It´s a long way to Something Scary 2


• « « « r e t r o •
 
 
 
 

I N F O

 

 
  

PUBLICERAD:

• 8 Juli 2004 


 

Ö V R I G T

 
 
RETRO:


 


 
 

Jakten på kvalitetsskräck går vidare. Det är inte tal om att man kan bli mätt på det heller.

Det rådde en fruktansvärd Horror-torka på 90-talet. Men 1998 hände något i Japan som skulle komma att förändra skräckfilmsklimatet i hela världen. Hideo Nakatas filmatisering av romanen "Ringu" skrämde en hel värld minst lika effektivt som "The Exorcist" och "Halloween" en gång gjorde. Bara inte i lika stor omfattning, tyvärr.

Den mest effektiva marknadsföringen gick inte via reklam utan via Horror-festivaler och ryktesvägen. När "Ringu" blivit en klassiker dröjde det ingen tid alls förrän det kom ett sug efter mer. Snart kom gensvaret från producenter och regissörer - Främst i Japan och Sydkorea.

(Artikeln är inte klar, och den blir aldrig klar.)

RINGU

O-ri-gi-na-let...! Helt oefterhärmlig. Ska man se japansk skräck, så är det olagligt att missa den här.

Gore Verbinskis re-make var förvisso stämningsfull, rätt snygg och tillräckligt annorlunda för att påminna om en fristående film. Men den led av samma problem som 99% av alla andra re-makes - Den är totalt onödig.

RINGU 2

En perfekt andra halva till "Ringu". Varje bit lika skräckinjagande. Följdes upp av "Ring 0 : Birthday" som även den blev helt lyckad - Bara inte lika lyckad som ettan och tvåan.

AUDITION

Takashi Miike verkar aldrig tröttna på att göra film i ett rasande tempo. Med "Audition" visade han hur alla slipstenar ska dras. En underbart grym och vidrig resa in i kliniskt ren galenskap med tillhörande maktlöshet och hopplöshet - Och en jävla massa smärta...

ICHI THE KILLER

Förmodligen Miikes mest omtalade film annars - Och inte utan orsak. Mycket sadistiskt våld och en hundraprocentig sådan i Ichis skepnad. Kollisionen med sadisten / masochisten Takihara blir... Spektakulär.

KAIRO

Från "Ringu"-fabriken och in i Windows miljö. Några japanska studenter får chansen att "träffa ett spöke" via Internet. Härlig stämning rätt igenom med många bra scener.

THE EYE

Nästan lika bra och effektiv skräck som "Ringu". En blind tjej genomgår en ögontransplantation och börjar se saker som hon kanske inte borde se. Otroligt stämningsfull.

UZUMAKI

Lysande och bisarr skräck om invånarna i en stad som sakta men säkert blir besatta av spiralmönster. Cool och udda, men undvik att se trailern först. Rekommenderas starkt.

JU-ON : THE GRUDGE

Ännu en grymt bra spökhistoria som utspelas i ett hyreshus. Helt klart "Ringu"-inspirerad men trots det lika sevärd. Missa heller inte tvåan för allt i världen.

WILD ZERO

Underbar, skruvad Splatter / komedi från Takeuchi Tetsuro. Se den och älska den.

VERSUS

Splatter-orgie av Ryuhei Kitamura som han sedan följde upp med Action / Splatter / Samuraj-rullen "Azumi". Mästerliga rullar båda två. Särskilt den sistnämnda i "Director´s Cut" version.

A TALE OF TWO SISTERS

En riktigt nervslitande upplevelse om två tonårssystrar som flyttar till ett kusligt hus med sin far och styvmor. Styvmodern är inte direkt en ängel personifierad och hennes psykiska och fysiska misshandel av de två flickorna leder till oväntade händelser som verkligen berör och ruskar om en. Med en del riktigt effektiva hoppa-till-scener, några kluriga twists och ett både tragiskt och fantastiskt manus.

En av de bästa hittills. Det samma kan sägas om:

DARK WATER

Hideo Nakatas mästerverk tillsammans med Ringu-rullarna. Psykologisk skräck när den är som allra kusligast. Lämnar en eftersmak som heter duga och gör sig påmind länge efter att man sett den.

Vi lär inte ha sett slutet på denna "New Wave Of Asian Horror" än. (2005) Även om det har kommit ett antal lågvattenmärken nu, så betyder det inte att idéerna är slut...