Kulturklassiker » Dawn Of The Dead Vs. Zombie


• « « « r e t r o •
 
 
 
 

I N F O

 

 
  

PUBLICERAD:

• 25 September 2005 


 

Ö V R I G T

 
 
RETRO:


 


 
 

(OBS! Denna text innehåller lite Spoilers.)

"Fact of life #1" : Har man sett "Dawn Of The Dead" och inte tycker att den är bra, så har man konstig och felaktig filmsmak. ;-) <- Kolla. En smiley!

George A. Romeros mästerverk härstammar från en tid då det gjordes kvalitetshorror med ganska jämna och täta mellanrum. Resten av storyn bakom filmen och distributionen av denna kan ni säkert redan. Dario Argento var både producent och "script consultant" för "Dawn Of The Dead". Men han ansåg att Romeros version innehöll för mycket humor och klippte bort allt detta från hans 126 minuters version för att passa en europeisk publik lite bättre - D.v.s. Lämna kvar action- och Horror-bitarna och bort med en del annat. Kvar blev 117 minuter som flyger snabbare än en kula från ett höghastighetsgevär. Men skillnaderna mellan Europa-versionen och den s.k. "Extended Cut" på 139 minuter är alltjämt som natt och dag. Inte bara p.g.a. de extra 20+ minuterna. Men mer om detta väldigt lite längre ned.

Vad "Zombie : Dawn Of The Dead" handlar om borde man också känna till - Världen är på väg att tas över av de levande döda. Det råder krigsberedskap i U.S.A. (?) och folk flyr hals över huvud från storstäderna. Filmen börjar i en kaotisk T.V.-studio och därifrån följer vi reporterparet Stephen och Francine när de tillsammans med S.W.A.T.-killarna Peter och Roger flyr med en helikopter, landar på taket till ett shoppingcenter och... Ja, ni vet ju hur det går... (Inga längre utlägg om handlingen behövs. Skäms bara om ni sett filmen.)

Som sagt - "Extended Cut" som Romero skickade till Cannes Filmfestival var länge svår att få tag på innan "Whiteline Pictures" släppte en bootleg någon gång runt 1995-96. (Med en textruta alldeles i början : "From Cinema 5".) Boxen anger tiden till 138 minuter, men den är egentligen 133 p.g.a. PAL-speedup.

Den versionen som Romero ser som sin är dock 126 minutaren som alltså Argento klippte om. (Den blev ca. 10 minuter kortare.) Han bytte även ut det delvis katastrofala soundtracket (En snutt har bl.a. hörts i T.V.-reklamen för Vectavir!) mot Goblins musik. Delar av den finns även i "Theatrical Version" men långt ifrån lika mycket. Musiken gör så klart mycket för atmosfären. Två bra exempel på hur annars identiska scener känns helt olika är i början när S.W.A.T.-teamet stormar huset i början samt senare i filmen när Peter och Roger försöker använda två långtradare för att blockera ingången till köpcentret.

Sedan har vi klippningen som är omsorgsfullt utförd för att göra "Zombie" till en ren och rak "Survival Horror"-rulle. Ytterligare två exempel på hur tempot ändrats är (Återigen.) i huset med zombierna när S.W.A.T.-teamet bryter ned en sporadisk vägg tillverkad av några plankor. I U.S.A.-versionen bryter zombierna igenom väggen direkt men i Europa-versionen är det lugnt några sekunder. Detta gör scenen aningen mer spännande och skräckorienterad. Det samma gäller scenen där Roger och en i S.W.A.T.-teamet håller fast en zombie och sedan kastar ned henne på en soffa innan de skjuter henne. Precis som scenerna med zombie-attackerna på flygplatsen när Fran och Stephen blir anfallna och Peter på annat håll skjuter zombie-kidsen.

Här är också klippningen helt annorlunda. När Stephen skjutit en zombie och oavsiktligt nästan även träffat Peter så ropar Roger på honom för att se om han är okej. Detta utgår i Argentos version.

Annars finns det aningen mer Gore i den senare. Lite alternativa tagningar och bl.a. några extra arterial sprays och headshots i närbild ger detta en något kraftigare impact. Det enda i Splatter-väg som saknas är den omtalade "helikopterscenen" när en zombie mister toppen av huvudet när han kommer för nära rotorbladen.

Det som istället fått försvinna i "Zombie" är givetvis en hel del scener som inte är livsviktiga för handlingen. T.ex. runt 20 minutersstrecket när Fran och Stephen tankar helikoptern. Hela biten där poliserna först hindrar dem utgår. Sedan en del dialog i helikoptern när Roger berättar om hans bröder och Fran berättar om sin relation med Stephen. Ändå finns det senare alternativa dialogscener och snuttar som inte finns i Romeros version. Exempelvis i långtradaren när Roger just blivit skadad av zombierna och det blir en hetsig diskussion mellan honom och Peter. Så det finns ändå tillräckligt med karaktärisering kvar för att man lätt ska kunna heja på hjältarna.

"Zombie" har annars samma höga tempo rätt igenom och betydligt färre andningspauser än "Extended Cut".

Båda versioner rekommenderas ändå så varmt det bara går - Som film sett är "Dawn Of The Dead" en fullpoängare oavsett version. De kompletterar alla varandra alldeles utmärkt. Argentos version är bara mer skräckfilm än vad Romeros version är. När vi ändå är inne på olika versioner så finns det allt från gamla bortglömda 120 minuters utgåvor som BBFC fingrat på till den tyska "Composite Version" med alla scener från alla versioner. Speltiden är drygt 150 minuter och en sådan får gärna släppas igen. Jag skulle nog inte sörja för länge. Möjligtvis den tid det tar att hitta någon som säljer den.

  

S C R E E N S H O T S