Vart är allt blod?!


• « « « r e t r o •
 
 
 
 

I N F O

 

 
  

PUBLICERAD:

• 12 Februari 2006 


 

Ö V R I G T

 
 
RETRO:


 


 
 

Det är 1988 - Videobandspelaren har kommit för att stanna ett bra tag och många har redan skaffat en. Olle, Slatko och Pekka är 15 år vilket betyder att de får hyra vilka filmer som helst, förutom renodlad porr. T.o.m. "Salò, Or The 120 Days Of Sodom" kan de få hyra om de nu skulle känna för det. Olle har i vilket fall just börjat läsa lite om totalförbjudna våldsfilmer och han känner en snubbe som bor i samma hus som han. Snubben sägs ha några av de vidrigaste filmer som gjorts. P.g.a. totalförbud finns de inte att köpa i landet förrän drygt ett decennium senare när importlagarna mjuknat och postorderfirmor börjat dyka upp här och var. Men det är alltså stopp för Olle och company. Olle känner ju inte så många som "sysslar" med oklippta våldsfilmer och hans farsa har ju bestämt sagt att han inte får se på sån skit. Men vem säger att förbjuden frukt smakar sämre än tillåten? (Och vem säger att tuffa filmer inte bygger karaktär?)

Men istället blir det en tur ned till videobutiken. (De hade alltid så fantasifulla namn förr i tiden som "Diskanten", "Baron Samedis Video" eller... "Hugos Porrhörna".), för de har säkert något bra i deras uppdaterade "Rysare"-sektion. Det blev till slut rullar för en helkväll, skräck hela bunten, nämligen "Fright Night - Part 2", "Prince Of Darkness", "The Evil Dead", "A Nightmare On Elm Street - Part 3 : Dream Warriors", "Halloween 4 - Return Of Michael Myers" och "Return Of The Living Dead - Part 2".

Olle, Slatko och Pekka kollar förväntansfullt på filmerna, men det är något som inte stämmer. Halvvägs genom första filmen, "The Evil Dead", säger Slatko:

-"Men, vad fan i helvete?! Vart är allt blod?!"

Olle och hans polare hade oturen att dra några riktigt nitlotter - Alla filmer är nämligen sönderklippta. Ungdomarna hade oturen att växa upp just när det på allvar påstods att videofilm skapade värstingar, mördare och våldtäktsmän. Men som tur var fanns "Statens Biografbyrå" som kunde saxa bort allt olämpligt. I heta debatter hette det bl.a. att: "Det är ett led i att skydda våra barn och ungdomar för all framtid - Våldet i skolorna och på gatorna kommer att minska oerhört om vi stoppar våldsfilmerna.", och så: "Ingen behöver heller bli avtrubbad av allt filmvåld som ju blir allt mer realistiskt. Det går ju snart inte att skilja på verkligt och fiktivt våld längre."

Då är man väl ganska illa ute?

Så då hade Olle och hans kompisar bara ett val: Se skräck- och våldsfilmerna på annat håll. Hade det då inte varit bättre att kunna hyra dem istället? Hade det inte varit bättre med en 18-årsgräns som i Storbritannien? Nej, för då fanns "risken att minderåriga ser dem". Till skillnad från "chansen att minderåriga ser dem" genom att låna dem från snubben tre trappor upp?

Men det gick 10 år och Statens Biografbyrå lugnade ned sig. Och vilken enorm skillnad det har gjort. Det är alltså inte bara lätt att vara smart i efterhand utan alla visste nog innerst inne att det inte skulle bli så mycket märkvärdigare även om censuren skulle bli slappare.

Filmcensurens huvudsakliga uppgift fram till 1995-96 var alltså inte bara att se till att minderåriga inte (I en vuxenfilm märk väl.) får se stympningar, utdragna mord, etc. utan att också garantera att ingen vuxen ser det heller. Vad är i så fall vitsen med att visa samma film oklippt på T.V. när hyrversionen är hårt censurerad? Det är väl ändå lättare att banda en film från T.V. och låna ut den till vem som helst än att gå och hyra en? Mycket märkligt...

När censuren härjade som värst använde de inte sax utan motorgräsklippare för att "trimma" bort allt oacceptabelt. "Alla" minns väl t.ex. filmerna från "Transfer"? (I röda, nästan kvadratiska boxar.) Några skräckexempel på filmer som var censurerade, antingen av Biografbyrån eller distributören:

John Carpenters "Prince Of Darkness" saknade närmare en hel minut - Det låter mycket idag, men då (På 80-talet, alltså.) var det inte sällan såpass mycket försvann från en och samma film. Fast ännu värre exempel finns ju naturligtvis - "The Evil Dead" (12 minuter.), "Bloodsport" (9 minuter.) och "Commando" (Minst ett tvåsiffrigt antal minuter.) exempelvis. "Fright Night - Part 2" hade några av de mest omotiverade klipp som någonsin skådats, bl.a. ett flera sekunder långt klipp där en röd skelettarm kommer upp ur en kista. (!) "Robocop" var också ett skämt med en dålig slutkläm. "Cobra" som släpptes två gånger, varav en gång i "Förlängd version", var ändå klippt runt 6 minuter. Japp. Det var årtiondet då Stallone och Schwarzenegger var filmcensurens bästisar och då det var oacceptabelt att visa specialeffekter eller Martial Arts på film. Eller mycket annat heller för den delen. Alla delar i "Halloween", "Friday The 13th" och "Nightmare On Elm Street"-serien kortades ned med två, tre minuter av ren princip.

Men det som alltid fick de hårdaste smällarna var (amerikansk) Horror. "Vi måste klippa något. Vi har ju klippt sånt här förr." Att hyra europeisk Horror var bara att glömma innan man ens fick idén att vakna samma morgon och gå till videobutiken.

-"Filmer av Luciano Fulcini? *hånskratt* Nej, vi har inga dåliga B-filmer! Det är ingen som hyr dem ändå...!"

Eller:

-"Jaa, I Spit On Your Grave...! Är det den där jätteroliga filmen med Danny De Vito?!"

"Shogun Assassin" och andra kvalitetsfilmer försvann någon vecka efter release och originalfilmer från det legendariska "Video Invest" är fortfarande nästan mer värda än ett hemmabio-system.

Att censuren slappnade av skedde ju i samband med Peter Jacksons "Braindead" när den gick igenom oklippt. Sedan följde "Bad Taste" och t.o.m. "The Texas Chainsaw Massacre" (Fast för säkerhets skull utan de scener som startade tredje världskriget år 1980.)

Filmcensurens aktivitet begränsades från och med 1995 till att bestämma åldersgränser och titta på kopiösa mängder porr. Horror / Splatter har fått vara ifred och det vore rätt kul att veta hur man bär sig åt för att få två års fängelse för "olaga våldsskildring"...

Så visst har vi levt i två världar på den fronten inom loppet av 20 år.