Suspiria


• Soundtrack •
 
 
 
 

I N F O

 

 
  

PUBLICERAD:

• 16 Juli 2006 


 

Ö V R I G T

 
 
SOUNDTRACK:
1. Nekromantik + Nekromantik 2
2. Perversion Story
3. Getting Down With Black Emanuelle : Volume I + II
4. Demons
5. La Morte Vivante
6. The Sound Of Love & Death : The Very Best Of Stelvio Cipriani


 


 
 

Detta är kanske ett av de mest gastkramande soundtracken som någonsin gjorts för en skräckfilm. (Eller film överhuvudtaget.) Och sådant har en tendens att bli ett bands mest erkända verk - I det här fallet Goblin. Det börjar så klart med "Suspiria" - Ringlande, otäck och hypnotisk så det skriker om det och den hinner innehålla flera olika delar fast den inte är direkt über-lång. (6 min.)

"Witch" är kanske den mest psykotiska låten av dem allihop - Galna och gälla skrik, udda instrument, en märklig, ekande rytm (Som låter som någon piskar ett oljefat med ett tunt, ihåligt plaströr.) samt de kusliga körerna som bryter in då och då. Perfekt för att skrämma slag på grannarna. (Och sig själv!)

"Opening To The Sighs" är bara en kort snutt som leder till... "Sighs". Och det fortsätter givetvis i samma anda som det börjat - Monotont och genuint creepy med lite akustiska gitarrer, en kör samt skrik och viskningar i bakgrunden från människor som inte direkt verkar må bra.

"Markos" är nästa stycke horror-musik. Även den är uppbyggd kring en extremt simpel melodislinga som ligger i bakgrunden och verkligen kryper in under skinnet på en.

"Black Forest" är mer som en progressiv rocklåt (Det kunde nästan vara något av "Rush".) och är en av favoriterna på skivan. Jag måste säga att jag formligen avskyr ljudet av sleazy saxofoner, men turligt nog kommer det ett riktigt gitarrsolo längre fram.

"Blind Concert" är också mer åt progrock hållet - Flummig och funkig, och jag vet ärligt talat inte varför den här ens är med på soundtracket. Den låter mer som något ur en 70-tals snutserie / film noir / deckare. (Över sex minuter håller den på.)

"Death Valzer" är turligt nog en tripp tillbaks till Suspirialand eftersom detta är pianostycket som Daniel spelar i filmen medan eleverna dansar.

Sedan kommer "Suspiria (Celesta & Bells)", som är titelmusiken spelad på... Celesta och klockor... Den här versionen har också en berättarröst som relaterar till filmen.

Näst sist ligger en alternativ version av "Markos". Den är... Förvillande lik den ordinarie.

Den avslutande "Suspiria (Intro)" är en kanonbra "cover" på titellåten spelad av Claudio Simonettis Metalband "Daemonia".

Ska man bara ha ett soundtrack i sin skivsamling, så är "Suspiria" en av de solklara kanditaterna. Anchor Bay Entertainment var dagens hjältar när de inkluderade den "på köpet" i sin limiterade DVD-utgåva. Då är det ju mindre chans att man missar den. Men soundtracket finns självfallet även att köpa på import i olika versioner.

TRACKSLISTA:

1. Suspiria

2. Witch

3. Opening To The Sighs

4. Sighs

5. Markos

6. Black Forest

7. Blind Concert

8. Death Valzer

9. Suspiria (Celesta & Bells)

10. Markos (Alternative Version)

11. Suspiria (Intro)

(Total speltid : 44.46)