Zombi 12... Eller 13?


• Allmän Anstiftan •
 
 
 
 

I N F O

 

 
  

PUBLICERAD:

• 18 December 2005 


 

Ö V R I G T

 
 
ALLMÄN ANSTIFTAN:
1. Finkulturella Releaser » The Human Centipede 2 (Full Sequence)
2. European Goddess » Brigitte Skay
3. Double Bill » W.I.P. à la Bruno Mattei
4. Single Bill » Uruguyansk Horror : The Silent House
5. Le Vrai Roi Est Mort - Vive Le Roi!
6. All-Nighter » Alien Anthology
7. Finkulturella Releaser » A Lizard In A Woman´s Skin
8. All-Nighter » 5 Hillman-Klassiker
9. Double Bill » Jörg Buttgereit : Der Todesking / Schramm
10. Finkulturella Releaser » The New York Ripper
11. All-Nighter » Coffin Joe
12. Double Bill » Thierry Zéno : Vase De Noces / Des Morts
13. Paura - Lucio Fulci Remembered : Volume I
14. Årets julklapp 2008
15. The New Wave Of French Horror
16. Söder om himlen : Lamberto Bavas “Demons”
17. Triple Bill » En konstant jakt på “Sapphic Sweetness”
18. Double Bill » Holocaust 2 / Lager SSadis Kastrat Kommandantur
19. Double Bill » Le Deportate Della Sezione Speciale SS / L´Ultima Orgia Del III Reich
20. Finkulturella Releaser » The Beyond
21. All-Nighter » Black Emanuelle
22. Absolut Kvinnlig Skönhet
23. Dr. Slaktare & Zombieförintelsen
24. Resident Evil : Apocalypse : Theatrical Cut Vs. Extended Cut
25. Phenomena : Integral Hard Vs. Director´s Cut


 


 
 

Det kan inte kännas för fint att köpa en film som heter "Zombi 4" och undra vad faen som hände med de tre första... Man vill så klart veta hur storyn började och man vill gärna se hela serien - I rätt ordning dessutom. Men hänger egentligen filmerna ihop? Om man först och främst tar det faktum att man under 15 år döpte om filmer till olika varianter av "Zombie", så är svaret egentligen: "Nej. De hänger inte ihop." Och definitivt inte alla... Alla 12... Eller är det 13? Eller ännu fler...?!

Förvirringen är mer eller mindre total redan från början och härvan av undertitlar är nästan mer skräckinjagande än filmerna i sig - "Night Of The Living Dead" är som alla vet de moderna Zombie-filmernas fader. Varför sedan någon döpte om José Luis Merinos "La Orgía De Los Muertos" från 1973 till "Zombie 3 : Return Of The Living Dead" är en av många riktigt bra frågor som nog inte ens självaste "Bootleg-Kungen" kan svara på. En "trea" förutsätter ju trots allt att det existerar en tvåa. Om de nu inte tänkte på orden "The Living Dead" i titeln - Vilken menar de i så fall? Är det Don Sharps "Psychomania" från 1971 som även är känd som just "The Living Dead"...?

Nej, jag tror inte heller det... Så vi lämnar det.

Jess Francos "Christina, Princesse De L´érotisme" från samma år fick då undertiteln "Zombi 4 : A Virgin Among the Living Dead". Återigen. Var är trean? Eller är det Merinos film de syftade på?

Nej, det verkar inte troligt det heller. Man skulle nästan kunna tro (Och vad trevligt om man kunde få det bekräftat.) att det snarare är ny-releaser som fick mer "attraktiva" titlar under den långa VHS-eran.

Men 1974 var det då dags igen för en ny "Zombi 3". Men det är egentligen Jorge Graus "Non Si Deve Profanare Il Sonno Dei Morti" som även är känd som "The Living Dead At Manchester Morgue". Filmen som denna var tänkt att vara en trea till lyser alltjämt med sin frånvaro. "Zombi 2"... Var kan den finnas?

1978 började man i alla fall om på "ny kula". (Jag vet ärligt talat inte vad man skulle kunna kalla det annars.) Då fick "Dawn Of The Dead" på dessa längdgrader kort och gott heta "Zombie". Det var ettan...!

The rest is history.

"Zombi 2" kom ett år senare, men fick även äran att heta "Zombie Flesh Eaters" i många länder. Sedan var det dags att röra till det riktigt ordentligt. Andrea Bianchis "Le Notti Del Terrore" / "Nights Of Terror" fick mycket riktigt titeln "Zombie 3". Men samma titel fick även Marino Girolamis "Zombi Holocaust" a.k.a. "Dr. Butcher M.D.". Och för att inte förväxla en film som Bruno Matteis "Virus" a.k.a. "Inferno Dei Morti Viventi" / "Hell Of The Living Dead" med någon annan, så fick den i sin tur de alternativa titlarna "Zombi 4" och "Zombi 5 : Ultimate Nightmare". (!)

Stopp! Stopp!! Stopp!!!

Nej, då! Någon tyckte vidare att Joe D´amatos "Rosso Sangue" a.k.a. "Absurd" a.k.a. "Antropohagus 2" skulle bära namnet "Zombie 6 : Monster Hunter".

...

Man tröttnade väl till slut eftersom det dröjde hela sex år innan Claudio Lattanzis "Killing birds - Uccelli Assassini" a.k.a. "Raptors" fick namnet "Zombie 5 : Killing Birds". Vilken som är fyran är en lika bra fråga som : "Ööh... Va?". Kanske var det "Virus". Kanske ville man att filmen skulle se ut som en föregångare till "Rosso Sangue". Kanske är det inget som vet. (Eller minns.) Så då kan man lika gärna även glömma bort att "Revenge In The House Of Usher" också var "känd" som "Zombi 5".

Man kan bli skakig och orolig för mindre.

Men så återvände Fulci istället och sa: (Om han hade kunnat svenska.) "Nej, nu jävlar! Det är den här som är ”Zombi 3”." Och den blev den officiella trean - Helt enkelt eftersom filmbolaget ville ha en ny "Zombi" av Fulci. För att inte röra ihop allt en gång till så fick den logiskt även heta "Zombie Flesh Eaters 2". Då Claudio Fragasso var inblandad i regiarbetet på "Zombi 3" så fick även hans film "After Death" / "Oltre La Morte" heta "Zombi 4"... Och "Zombie Flesh Eaters 3" för tydlighetens skull...

Så då blir det lite klarare. "Zombi"-serien består av fyra filmer och inte fler:

"Zombi : Dawn Of The Dead" (Den s.k. "Argento Cut".), "Zombi Flesh Eaters", "Zombi 3" (Av Fulci, Mattei och Fragasso.) samt Fragassos egen "After Death".

Skitenkelt.

Så nu behöver ni inte längre fundera på vad ni ska köpa för julklappar i år.