Ned i fördärvet (På en helg!)


• « « « r e t r o •
 
 
 
 

I N F O

 

 
  

PUBLICERAD:

• 26 Juli 2005 


 

Ö V R I G T

 
 
RETRO:


 


 
 

Så denna bisarra, makalösa och underbart skruvade del av skräckfilmsvärlden lockar mer och mer, men du vet inte riktigt var du vill dyka ned och vad du vill sätta tänderna i? Men du kanske även vill slippa att göra flera månaders research först. Jag menar - Det behöver inte bara vara kul. Tänk att behöva sitta igenom "Breeders" exempelvis.

Men hys inte alltför mycket fruktan (Än i alla fall.), för här är några förslag på vad du kan börja med för att få reda på lite om "what it all is about". För något är det...

Men vad är representativt då? Det finns allt några få regissörer som det i allmänhet pratas mer om än de flesta andra. Och dessa har gjort några få filmer som det pratas om mest.

Nåväl - Lucio Fulci och Dario Argento är två namn du måste känna till... Det är stört omöjligt att komma ifrån dessa två banbrytare. Så då är det lika bra att köra igång med:

I. The Beyond

Blir "garanterat" en omvälvande upplevelse när man ser den för första gången. Logiken hör inte hemma i skräckfilmernas värld, så den kan man hiva ut genom fönstret med en gång. Kvar finns allt annat - Den ondskefulla stämningen där allt svävar i ovisshet, de oförglömliga scenerna bortom förnuftet, soundtracket och sist men inte minst - Massvis med blodstänk. Kort sagt - En absolut klassiker! Och Fulcis bästa rulle utan den minsta tvekan. Det är inte, men det borde vara ett brott mot mänskligheten att inte se den minst en gång. Men faller du för det här så är saken mer eller mindre biff.

II. Deep Red

Och så har vi då Argentos bästa film. I alla fall inom Giallo-genren. "Deep Red" briljerar med en fängslande inledning, ett brutalt mord och sedan svårslagen nagelbitarspänning som håller i sig ända fram till slutscenen. Missa inte Director´s Cut då lite av denna nagelbitarspänning varvas med lite humoristiska inslag. Turligt nog är humorn torr och stör inte det allra minsta. En sak är i alla fall säker - Skratten håller sig långt borta... Du måste se den här...!

III. Suspiria

Sagolik horror från den allestädes närvarande Argento. Färgsprakande och bedårande att se på. Man skulle kunna ta en bildruta varje sekund ur filmen, printa ut dem, rama in och hänga upp dem på väggen. Ren och blodisande - Från början till slut. Du måste se den här...!

IV. Stagefright

Glöm "Halloween" och glöm "Friday The 13th". Se världens bästa slasher - Michele Soavis debutfilm "Stagefright". Det finns inga hållbara argument mot att "Stagefright" inte är så bra som en slasher kan bli. Efter att du sett den här pärlan så behöver du inte se fler "Stalk ´n Slash"-rullar. Men om suget finns kvar och du trots detta slukar allt som kommer i din väg, så kommer du bara att gång på gång inse att "Stagefright" ändå var bättre och t.o.m. mycket bättre än de andra filmerna. Så du vet : Du måste se den här...!

V. Zombie Flesh Eaters

Varken "Night Of The Living Dead" eller "Dawn Of The Dead" förklarar vad som får döingarna att resa sig ur gravarna. "Dawn Of The Dead" är trots det en perfekt film, men Fulcis "uppföljare" är även hård som cement. Det viker inte en enda tum från varken Gore eller action. Lägg även till ett riktigt snyggt foto och ett kameraarbete som säkert skulle gjort Sergio Leone stolt - Och vi har en slice Kult-Horror av toppklass. Och gissa vad...?

VI. Cannibal Holocaust

Här är den. Filmen som delar upp "fansen" i två läger - De som uppskattar filmen och de som hatar den. "Cannibal Holocaust" är en skakande upplevelse som får en att inse att i den här världen finns / fanns inga spärrar för vad man kan eller inte kan visa. En helvetiskt arg film - Kontroversiell än idag och utskälld efter alla noter som finns. (Även orättvist så.) Men kommer man över det här så finns knappast någon smärtfri återvändo...

VII. Beyond The Darkness

...tills man springer på Joe D´amatos betonghårda Exploitation-rallarsving, d.v.s... Har av många beskrivits som ett äkta uthållighetstest och det är det sannerligen. Den kolmörka och sleazy stämningen från "Beyond The Darkness" kommer att stinka ned hushållet i evigheter och många av vidrigheterna är fortfarande oöverträffade. Kanske kommer du att sky filmen som pesten. Kanske kommer du att gå igång på filmens mångfacetterade tema. Och kanske kommer du att bli chockerad och kalva. Kanske t.o.m. allt detta på en och samma gång.

VIII. The Living Dead Girl

Ren och naken horror-poesi när det är som allra vackrast. Dialogen får plats på några A4, men bilderna är desto fler och några av de absolut finaste som fångats av en kamera. Finalen är dessutom värd att vänta på och den är lika blodig som den är hjärtskärande. Allt klaffar.

IX. Demons

Charmig börjar inte ens beskriva den här Splatter-rullen från Lamberto Bava. Självklart har den brister, men det finns mycket som överväger allt. Och jag menar precis allt. Får man inte nog så finns alltid tvåan. Det är däremot inte säkert att man gillar den lika mycket... Eller gillar den alls... Men summan av alla delar bär en lång väg.

X. Haute Tension

Till sist har vi en av dessa få nyare filmer som redan har hunnit bli en klassiker. Få lyckas med sådana bedrifter, men den här fångar perfekt "what it all is about". Hyllad precis överallt - Totalt skoningslös, närgången och mycket våldsam, samt, en efterlängtad bekräftelse på att skräckfilmer inte behöver / ska vara gjorda för hela familjen.

...

Efter det här då...? Ovanstående filmer borde vara avklarade under en helg och ett par "All-Nighters", men sedan är det bara att dra vidare åt något håll. (Om du inte har blivit helt anti, förstås.) Mycket går förstås i varandra och med tiden blir klyftan till Mainstream-Horror blir mer och mer påtaglig. Och i den finns en stark attraktion att finna. Men detta är hur som helst inte det sämsta utgångsläget som finns. 10 nya rullar är alltid 10 nya rullar. (Dessutom rekommenderar jag en mycket nära titt på Harry Kümels "Daughters Of Darkness".)

Hur som helst.

Av Argentos övriga filmer kan man rekommendera praktiskt taget allt. "Tenebrae", "Opera" och "Phenomena" bör inget Argento-fan förbise. Och ett sådant fan kommer förr eller senare att vilja se resten också. (Och möjligen bli besviken på "The Phantom Of The Opera".)

Fulci gjorde betydligt fler filmer än Argento och provade på att göra filmer i många genrer, men några blodiga måsten är "The House By The Cemetery", "City Of The Living Dead", "Manhattan Baby" och "The New York Ripper". Många av hans andra filmer är dessvärre betydligt svårare att få tag på och långt ifrån alla finns på DVD.

Lamberto Bava, då. För den som fått blodad tand av Giallo-genren är "A Blade In The Dark" att rekommendera. Annars har han haft en väldigt ojämn karriär med älska-eller-hata filmer som "Delirium", "Graveyard Disturbance" och "Demons 3 : The Ogre".

Så tvinga upp lädret, dra till någon lämplig filmbutik (IRL eller på nätet.) och köp ett par grisar i säcken...

Och du som redan har sett alla 10 filmer har förmodligen slösat bort en massa dyrbar tid på att läsa det här svamlet.