It´s a long way to Something Scary


• « « « r e t r o •
 
 
 
 

I N F O

 

 
  

PUBLICERAD:

• 4 Juli 2004 


 

Ö V R I G T

 
 
RETRO:


 


 
 

Jag har aldrig påstått och kommer aldrig att påstå att det inte görs bra skräckfilmer även i U.S.A. För nästan 1% av utbudet är ju otroligt bra. Men jag kommer att fortsätta påstå att när det verkligen gällde att spänna skräck, Sleaze och Splatter-musklerna så gjorde alltid Fulci, Argento, Soavi, D´amato och company det bättre än alla andra.

Fram till en viss tidpunkt, alltså. Men sedan hände absolut ingenting. Det mesta gick på sparlåga. Och mycket av det som kommit från U.S.A. på senare år är t.o.m. sämre än ingenting. Med en lite sundare utsikt över 90-talet, nu när Japan och Sydkorea är de välförtjänta herrarna på skräckfilms-täppan, kan man lättare se hur det gick från "Evil Dead 2" och, för all del, "Sleepaway Camp" till "Scream 3" och dyng-oceanen innehållande de sämsta C-filmerna det är vetenskapligt möjligt att spela in med en kamera. Och som inte lyckas skrämma en det allra minsta. Skyll på "Full Moon Entertainment", för det är delvis deras fel.

Nej (Eller jo!), förresten... Det är kanske en ännu bättre idé att kolla på vilka kvalitetsfilmer som gjorts i det stora landet i väst sedan förfallet började 1985 med "Return Of The Living Dead". Den kan möjligen få passera som en schysst kultfilm med lite hjärta och hjärna, men absolut inte ett uns mer. Något mästerverk är det inte fråga om och ställd mot Romeros "Day Of The Dead" är det en poänglös film.

Totalt oförlåtligt är däremot hur det gick med "Hellraiser"-serien när jänkarna tog över och ville fortsätta mjölka konceptet. Från två stenhårda, geniuna horror-klassiker till fyra-fem mer eller mindre mediokra och omedelbart förglömliga rysare som knappt har lyckats behålla sina fans genom åren.

Men vad har vi sett för riktigt, riktigt bra horror från Nordamerika sedan början av 90-talet?

ARMY OF DARKNESS

Kom igen - Avslutningen på "Evil Dead"-trilogin...! ´Nuff said... Sedan kan man säga vad man vill om Raimi och hans turer i Ho--[CENSUR!].

STIR OF ECHOES

En thriller med övernaturliga inslag som faktiskt fungerar. Det finns spänning från början till slut och storyn är riktigt smart. Tyvärr blev filmen anklagad för att vara en kopia av "The Sixth Sense". Som kom efter "Stir Of Echoes". Vad tokigt det kan bli.

SLEEPY HOLLOW

Tim Burton har alltid gjort bra filmer, även när han försöker sig på skräck och flörtar med Splatter-rullar. Den här är till råga på allt otroligt vacker att titta på.

JEEPERS CREEPERS

Någon kanske för hur många hundra tusen kronor man måste röka Crack för att lista den här som en bra rulle.

För egen del kommer jag inte ifrån det lilla krux att i en tid när skräckfilmer inte får skrämmas längre kommer äntligen en som är rätt elak - Precis som "A Nightmare On Elm Street" var 1984. Storyn må vara ologisk, men det är utförandet och atmosfären som är filmens styrka. Och inget lyckliga slut heller. Och, inte att förglömma, en frisk fläkt i form av total avsaknad av humor. Just så här kändes skräckfilmer för inte så jättelänge sedan. Minns ni det?

MAY

Det här kom verkligen både som en blixt från en klar himmel och ett gäng friska fläktar på samma gång. Lucky McKees bottenlöst sorgliga skräckfilm kryddad med en hel del galghumor räknar jag redan till en kultklassiker fast den i skrivande stund bara är 2 år gammal. Se den utan att tveka om ni har missat den.

SESSION 9

Ett nedlagt mentalsjukhus ska asbestsaneras. En grupp män kommer dit för att göra jobbet under tidspress. Olidligt spännande och smarta twists på storyn. Brad Anderson gjorde även den lysande "The Machinist".

DONNIE DARKO

Kanske fel att lista den här som en skräckfilm, men den är så genialisk och bra att den kan nämnas så fort chansen ges. Sedan så har den övernaturliga inslag och en del scener som skulle platsa i vilken skräckfilm som helst. Underbart. (Skaffa även den ännu bättre Director´s Cut av detta mästerverk.)

GINGER SNAPS

Lite varulvs-Horror från Kanada. Riktigt schysst och definitivt en sevärd film att prioritera högt. Särskilt om man redan har sett "Dog Soldiers". (Fast den sistnämnda är ju flera dimensioner bättre på alla sätt.)

JEEPERS CREEPERS 2

Så tar vi fram den noggrant testade Crack-pipan igen... Verkar som om alla avskyr den här mer eller mindre helhjärtat medan jag måste säga att den hade något speciellt - Själva monstret! Personerna i filmen (Ett gäng totalt osympatiska ungdomar med möjligen ett undantag.) kunde man inte bryr sig mindre om om man så försökte... Men monstret är coolt och verkligen ett... Monster!

HOUSE OF 1000 CORPSES

Rob Zombies underskattade hyllning till klassikerna - Speciellt Motorsågsmassakern. Tyvärr kom den inte helskinnad ut till allmänheten, men man kan hoppas att den oklippta versionen släpps någon gång. Zombies film är redan i R-rated version ovanligt elak - Och det non-stop... Ända tills Robban lägger i överväxeln och bränner på med lite till. En redan klassisk "Älska eller Hata"-film. Jag ställer väl mig någonstans i mitten. Medan man får ge Rob Zombie credit för sitt hårda arbete, så sa själva filmen inte speciellt mycket eftersom den just kändes som... En enda lång hyllning.

FREDDY VS. JASON

För all del - Man kan inte förbise att skräckfilmsvärldens två hårdingar äntligen fått chansen att drabba samman i en showdown. Att det sedan var Hong Kong-action veteranen Ronny Yu som anlitades för jobbet är en annan sak - Kanske fanns det ingen som kunde få ordning på bataljerna annars. För det är det enda som är riktigt intressant och välgjort i filmen.

BUBBA HO-TEP

The King of Rock ´n Roll Vs. The King of the Dead. Bruce Campbell i sin livs roll. Strålande bra, tragisk och komisk skräck / drama av Don "Phantasm" Coscarelli.

THE BLAIR WITCH PROJECT

Då, 1999, kändes det här som den enda riktigt nytänkande skräckfilmen från U.S.A. på väldigt länge. Den kräver dock en hel del av tittaren. Som fantasi exempelvis. Vilket exkluderar MTV-generationen och de som är totalt efterblivna.

SAW

En riktigt elak rysare som samtidigt lyckas med konststycket att vara en ganska så trevlig Gore-rulle. Med en riktigt tajt story på köpet...!

Ytterst ovanligt.

CONSTANTINE

Underskattad - Som fan. Den må vara för otrogen Hellblazer-serien som den bygger på och den kanske är mer bisarr och annorlunda än vad "alla" är vana vid. Men gör dig själv en tjänst och se den i alla fall.

...

Nu så kan man ju alltid börja undra vad det är man har missat på vägen... Så jag tar och avrundar och uppdaterar lite allteftersom. (Den önskade, dock inte säkert märkbara, effekten blir väl att det ser ut som om man tänkte på "det mesta" från första början.)

Men hur man än lägger upp det, så måste man tyvärr inse att det är väldigt långt mellan topp-rullarna.