som extramaterial. I den längsta (På 45 minuter.), "Back To The Morgue", dyker regissören Jorge Grau upp på de olika platserna där filmen spelades in, och han ger oss en guidad tur genom filmen. Det här är ett kanonbra upplägg, och jag hoppas att fler intervjuer görs så här i framtiden. (Undrar förresten om den lilla ugglan på "The Old Owl Inn" fortfarande lever?)

Den andra och kortare intervjun med Grau är från den tidigare DVD-releasen. (Från 2000?) Om man har man missat, så blir den ju en riktigt nice bonus då man får veta ännu mer, bl.a. hur Grau kom på Zombiernas stön. Annars kan man ju alltid kika på intervjun igen. (Grau dyker även upp i en kort introduktion där han hoppas på att man ska plågas och vara rädd medan man ser filmen. :)

Ray "Zombie Fighter" Lovelock är i fokus i nästa snutt där han reflekterar över en ovanligt mångsidig och fascinerande karriär vilken bl.a. ledde in honom på konstnärliga "B-filmer" (Som blev möjliga tack vare att dess regissörer gjorde ett par s.k. "blockbusters".) och Gialli. (Det är frågan om en lika levande era någonsin kommer att manifestera sig igen. Men man lever ju på hoppet. Och pizza.) Det är extra kul att höra att Lovelock har sett om "The Living Dead At Manchester Morgue" nyligen och att erfarenheterna kring filmen enbart var positiva.

Och så har vi ingen mindre än Giannetto "Zombie Maker" De Rossi. Det var här det började - De Rossi skulpterade sina första Zombier till just den här filmen och kvalitén på dem ledde till att han några år senare blev en av Fulcis mest pålitliga vapendragare när de behövde fixa lite inälvs-kalas och blod som såg snyggt ut på duken. "Zombi 2" kommer i och för sig alltid att räknas som De Rossis "Golden Hour", men få grejar lika fin och karaktäristisk Gore som han.

Den sista biten av extramaterialet består av ett animerat fotogalleri på tre minuter, två trailers (Den internationella och den amerikanska.) och lite T.V.- och Radio Spots.

Så man kan säga att den här utgåvan av "The Living Dead At Manchester Morgue" rekommenderas absolut inte - Speciellt inte om du avskyr filmen mer än något annat. (För den är ju inte censurerad heller!)

P.S. Förresten är det bra att de för BD:n valde "The Living Dead At Manchester Morgue" av alla titlar och inte t.ex. den brasilianska "Zumbi 3". Jag menar - Vem fan är "Zumbi Den Tredje"...? Och hur som helst är han ju inte ens med i filmen. D.S.

   

PRESENTATION :


  

VIDEO :


 
  

AUDIO :


  

EXTRAS :


 
  

PRISVÄRDE :


   
 
 

KÄLLA (FILM) : 94%
KÄLLA (MEDIA) : 99%

 
 

UPPLÖSNING : 100%
DEFINITION : 100%
ÖVERFÖRING : 100%
KOMPRIMERING : 98%

 
 

DYNAMIK : 98%
OMFÅNG : 98%
BALANS : 100%
KVALITET : 100%

 
 
Alltså... Fatta: Den här rullen. I HD!