Suspiria


• Anchor Bay Entertainment •
 
 
 
 

I N F O

 

 
  


UTGIVNINGSÅR:

• 2001


REGION:

• 0 (NTSC)


RATIO:

• 2,35:1 (Anamorfisk / 16:9)


SPELTID:

• 99 min.


LJUD:

5.1 EX (Engelska)
6.1 (Engelska)
Stereo 2.0 (Italienska)
Stereo 2.0 (Franska)


EXTRAS:

• Biotrailers
• T.V. Spots
• Radio Spots
• Musikvideo
• Fotogalleri
• Dokumentär : Suspiria 25h Anniversary
• Soundtrack CD


PUBLICERAD:

• 7 Juni 2004 - 20:38:47 


 

Ö V R I G T

 
 
RELATERADE ARTIKLAR:
• RECENSION:
I. Suspiria
• DVD MINI-RECENSIONER:
II. Anchor Bay Entertainment
• BD RECENSIONER:
III. Nouveaux Pictures
• MEDIAGLUTT:
IV. DVD Vs. DVD » Suspiria : Anchor Bay U.K. Vs. Anchor Bay Entertainment
V. DVD Vs. DVD » Suspiria : Atlantic Film Vs. Anchor Bay Entertainment


 


 
 

Anchor Bay gav oss den enda anledningen man behövde för att skaffa en DVD-spelare - "Suspiria". Och de släppte t.o.m. två utgåvor - En "vanlig" och en 3 skivors Limited Edition i 60.000 exemplar.

På den första skivan ligger det mesta och det är denna som utgör den vanliga utgåvan - Filmen helt oklippt / ocensurerad i Widescreen 2,35:1 och med perfekt, anamorfisk bild. Anchor Bay U.K. släppte även samma version i PAL, vilken har aningen klarare och bättre bild än NTSC varianten. Tyvärr saknar U.K. utgåvan dokumentären som finns i "Limited Edition".

För ljudet kan man kan välja mellan fyra olika spår - Dolby Digital 5.1 EX, 6.1. DTS-ES, och Dolby Stereo 2.0. (Surround) på franska eller italienska. Tyvärr finns det inget kommentarspår, men detta kompenseras mer än väl av innehållet på den andra skivan. Ett par trailers, T.V. spots, radio spots och musikvideon "Daemonia" av Goblin (Som är en riktigt cool remix på titellåten.) får man också på köpet. Som grädden på moset (Äckligt, men det är väl så man säger?) finns en "Stills Gallery" med närmare 100 (!) bilder. Men så nära maxpoäng man kan komma blir det för bild och ljud (Ett av original-ljudspåren var i "4-Track Stereo", men just den lyser med sin frånvaro.) - Det är så här filmen var tänkt att ses. Så... Maxpoäng!

Andra skivan tillägnas helt och hållet "Suspiria - 25th Anniversary", som är en nyproducerad 52 minuter lång dokumentär om filmen. Argento själv berättar inte helt överraskande om det mesta om regin och scenografin medan Daria Nicolodi (Som kom på storyn och hjälpte Argento att skriva manuset.) berättar att "The Three Mothers" trilogin än så länge är oavslutad och att bara hon vet hur den kommer att sluta. (Trevligt... Vågar man ens hoppas på del tre?) Det bästa är ändå hur skådespelarna Jessica Harper, Stefania Casini (Sarah), Udo Kier (Stor Hollywood-skådis nu för tiden.), fotografen Luciano Tovoli, och bandet Goblin berättar om hur mycket de älskar filmen (Ofta brukar det ju vara lite si och så med det.) och samtliga har bara intressanta och roliga saker att förtälja. Tovoli redogör t.o.m. för hur Technicolors 3-lagers färgfilm fungerar och hur det påverkade filmens "look". Tekniska begränsningar gjorde sedan att "Suspiria" på VHS visuellt blev likblek i jämförelse.

Vissa har här anklagat Anchor Bay för att vara fula eftersom de inte klämde in dokumentären på samma skiva som filmen, men, det hade enbart kunnat ske på bekostnad av, valfri lägre makt förbjude, filmens bild eller ljudkvalitet. Så Anchor Bay gjorde helt rätt.

Den tredje och sista skivan är Goblins originalsoundtrack (CD) i all sin glans. (Med 11 spår.)

Medföljer gör också 9 s.k. Lobby Cards och ett 32-sidigt häfte med en introduktion till Argentos filmer av Scott Michael Bosco, en artikel av Travis Crawford som handlar om just "Suspiria" samt en lång intervju med aktrisen Jessica Harper. Lysande.

"Suspiria" har genom åren existerat i femtioelva olika versioner, antingen helt sönderklippta och / eller i Fullscreen. VHS-utgåvorna har varit mediokra på sin höjd, laserdiskarna aningen bättre, och medan man ju ofta läst om hur bländande vacker "Suspiria" är på vita duken och sedan fått veta hur DVD äntligen kommer att kunna återspegla allt det vackra i T.V.-rutan, så visade sig exempelvis Nouveauxs DVD-version vara den fetaste grisen i säcken av dem alla. Anchor Bay sätter härmed punkt med den definitiva releasen och höjer samtidigt ribban ännu mer.

   

PRESENTATION :


  

VIDEO :


 
  

AUDIO :


  

EXTRAS :


 
  

PRISVÄRDE :


   
 
 

KÄLLA (FILM) : 98%
KÄLLA (MEDIA) : 100%

 
 

UPPLÖSNING : 97%
DEFINITION : 100%
ÖVERFÖRING : 100%
KOMPRIMERING : 99%

 
 

DYNAMIK : 100%
OMFÅNG : 99%
BALANS : 94%
KVALITET : 97%

 
 
En odiskutabelt standardsättande utgåva.