Island Of The Fishmen


• Mya Communication •
 
 
 
 

I N F O

 

 
  


UTGIVNINGSÅR:

• 2009


REGION:

• 0 (NTSC)


RATIO:

• 2,35:1 (Anamorfisk / 16:9)


SPELTID:

• 99 min.


LJUD:

2.0 (Engelska)
2.0 (Italienska)


EXTRAS:

• Fotogalleri
• Trailer


PUBLICERAD:

• 27 November 2009 - 11:04:33 


 

Ö V R I G T

 
 
RELATERADE ARTIKLAR:
• RECENSION:
I. Island Of The Fishmen


 


 
 

Vi är nog ett glatt, dock stundtals grinigt gäng luftslottsinkvarterade optimister som har längtat efter en DVD-release av Sergio Martinos "Island Of The Fishmen" sedan man hörde talas om "formatet". Att alltför stark optimism ofta är synonymt med ren idioti kan lätt bevisas när man fortfarande 10 år senare längtar utan att prata om det högt. Men under tiden har ju faktiskt ingenting hänt och ingen brydde sig förrän NoShame (Och nu Mya Communication.) kom på att man kanske borde släppa en kultrulle som är av så pass betydelsefull kaliber. "Island Of The Fishmen" har annars kallats för mycket - Allt från "Människojakt På Djävulsön" till "Filmen som Island Of Dr. Moreau kunde ha varit". (Och det är ju i och för sig sant. Det går säkerligen minst fem "Island Of The Fishmen" på den sunk-rullen eftersom filmbolaget sabbade den duktigt.) Och så hette den ju även "Something Waits In The Dark" och "Screamers" vid ett tillfälle när Roger Corman och New World Pictures-- Nej, fy fan - Det är ungefär så vedervärdigt att jag inte ens klarar av att redogöra för det. Jag säger bara att: Om man inte kan låta en fin och färdig film existera i sitt befintliga skick utan att klippa in sina egna sekvenser, så har man verkligen inte i branschen att göra. (Det tog några år innan de märkte att det fanns något genomgående och grundligt pissigt med hela idén.)

Men här och var läser man borderline-sågningar av själva DVD-releasen. Inte så att den egentligen är märkbart undermålig på något sätt, utan för att det är Mya Communication som har släppt den. Ingenting är ju enligt "konsumenterna" bra med deras släpp längre efter att de klantade sig med "Four Flies On Grey Velvet" tidigare i år. För det har ju aldrig hänt tidigare att ett bolag har påstått att deras film är oklippt medan den inte är det. (Anchor Bay fick inte i närheten lika mycket skit för "Tenebrae", t.ex.) Men hur som helst kommer inte "Island Of The Fishmen" undan sådant som omärkt hade passerat under radarn om den hade släppts av något annat bolag. (Lite mer om detta lite längre ned.) Visst kan det vara så att man har längtat så mycket efter en viss film att man blundar för allt det dåliga. (Ja, eller "inte blundar för det som faktiskt är bra"?!) Sådan subjektiv oprofessionalism kanske man kan förvänta sig av en sajt som kallar sig för "En kärleksförklaring till Europeisk kult- och skräckfilm", men ingen ska fan ta mig påstå att diverse VHS-släpp på något sätt är bättre eller "kultigare" än Myas färska DVD. Eller att bootlegs är "sämre än ingenting". Grejen är den att så gott som alla releaser från Mya har blivit offer för selektiv kritik, sväljande av döda elefanter och silande av Karibiska mygg. Precis som de riktigt bra sajterna där ute ("DVD Drive-In" och "10,000 Bullets", t.ex.) påstår, så är det inga allvarligare fel med bilden. Cinemascope-formatet sitter som två knogar i ögat och bilden är givetvis anamorfisk.

Nej, filmen ser fortfarande inte som den är gjord på 2000-talet och den är fortfarande ingen mångmiljondollar-produktion. Originalnegativen som Mya har gjort överföringen från har inte helt oväntat ådragit sig en del skador på 30 år. Men ändå ser man väldigt lite av dessa skador genom hela filmen. Det man märker av (Precis som i väldigt, väldigt många releaser som skulle ta två veckor att lista.) är lite urblekta färger i några scener, lite komprimerings-problem och att bilden någon enstaka gång hackar till i säkert en femtedels sekund.

Mya presenterar i vilket fall en oklippt version av filmen (Även om det direkt inte finns något att censurera.), och den har original-ljudspåret i behåll. Tyvärr saknas engelska subtitles (Fan.), så om man inte kan italienska så får man dras med dubbningen som... Låter som just det också. (Det italienska spåret är bättre på alla sätt och vis.)

Nu är det visst lite längre ned så då är det dags att ta upp fler saker som Myas "Island Of The Fishmen" har fått kritik för. Och det är att de inte tog med New World Pictures "alternativa" scener...

*stirrar som en fågelholk i en kvart*

Näeee...? Och... Vem i helvete bryr sig, ärligt talat? Releasen ska snarare ha pluspoäng för att den skiten inte nämns överhuvudtaget. (Trailern med "People turning inside out" är inte med heller som tur är.) Plus att de här "beryktade" scenerna inte är "alternativa" till själva filmen - Lika lite som ett par Super 8-filmer inspelade under en fisketur på Mjörn 1977 är alternativa scener till "Jaws". (Sedan är det inte Myas fel om ett gäng gnidiga pissråttor sitter och trycker på rättigheterna i 50 år.) Snart kommer väl någon och gnäller för att inledningen är med trots att den saknades i den tyska T.V.-versionen.

Extramaterialet sträcker sig till originaltrailern och ett fint litet fotogalleri med produktionsbilder och ett par läckra posters.

Mya Communication ska ha en redig eloge för att de ens brydde sig att släppa filmen nu när NoShames italienska utgåva har blivit så relativt sur att få tag på. (Det lär inte finnas någon tryckande efterfrågan efter en ny-release.) Och under de här omständigheterna är det "bra nog".

Bra. Nog.

   

PRESENTATION :


  

VIDEO :


 
  

AUDIO :


  

EXTRAS :


 
  

PRISVÄRDE :


   
 
 

KÄLLA (FILM) : 80%
KÄLLA (MEDIA) : 82%

 
 

UPPLÖSNING : 84%
DEFINITION : 87%
ÖVERFÖRING : 95%
KOMPRIMERING : 72%

 
 

DYNAMIK : 77%
OMFÅNG : 89%
BALANS : 93%
KVALITET : 87%

 
 
Det här kan ju vara en av Mya Communications bättre releaser.