Slutet På VHS-Eran » Del II : Piratkopior köpes till varje pris!


• Lens Flare! : Juni 2006 •
 
 
 
 

I N F O

 

 PUBLICERAD:

• 6 Juni 2006 


 

Ö V R I G T

 
 
LENS FLARE!:
1. Fan, Det É På Riktigt » Best Worst Movie
2. Fan, Det É På Riktigt » The Real Cannibal Holocaust
3. Skitsnackaren och Halmdockan hälsar så gott
4. Fan, Det É På Riktigt » Once Upon A Time In Norway
5. Test » DVD-Reparationskit
6. Slösa bort lite tid med “The Euroslasher”
7. Gamla DVD-försäljningstrick som även är “Blu-ray”-säkrade
8. Mys-skräcken har 1000 brunögon » The Wicker Man (2006)
9. Cinemalfunctions » Alone In The Dark
10. Cinemalfunctions » House Of The Dead
11. Fan, Det É På Riktigt » Grizzly Man
12. KULT - Döden Är Bara Början
13. 63 minuter sketcher med “Studio S”
14. Slutet På VHS-Eran » Del III : 90-talet sög oavsett
15. Så stoppar vi patetiska censurivrare
16. Digital Holocaust
17. Gammal skåpfilm » Afganistan - The Last War Bus
18. Halloween : Filmtajm Djävlar Anamma!
19. Slutet På VHS-Eran » Del I : X-rental-freaksen Vs. Bootleg-svinen
20. Forskare : Skräckfilm är bra för hälsan
21. Ät skit, Antipiratbyrån!
22. Sjuk i huvudet nu?
23. 50 filmer som skrev historia
24. Läskiga Grejer - 1982 A.D.
25. Hellre oseriös än en av de där
26. Den Slutgiltiga Plagiatören
27. Insikten Om Utsikten Över Sanningarnas Fundament
28. Forbidden Forest
29. Fattiglappens Widescreen T.V.
30. Halloween : Idiotisk Trick Or Treating


 


 
 

Anta att man någon gång har turen att hitta "Bronx Warriors" i en dammig hörna på prylmarknaden. Anta att man också vill försäkra sig om att det inte är en bootleg, utan en äkta release från när det begav sig. Hur vet man om det är en piratkopia som någon försöker kränga vidare för ockerpriser? Turligt nog är detta relativt enkelt att upptäcka om man kan komma åt att kika på själva kassetten. Ibland kan man inte se det på fodralet.

Om det rör sig om 50-lappen är det väl okej. Men det gör ju inte alltid det, tyvärr.

Men här är i alla fall några livs levande exempel:


På kassetten sitter ett hologramklistermärke med bolagets logga samt en etikett med ett licens- och / eller artikelnummer. = Äkta vara!

Sådana här exemplar håvar man sällan hem via Tradera för under tvåhundra-lappen.


Kassetten har en etikett med texten: "Videoavgift betald" med ett serienummer och bolagets namn. = Äkta vara!


Hologramklistermärke både på fodralet och på kassetten. (Plus att bolagets namn är det samma både på kassetten och fodralet.) = Äkta vara!


Ett 180-band som man spelat in två filmer på "till priset av en". Ingen etikett på kassetten. Vad är ordet vi söker?


Ett helt omärkt band (I detta fall "The House On The Edge Of The Park.) med en rätt så intetsägande etikett. Insticket avslöjar att distributören är Sunrise Tapes, men V.D.N. säger inte ett skit. Kassetten kan lika gärna innehålla våldsporr. = Bootleg! (Som borde kosta mindre än en 60 grams varmkorv.)


En tryckt etikett på ett annars omärkt band av mindre bra kvalitet. Verkar inte helt Evert.


Samma här - Med en hemmasnickrad F.B.I. varning till råga på allt! Verkar bara lite mega-mysko på en holländsk release.


Video For Pleasure var en holländsk distributör som försvann från marknaden för bra länge sedan. Bootleggers lade vantarna på deras sortiment och började langa kopior. Kassetten inuti avslöjar att det är en kontinental och anonym "House Of Horror" som är i farten.


Samma sak råkade bolaget Prisma ut för i detta avlånga land. Fodralet till "Body Count" ser äkta ut, men kassetten inuti... Ja, du...


En skamlös variant med ett kopierat hologram. Bandet inuti är ett 180-band med Cosmos Home Entertainments etikett. Men självklart nämns bolaget inte på fodralet - Däremot hittar man R.C.V.s logga på ryggen.

Så vad gör man i dessa fall där man upptäcker att man betalat 150 spänn för mycket för en film och att någon sniken jävel indirekt stoppat pengarna rakt ned i sin egen ficka?

Skyller sig själv.

Man lär inte få tillbaks pengarna i alla fall och jag är inte helt säker på att V.D.N. har ett telefonnummer för reklamation av varor. Men man kan åtminstone lära sig av sina två dussin misstag och inte göra svinen ännu rikare. Nuförtiden måste man också öppna vissa DVD-fodral och kolla så att skivan inuti inte är en flottig jävla DVD-R med en etikett utprintad på en femhundrakronors bläckstråleskrivare. Från Lexmark.

För svinen har numera tillgång till en dator och DVD-brännare... Och de lär även dyka upp även i framtiden. Kanske står det dryga och giriga rövhålet en dag bakom disken i en tillfällig butik och säljer trasiga kassetter och skivor när lagret med repiga DVD-R skivor tagit slut.

På tal om det - Vi avslutar med en sann historia från sommaren 2004:

Det var en gång en film- och musikaffär som vi kan kalla för "Musikgiganten". (Eftersom den hette det.) De sålde mängder med nedtankad porr på DVD-R skivor med taskigt kopierade instick snodda från Internet, men de hade också ett parti vanliga spelfilmer. Det enda problemet var att de mitt i allt sålde defekta (Läs: Sönderrepade.) skivor som någon, förmodligen någon annanstans i landet, redan hade lämnat tillbaks. Dessa filmer var givetvis inte inplastade utan såldes "på rea" med en röd prislapp. (Andra filmer hade originalplasten kvar, dock. - För samma pris.)

När man då köpte en av de defekta (Läs igen: Icke inplastade.) filmerna så märkte man ju förr eller senare inte helt överraskande att skivan inte gick att spela. Men när filmen sedan skulle lämnas tillbaka gick det inte, utan då hette det att man själv "repat skivan på fyllan" och att man bara fick byta filmer som fortfarande var inplastade - Trots att skivan inte hade varit det från början. (Och i butiken låg givetvis några kvar till salu - Både inplastade och sådana utan plast.) "De" (Fast den där kuksugaren bakom disken kan få ett finskt namn så länge - Vad sägs om "Perkelen Persereikä"?) var vidare snabba med att påstå att man själv rivit av plasten trots att prislappen satt direkt (Och kvar!) på fodralet. (Sist jag testade gick det inte att sätta en prislapp under plasten.) Men skivan tog de tillbaks och man fick betala för en ny om man ville ha en. Att få den ersatt gick inte.

När sedan nästa kund köpte en likadan film - Gissa en jävla gång vilken skiva personen i fråga fick? Japp - Den repade skivan med den röda prislappen fortfarande kvar!

...Och de jävla svinen bara fortsätter att komma undan. De kommer alltid undan. Med din syrras pengar idag och dina pengar imorgon.

Fuck Off, Musikgiganten... Eller vad fan ni hette...

Jag uppmuntrar inte till snatteri, stöld, skadegörelse eller misshandel, men om du resonerar som så att ingen snor från dig ostraffat... Tja... Det är väldigt beundransvärt att göra två "fel" för att släta ut ett annat...