Kulturklassiker » The Exorcist (1973 Vs. 2000)


• « « « r e t r o •
 
 
 
 

I N F O

 

 
  

PUBLICERAD:

• 30 Juli 2006 


 

Ö V R I G T

 
 
RETRO:


 


 
 

Var "The Exorcist - The Version You´ve Never Seen" bara ett sätt att tjäna mer pengar på film som redan dragit in drivor med dinero? Naturligtvis inte. Nu så hör det inte till vanligheterna att en film tas emot så väl av publiken efter att man gjort en massa förändringar i den. Men det är en lite annorlunda sits den här gången i och med att det är versionen som William Peter Blatty ville visa. Och självklart - Ett sånt tillfälle missas inte av folket som har möjligheterna att förbättra bild och ljud i en film.

Men det är den ursprungliga versionen från 1973 som är den egentliga "Director´s Cut" och som skrämde slag på människor under 27 år innan "The Version You´ve Never Seen" dök upp. Ifall man har nu tagit till sig den nya versionen, så är det inte säkert att den gamla kommer att snurra i DVD-spelaren lika ofta då 11 minuter ändå är 11 minuter. Tack vare DVD:ns ingång på marknaden runt 1998 släppte Warner först om filmen i samband med dess 25-årsjubileum - D.v.s. två år innan den nya versionen gick upp på bio.

Än idag är "25th Anniversary Special Edition" en demoniskt fin DVD med riktigt bra Extras. Är man korkad nog att räkna bort "The Fear Of God"-dokumentären, finns alltid två kommentarspår (Ett och ett halvt egentligen.) av Friedkin och Blatty (Blatty slutar prata ungefär efter en timme, och de följande 10 minuterna består av ljudeffektstesterna som användes för Regans demoniska röst.), storyboards, trailers, T.V. spots och lite annat, men det är fortfarande dokumentären som sparkar flest antal arslen av allt. För "The Version You´ve Never Seen" har det inte kommit någon lika fullmatad release eller "Special Edition" - Ännu.

UPPDATERING: 10/10-2006 släpper Warner en 6-skivors box med alla filmer. (Och möjligen en hel del bonusmaterial.)

Men 2001 fick även vi i Sverige se filmen på SFs biografer och som sagt - 11 minuter gör mycket i en film. Därför är skillnaden mellan de två versionerna, om inte lika stor som mellan natt och dag, så ändå för stor att man inte ska märka någon större skillnad i tempo och atmosfär. Hur skiljer sig då "The Version You´ve Never Seen" från den första bioversionen?

Här är en kort beskrivning över de nya scenerna i 2000 års version:

1. Innan förtexterna visas MacNeils hus tillsammans med en närbild på statyn av jungfru Maria som sedan skändas.

2. Efter att prästen kommer till kyrkan och ser den skändade statyn kommer den första scenen som klipptes bort i originalversionen:

Regan ligger på en brits och stirrar ut i tomma intet. Demonansiktet syns i bild för första gången av fem. (Till skillnad från två i originalversionen.) När doktor Klein undersöker Regan blir hon något irriterad när han testar hennes känsel ("I don´t feel anything."), sedan förbannad när han mäter hennes temperatur ("I don´t want it!"). Regan går också omkring som en zombie, gör konstiga läten och sjunker ned på golvet.

3. När Chris pratar med doktorn säger han bl.a. att Regan lider av depression (P.g.a. skilsmässan.) och att hon svär. När Chris frågar vad hon sa exakt säger han: "Specifically, Mrs. MacNeil, she adviced me to keep my fingers away from her-- Goddamned cunt."

4. Scenen där Chris kommer hem och när ljuset slocknar : Precis när ljuset tänds igen syns demonansiktet i spisfläkten. När Chris går in i Regans rum får man se en halv sekunds närbild av Pazuzu-statyns huvud just när Chris öppnar dörren. När hon sedan lämnar rummet får man se en helbild av en staty (Samma som Merrin stirrar på i början.) som tonar fram till vänster om dörren.

5. Direkt efter att Chris och Sharon får veta att Burke är död (Och när Chuck gått ut.) kommer Regan krypande nedför trappan som en Tarantel - I brygga och med huvudet nedåt. En närbild visar också hur blod rinner ur munnen på henne när hon vrålar.

6. Regans ansikte morphas till demonansiktet precis innan hon hugger tag i hypnotisörens skrev.

7. Karras lyssnar på en tonband där Regan pratar till sin pappa. (Detta händer precis innan Karras är i kyrkan.)

8. Sharon lyssnar på radion med öronsnäcka för att slippa höra ljuden från övervåningen. Merrin ber till Gud innan Chris bjuder honom på kaffe. Hon frågar om han vill ha lite konjak i. Merrin säger: "My doctor says I shouldn´t, but thank God my will is weak."

9. Efter denna scen gör sig Karras och Merrin redo. Innan de går in i Regans rum frågar Merrin Chris vad Regans andranamn är. Chris säger att det är Theresa varpå Merrin svarar: "What a lovely name."

10. Dialog mellan Karras och Merrin när de sitter i trappan (D.v.s. innan "Excuse me, Damien."). Karras undrar: "Why this girl? It doesn´t make sense.". Merrin svarar att det nog är meningen att de ska känna förtvivlan och att de ska se sig själva som fula och djuriska.

11. I badrummet : Merrin känner sig extremt dålig och tar ett piller.

12. När demonen tar över Karras kropp har morph-effekten förbättrats när besattheten "släpper" precis innan Karras kastar sig ut genom fönstret. (Karras ser också sin döda mors ansikte när han tittar upp mot fönstret.)

13. Chris räcker över medaljongen till Dyer. I bioversionen behåller han den, men i "Director´s Cut" ger han den tillbaks till Chris. När bilen åker iväg vinkar Regan åt Dyer som vinkar tillbaks.

14. Efter att Dyer tittat nedför trappan kommer Kinderman till huset. (Originalversionen slutar precis när Dyer vänder sig bort från trappan.) Dyer säger att han missade dem just. Kinderman frågar hur flickan mådde och Dyer säger att hon verkade vara okej. Kinderman säger att det är viktigt. De skakar hand och skiljs åt innan Kinderman frågar ifall Dyer vill gå på bio och se "Wuthering Heights". Dyer säger att han har sett den. De går iväg för att äta lunch. Filmen slutar exakt som den börjar, d.v.s. med en bild på MacNeils hus.

Två snuttar saknas dock i "The Version You´ve Never Seen":

1. När Chris pratar i telefon och försöker få tag på Regans pappa i Europa : Repliken "I´ve been on this fucking line for 20 minutes!" utgår i slutet av scenen.

2. På festen : Man får aldrig se Regan skratta tillsammans med gästerna.

Men det här är ändå ingenting jämfört med vad man missar i den "nya" versionen. I mitt tycke blev en perfekt skräckfilm aningen bortom perfekt. Hur man nu ens kan resonera så...