Superbit... Ultrabit... Jäkligt tjatigt...


• B L A N D A D   F A S A •
 
 
 
 

I N F O

 

 PUBLICERAD:

• 18 September 2005 


 

Ö V R I G T

 
 
BLANDAD FASA:
1. Bara något fragmenterade reflektioner kring “Cinéma de Jean Rollin”
2. En serbisk film
3. Hur vi genom “Alien Vs. Predator” kan förstå den sanna vidrigheten i “PG-13”-rullar
4. Direkt från “Vandrarhemmet” : Med facit i ena handen och motorsågen i den andra
5. Det olösta mysteriet med videofilmerna (som en dag upphörde att vara depraverande)
6. IT WAS OVER BEFORE IT KIND OF BEGAN (Eller: Lite Bäst / Pest Of Nolltalet)
7. Mästarna dör men Hjältarna släpper deras verk på DVD
8. Galning med ett syfte
9. All the evil seems to live forever
10. Spridda minnen kring “Cinéma de Jean Rollin”
11. Livin´ La Vida Giallo
12. Marillion : Brave
13. Mattei Lives Too!
14. Med oförstörbar smak för Pasta-Horror
15. Tre turer genom Helvetets portar med Fulci
16. Fulci Lives!
17. Anonyma Argento-filmoholister
18. Jean Rollin - Ensam mästerregissör i sin egen genre


 


 
 

Allt går att sälja med (serie)mördande reklam.

"Superbit lets you use your existing DVD player to its maximum capacity!"

Och:

"Ultrabit : The guarantee that the highest possible video bit rate has been used to author the film."

Ja, det låter ju onekligen som något väldigt bra... Men är detta att lita på alla gånger? Som mycket annat här i världen - Nej. Inte blint i alla fall. En DVD-spelare ska i teorin klara en bildöverföring på 9,80 Mb/s. Och ju högre bitrate, desto bättre. Eller? Ja, det är kvalitén på komprimeringen, så klart. Ju bättre kvalitet, desto större utrymme tar filmen på skivan. Men om man har en undermålig originalkälla, så hjälper det föga med en hög bitrate då man bara får en "bra" representation av ett taskigt original.

Men det är dags att ta en lite närmare titt på ett par skivor. Bitraten i alla fall... Och egentligen är det bara Ultrabit-DVD:erna som är intressanta.

Men Superbit är som bekant Columbias "Pure Performance DVD" och ett av deras flaggskepp i Superbit-serien är "Vertical Limit". Det finns många sajter dreglar över bild- och ljudkvalitén på den och det egentligen är det enda man kan göra. Det ser skitbra ut och låter minst lika bra... Men det är annars så man börjar fundera över vissa filmer som får denna magiska Superbit-behandling. Är Superbit möjligen det enda sättet att sälja fler exemplar av filmer som "XXX", "Charlie´s Angels" och "Johnny Mnemonic"...?

Helt omöjligt är det ju inte. Jag menar, det finns nog ingen bild- och ljudkvalitet i världen som kan göra "Men In Black 2" och "Bad Boys" till bra filmupplevelser.

I vilket fall ser "Vertical Limit" ut så här när man drar den igenom programmet "Bitrate Viewer":

7,71 Mb/s. är ju inte illa på något sätt. Men inte i närheten av "Maximum capacity" - I teorin, alltså. Och definitivt inget ovanligt i DVD-djungeln. (T.ex. Disk 1 av "The Lord Of The Rings : The Fellowship Of The Ring" ligger på 7,89 Mb/s.) DTS-ljudspåret gör ju sitt så klart i 768 kbps. Men för att demonstrera hemmabiosystem duger den gott och väl, även om det bokstavligt talat inte är fråga om att "använda allt utrymme för optimal bild- och ljud". Så man har allt orsak att vara misstänksam när man skryter med Superbit på omslaget. Särskilt när de påstår att konceptet använder dubbla bitraten mot "vanliga" filmer. Det är helt enkelt inte sant i många fall.

Ultrabit då? Är det då samma "skit" i en lite annorlunda förpackning? Då det bara i dagsläget finns tre Ultrabit-titlar så det är lätt att kolla igenom dem.

Vi börjar med:

Cannibal Holocaust

Det börjar dåligt. Först och främst är det inte en dubbel-lagers DVD-9 som EC Entertainment släppt filmen på utan en enkel DVD-5. Trots den jämna bitraten och 6,48 Mb/s. i snitt så är bilden ändå bättre än på alla andra versioner. Ingen Superbit-release ser "dubbelt så bra ut" som den här.

Men det finns ändå ingen orsak till varför de inte kunde ha använt en DVD-9 för att följaktligen kunna dra upp bitraten. Helt klart en miss hur man ser än på det eftersom hela idén med Ultrabit går förlorad.

Hur är det då med:

The House By The Cemetery

Nu börjar det likna något. 8.31 Mb/s. är riktigt högt för vilken skiva som helst. Men något är definitivt fel. Som man kan se på bilden ovan störtdyker bitraten vid 66 minuters-strecket ända ned till knappa 5 Mb/s. (Här märker man också en rejäl försämring i bildkvalitén.) Men bitrate-snittet är ändå skyhögt och en DVD-9 har använts till filmen. (ECs gamla anamorfiska release låg på 4,11 Mb/s.) Och bilden är märkbart bättre än på Anchor Bays release.

Här kan du se en del av skillnaderna mellan ECs båda anamorfiska utgåvor. (Ultrabit-versionen i höger kolumn.)

Då har vi en release från Sazuma kvar:

Cannibal Ferox

Här har vi en skiva som lever upp till Ultrabit-titeln. 8,9 Mb/s. är ytterst ovanligt. Men det märks också på bildkvalitén - Det kan, ganska enkelt uttryckt, inte bli bättre än så här...

Här finns några screenshots (sparade i maximal kvalitet).

Så var det med den saken.