Sjuk i huvudet nu?


• Lens Flare! : Februari 2006 •
 
 
 
 

I N F O

 

 PUBLICERAD:

• 4 Februari 2006 


 

Ö V R I G T

 
 
LENS FLARE!:
1. Fan, Det É På Riktigt » Best Worst Movie
2. Fan, Det É På Riktigt » The Real Cannibal Holocaust
3. Skitsnackaren och Halmdockan hälsar så gott
4. Fan, Det É På Riktigt » Once Upon A Time In Norway
5. Test » DVD-Reparationskit
6. Slösa bort lite tid med “The Euroslasher”
7. Gamla DVD-försäljningstrick som även är “Blu-ray”-säkrade
8. Mys-skräcken har 1000 brunögon » The Wicker Man (2006)
9. Cinemalfunctions » Alone In The Dark
10. Cinemalfunctions » House Of The Dead
11. Fan, Det É På Riktigt » Grizzly Man
12. KULT - Döden Är Bara Början
13. 63 minuter sketcher med “Studio S”
14. Slutet På VHS-Eran » Del III : 90-talet sög oavsett
15. Så stoppar vi patetiska censurivrare
16. Digital Holocaust
17. Gammal skåpfilm » Afganistan - The Last War Bus
18. Halloween : Filmtajm Djävlar Anamma!
19. Slutet På VHS-Eran » Del II : Piratkopior köpes till varje pris!
20. Slutet På VHS-Eran » Del I : X-rental-freaksen Vs. Bootleg-svinen
21. Forskare : Skräckfilm är bra för hälsan
22. Ät skit, Antipiratbyrån!
23. 50 filmer som skrev historia
24. Läskiga Grejer - 1982 A.D.
25. Hellre oseriös än en av de där
26. Den Slutgiltiga Plagiatören
27. Insikten Om Utsikten Över Sanningarnas Fundament
28. Forbidden Forest
29. Fattiglappens Widescreen T.V.
30. Halloween : Idiotisk Trick Or Treating


 


 
 

Man blir allt påmind då och då... Alla som någon gång har fått försvara sitt skräckfilmsintresse vet att själva konceptet är ett enda stort, olöst och olösligt mysterium som håller på att kollapsa in över sig själv - Hade man istället haft ett intresse för Elvis-filmer eller relationsdraman så hade man aldrig någonsin behövt förklara bakgrunden till ens fascination för folk i tid och otid. Men säger man att man fascineras av skräckfilm, så får man minsann höra allt möjligt från hur "Man blir en mördare av att titta för mycket på den där skiten." och "Du som gillar skräckfilmer gillar väl att tortera småbarn?!" till totalt ovidkommande paralleller till vidriga saker som händer människor ute i världen (Vad i helvete har det med film att göra till att börja med?) och ja, Fan vet allt...

På ca. 20 år hinner man höra en massa irrelavant - Den ena kommentaren om möjligt ännu mer paralyserande korkad än den föregående. Vid det laget är diskussionerna lika givande som att sälja svindyr Whisky hos Anonyma Alkoholister. D.v.s. Det är inte värt ens tid eller energi och det är inget som kommer att ge något som helst tillfredsställande resultat. Att de som kritiserar och svartmålar skräckfilm inte är det minsta insatta i ämnet hindrar dem ändå inte från att skapa sig en totalt felaktig bild av det, dra allt över samma kam och dessutom förväxla det med en "sanning". Inte så konstigt - Vem skulle vilja sätta sig in i något och på samma gång själv utsätta sig frivilligt för det man kritiserar andra för att tycka om? Risken finns ju att det väcker en fascination även hos dem. Eller får dem konsekvent att framstå som hycklare. Eller vad går det ut på?

Dags för en liten reality check, oavsett. Ledtrådet i ordet "skräckfilm" skulle vara "film" då... Förstår ni? Film.

En skräckfilm är då en sekvens rörliga bilder som huvudsakligen spelas upp i en filmprojektor, videobandspelare eller DVD-spelare. Det hela börjar med att någon skriver ett manus med ett huvudtema - Skräck. Sedan filmas manuset med en filmkamera. I en skräckfilm återfinns bl.a. skådespelare, rekvisita, scenografi och specialeffekter. När allt är klart klipps filmen ihop till en helhet och distribueras. Förenklat. Om det finns något som ens går att missförstå - Vad exakt är det i begreppen "manus" och "filmande" som är svåra att begripa?

Nej, precis. Det låter väl--? Men... Vänta nu! Om man bortser från temat ("Skräck".), så... Låter inte det här som vilken film som helst?! Ja!!! Och vet ni varför det låter som vilken film som helst...?!!

FÖR ATT DET ÄR ALLT DET ÄR!!! EN FILM!!!

Tänk att behöva sondmata vuxna, tänkande (Ja, vi får förutsätta att minst ett av alternativen stämmer i alla fall.) människor med den här typen av övertydligheter. Fast man ska aldrig vara helt säker på att det ger någon varaktig effekt. Jag vet inte vad som är mest patetiskt - Att man tar kritiken som ett nedvärderande av ens egen smak och följaktligen ett nedvärderande av en del i ens personlighet, att man sitter och känner sig skyldig att be om ursäkt för sin "avskyvärda hobby" eller att nämnda vuxna människor inte kan förstå skillnaden mellan FILM och VERKLIGHET...!

Ja, inte vet jag. Tre tunga alternativ är det i alla fall. Men ser man inte skillnad på vad som är på film och vad som är på riktigt, så kan man inte säga annat än att varningsklockorna ringer. Det ger inget intelligent intryck direkt och det är alltid så att man framstår som en inkrökt idiot när man inte tar reda på fakta innan man säger något. Försvaret brukar vara att: "Tanken är värre än handlingen." och att "Om författaren tänkt sig morden, så är han sjuk i huvudet och tvingar andra att ta del av sitt sjuka sinne." Jaha... Så om t.ex. seriemördaren Henry Lee Lucas hade fantiserat om att mörda sina offer istället för att verkligen göra det, så hade det varit värre? Och vem har "tvingat" någon? Jag kan garantera att de allra flesta rum som man kan se en film i (T.ex. en biograf.) har en utgång som man kan använda frivilligt om man inte skulle vilja se filmen i fråga. Hur hjärndöd är det egentligen möjligt att bli och ändå kunna prata? (Utan respirator.)

Men för att överförtydliga - Skräckfilm är en manifestation av fantasier och inte en "skrämmande verklighet". (Oavsett vad "de" försöker få alla andra att tro. Dit räknas idioterna som tror att man blir en slipad mördarmaskin på slagfältet av att spela lite "Counter Strike".) Det som händer på film är iscensatt av ett team filmarbetare och skådespelare-- Fy Satan... Jag har skrivit mycket ointressant text genom tiderna, men den föregående meningen tar priset... Nej, här kan jag inte sitta och tjafsa... Måste tvätta badkaret från allt blod och alla köttslamsor. Den nya motorsågen som jag skaffade visade sig vara ganska så effektiv mot de jag lockat hem, klubbat ned och styckat. Konstigt hur det blev så här - Jag satt bara och tittade på "Motorsågsmassakern" dygnet runt och fick idén. Men det är lugnt - Det är inte mig det är något fel i skallen på, utan allt är filmens fel.