Ät skit, Antipiratbyrån!


• Lens Flare! : Februari 2006 •
 
 
 
 

I N F O

 

 PUBLICERAD:

• 15 Februari 2006 


 

Ö V R I G T

 
 
LENS FLARE!:
1. Fan, Det É På Riktigt » Best Worst Movie
2. Fan, Det É På Riktigt » The Real Cannibal Holocaust
3. Skitsnackaren och Halmdockan hälsar så gott
4. Fan, Det É På Riktigt » Once Upon A Time In Norway
5. Test » DVD-Reparationskit
6. Slösa bort lite tid med “The Euroslasher”
7. Gamla DVD-försäljningstrick som även är “Blu-ray”-säkrade
8. Mys-skräcken har 1000 brunögon » The Wicker Man (2006)
9. Cinemalfunctions » Alone In The Dark
10. Cinemalfunctions » House Of The Dead
11. Fan, Det É På Riktigt » Grizzly Man
12. KULT - Döden Är Bara Början
13. 63 minuter sketcher med “Studio S”
14. Slutet På VHS-Eran » Del III : 90-talet sög oavsett
15. Så stoppar vi patetiska censurivrare
16. Digital Holocaust
17. Gammal skåpfilm » Afganistan - The Last War Bus
18. Halloween : Filmtajm Djävlar Anamma!
19. Slutet På VHS-Eran » Del II : Piratkopior köpes till varje pris!
20. Slutet På VHS-Eran » Del I : X-rental-freaksen Vs. Bootleg-svinen
21. Forskare : Skräckfilm är bra för hälsan
22. Sjuk i huvudet nu?
23. 50 filmer som skrev historia
24. Läskiga Grejer - 1982 A.D.
25. Hellre oseriös än en av de där
26. Den Slutgiltiga Plagiatören
27. Insikten Om Utsikten Över Sanningarnas Fundament
28. Forbidden Forest
29. Fattiglappens Widescreen T.V.
30. Halloween : Idiotisk Trick Or Treating


 


 
 

Det gnälls ständigt över hur musik- och filmindustrin förlorar en massa pengar p.g.a. den hemska nedladdningen. Vems pengar, exakt?

Vi får anta att det finns någon som tycker att musik och film är "en riktigt najs grej". Den här personen laddar möjligen ned en och annan skiva för att se vad som antingen är bra, djävulskt bra eller totalt oemotståndligt. Är det skit, så är det - Nämnda person hade inte köpt skivan i vilket fall. Samma person vet också det som alla vet - Att en CD eller film i MP3- resp. DivX-format inte är lika bra som ett original. Och visst har man laglig rätt att testa en produkt innan man köper den. Men försök att gå till en DVD-butik och säga: "Nej, den här “Attack Monster II” var en riktig skit-rulle och jag ska ha tillbaks mina pengar...! Nu, ungefär...!"

Tänk sedan på alla grisar i säcken som man har köpt av olika anledningar. (Alla vet också att man aldrig ska lita på filmrecensenter. Hittar man någon man vanligtvis håller med, så kan man ju lättare ta till sig hans / hennes rekommendationer. Men inte annars.) Så det är svårt som det är redan. Till slut återstår bara att ladda ned filmen och... Kolla själv! Är den då ruskigt bra, så är det svårt att nöja sig med en pixlig Telesync med ryska subtitles.

Sedan så finns det så klart ett annat scenario - Vi säger att Olle tankar ned precis allt och lite till. "Går det att tanka ned, så är det bra grejer." är hans motto. Datorn hemma står på dygnet runt och laddar ned filer med 8 MBits hastighet, vilket en kungligt bra dag betyder att det går ca. 700 kb/s. = Drygt 15 min. för en film i DivX / Xvid-format och ca. två timmar för en DVD ISO på 4,7 Gb. Vi antar också att kostnaden för elförbrukningen (För en dator med 350 W nätdel och som åtminstone står på flera timmar om dagen.) blir ca. 200 spänn i månaden. Och vi säger att ADSL-uppkopplingen kostar 400. Då blir det 600 spänn i månaden eller 20 kr. / dag.

Då säger vi att Olles dator slungas ut genom ett fönster på 11:e våningen och att han nu blir "tvungen" att säga upp bredbandsabonnemanget. Tror ni då att Olle använder sina 600 för att köpa, vad, 3 skivor eller 2-3 filmer? Självklart inte. Olle har aldrig köpt skivor / filmer i hela sitt liv och han tänker då inte börja nu. Men... Får industrin inte Olles pengar då heller, alltså...?! Glöm det och glöm även att du har glömt det. Någon som i stort sett tankar ned för tankandets skull lär inte helt plötsligt få selektiv smak och en liten funderare på köpet. Han resonerar inte så här: "Aj, då. Nu måste jag visst köpa 3 skivor per månad istället för att tanka ned 90." Möjligen betalar han någon kompis för att få en packe med brända MP3-skivor. (600 spänn borde ändå räcka till några stycken.)

Men i Antipiratbyråns och skiv- / filmbolagens fantasivärld blir det säkert så att Olle köper de där tre skivorna och gör de rika ännu rikare.

"Ja, oj... Nu måste vi minsann höja priserna eftersom vi säljer mindre och följaktligen förlorar mer pengar."

Jaha, så det beror inte på att "ni" har insett att CD / DVD fortfarande faktiskt säljer i allt större drivor och att mer ska mer ha? (Och hur förlorar man någon annans pengar...?!)

Vi säger då att Olle slutar tanka ned film och börjar sälja hemmagjorda smällare istället - 10 st. kostar 100 spänn och han har tillverkat 1000 st. Först säljer han bara 700 och det blir sju tusen rakt ned i fickan. Inte illa, med tanke på att allt kostade ett par hundringar att göra. Självklart gör han 1000 st. till. Nästa gång tjänar Olle dock bara fem tusen. (Men han hade alltså kunnat tjäna dubbelt så mycket.) Lite missnöjd över det här säger han sedan till sina kompisar att: "Fan, om ni bara köpte mina Internet-bomber, så skulle jag kunna sänka priset ordentligt."

KA-BOOM...! Olle råkar av en tillfällighet (Och med hjälp av lite mördande reklam.) sälja rubbet nästa gång för samma pris - Han "hann inte" sänka priset p.g.a. "omkostnader" och "oväntade utgifter". Och hans polare råkar tycka att det är kul att se saker flyga i luften... Men vid 500-kronorsgränsen, tror ni Olle tänker: "Vänta nu - Allt säljer fortare än folk hinner spränga av sig fingrarna och jag som tänkte sänka priset! Egentligen skulle jag bara tjäna fem tusen - Absolut inte mer än sju!"...?

I helvete! Han tänker givetvis omvänt och höjer snarare till 12 spänn styck eftersom folk köper bomberna oavsett. Och så tjänar den gnidiga jäveln tolv tusen istället för tio.

Sänker priset... Jo, säkert...! Ingen är så korkad, men det har allt funnits några som påstått detta utan att börja skratta. (Minns ni spelen till Commodores Amiga-dator? Ingen med självrespekt köpte originalspel eftersom effekten var den samma som att bli rånad och sedan lurad.)

Det brukar även heta att "Piratkopiering är stöld."... Till skillnad från att gå in i en affär och plocka på sig lite skivor och traska ut då, eller? Nej, jävla idioter, piratkopiering är just det ordet betyder - Kopiering. Ifall någon åker till Louvren, tar ett foto av Venus De Milo och återskapar en bild som ser exakt ut som originalet, så blir det inte stöld för det. Det blir en kopia.

(Och förresten - Vem blir mer motiverad att köpa DVD:er när var och varannan skiva förpestas av någon trailer som varnar för piratkopiering? Tror de att piratkopierare kommer att se dem, än mindre ta dem till sig? Skrattretande.)

Nej, fortsätt att tanka ned så mycket som känns bra - Annars säljer de ju vad skit som helst till er. Gillar ni verket och tycker att konstnären förtjänar lite av dina pengar, så är det bara fint. Då har det ju definitivt något personligt värde också. Om inte - Nej, då skulle ju inte konstnären få dina pengar i alla fall.

"Fy fan, vilken misär. Ingen köper “Attack Monster II”... Det måste väl ändå vara bredbandsuppkopplingarnas fel...? Höj priset! Kostar den 239 istället för 199, så... Får vi in pengarna snabbare om inget annat...!"

Piratkopiering genererar pengar. Inte astronomiska summor kanske... Men i vilket fall tar det inte död på industrin - Inte då, inte nu och inte sedan. Trots allt gnäll släpps det fortfarande nya skivor och filmer.