The Sound Of Love & Death : The Very Best Of Stelvio Cipriani


• Soundtrack •
 
 
 
 

I N F O

 

 
  

PUBLICERAD:

• 16 Juli 2006 


 

Ö V R I G T

 
 
SOUNDTRACK:
1. Nekromantik + Nekromantik 2
2. Perversion Story
3. Getting Down With Black Emanuelle : Volume I + II
4. Demons
5. La Morte Vivante
6. Suspiria


 


 
 

"The Sound Of Love & Death : The Very Best Of Stelvio Cipriani" får man på köpet när man köper "The Luciano Ercoli Death Box Set", men den borde verkligen börja säljas separat också så att den sprids.

"Papaya" drar igång denna omedelbart charmiga "The Very Best Of"-CD. Det är en soft och vacker melodi från Luciano Ercolis "La Polizia Ha Le Mani Legate" (Alias "The Police Can´t Move".) från 1974 och sätter i stort sett stämningen för resten av skivan.

Låt nr. två är den elva (!) minuter långa sviten från Stelvio Massis "Mark Il Poliziotto" och jajamän, det är funkig "snut"-musik när den är som bäst. Det är bara så att man vill odla en mustasch som ser ut som ett marsvin som har bosatt sig på överläppen, dra på sig ett par utsvängda brallor och gå ut på stan och panga skurkar.

"Alfredo, Salomone E Il Grimaldello" från Pasquale Festa Campaniles "Cara Sposa" är åter en munter trudelutt i vals- och sambatakt. Den är ljusår från att vara i närheten av "vacker" och den är på tok för harmlös för min smak. (Det är tur att den tar slut efter bara 2.41.)

"Love Theme" från "L´Ispettiore Anticrimine" är däremot ett bevis på hur svidande vacker musik Cipriani kan skriva i sina bästa stunder. Ett riktigt fint "sitta och se på solnedgången med världens vackraste kvinna vilande i ens armar"-stycke...

Sedan är det dags att ta på knogjärnen igen och börja spöa ligister och kidnappare. "La Polizia Sta A Guardare" från Roberto Infascelli film med samma namn är lite mer ödesmättad och med lite benhård "Åt-helvete-med-alla-och-inte-ett-skit-att-förlora"-känsla.

Och så har vi "St. Michel" från Luigi Cozzis "Dedicato A Una Stella". Ännu en lugn bit som nog en dålig dag vid fel tillfälle skulle låta ganska så deprimerande.

"La Polizia Chiede Aiuto (Chase)" är från Massimo Dallamanos Giallo som är känd som "The Police Want Help" och "What Have They Done To Your Daughters?" och det är en okomplicerad, halvsnabb och trevlig låt.

"Un Regalo Per Pasqualino" är ännu ett stycke från "Cara Sposa" och... Vi säger så här - Jag kommer nog aldrig att köpa soundtracket till den filmen om jag inte hittar det på vinyl någonstans för tjugolappen. (Vilket skulle vara jäkligt kul som kuriosa om inget annat.)

Melodin i "Emily´s Studio (New Edit)" påminner om någon annan låt, men jag kan för allt i världen inte komma på vilken. Den är i alla fall från Massimo Dallamanos "Il Medaglione Insanguinato" med den coola "When Satan Goes Wild - Watch out for the... NIGHT CHILD."-taglinen.

Nästa bit är titellåten från "What Have They Done To Your Daughters?", vilken är riktigt trevlig och enkel. Mer kan man egentligen inte säga om den, mer än att var och varannan låt hittills har haft potential att fastna på hjärnan som superlim. Därefter kommer en riktig discorökare - "Masquerade" från "Nightmare City"...! Helt vansinnig är den naturligtvis och den sticker verkligen ut bland de övriga 17 låtarna.

Den rätt så flummiga titellåten från Maurizio Lucidi "Due Cuori E Uni Cappella" står på tur, följd av "Chase" från "La Polizia Ha Le Mani Legate" (Som verkar ha ett kanonbra soundtrack annars.) och i sin tur följd av ännu en kort bit från "Dedicato A Una Stella" vid namn "Sotto I Ponti Di Parigi". På dryga minuten hinner den vara både glad och sorglig. (Soundtracket till mano-depression?)

Sedan har vi "Astaroth" från "Malocchio", vilken inte är direkt märkvärdig, men den leder till ytterligare en låt från "La Polizia Ha Le Mani Legate" med tillägget "Investigation" inom parentes. Den här är lite mer lågmäld, men riktigt nice för det.

Näst sist kommer "Turning Point" - Ännu ett stycke från "La Polizia Sta A Guardare". Även denna melodi kan sammanfattas med orden avspänd, melodisk och tidstypisk. "Bloody Love" från "Malocchio" avslutar skivan i samma oförskämt låga tryckar-tempo.

"The Sound Of Love & Death" har egentligen ingen röd tråd fast var och varannan låt kommer från filmer gjorda på 70-talet, utan det är bara en skiva som visar vilken typ av filmmusik Stelvio Cipriani är bäst på att skriva. Den enda kopplingen till Giallo- och skräckgenren är just "What Have They Done To Your Daughters?" och "Nightmare City".

Personligen kommer jag inte att limma fast luckan till CD-spelaren med den här skivan i, men den är helt enkelt trevlig (Och ibland för trevlig.) på något sätt - Ett starkt avtryck från den tidens soundtracks helt enkelt. Jag kan tänka mig att fans av Gialli fått s.k. "Acquired Taste" för den här typen av musik. (Om man nu inte uppskattade den från början.)

TRACKLISTA:

1. Papaya

2. Mark Il Poliziotto

3. Alfredo, Salomone E Il Grimaldello

4. Love Theme

5. La Polizia Sta A Guardare (Titles)

6. St. Michel

7. La Polizia Chiede Aiuto (Chase)

8. Un Regalo Per Pasqualino

9. Emily´s Studio (New Edit)

10. La Polizia Chiede Aiuto (Titles)

11. Masquerade

12. Due Cuori E Uni Cappella (Titles)

13. La Polizia Ha Le Mani Legate (Chase)

14. Sotto I Ponti Di Parigi

15. Astaroth

16. La Polizia Ha Le Mani Legate (Investigation)

17. Turning Point

18. Bloody Love

(Total speltid : 58.07)